Επειδή , Σαν σήμερα το 1939 ανακαλύφτηκε το Αρχαίο Ανάκτορα του Νέστορα στην Πύλο, λέω να πάμε μια βόλτα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον . Τί λέτε? Ακολουθείτε?
Στην Πύλο στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού, 4 χιλιόμετρα Ν του χωριού Xώρα βρέθηκε ανάκτορο που λέγεται πως ήταν το ανάκτορο του Νέστορα. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1939 και έφεραν στο φως και ερείπια προγενέστερα από το ανάκτορο. Η πόλη και το ανάκτορο καταστράφηκαν το 1200 π.Χ. από πυρκαγιά . Η φωτιά εδώ ‘έψησε’ τις κεραμικές πινακίδες που μας έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για τη γλώσσα, τη θρησκεία, την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιόδου.
Το ανάκτορο του Νέστορα, σε απόσταση 14 χλμ από την Πύλο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα μνημεία της μυκηναϊκής Ελλάδας και θεωρείται ως το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο παλάτι που έχει ανακαλυφθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα ανάκτορα χτίστηκαν το 13ο αι. π.Χ. από το βασιλιά Νέστορα γιο του Πηλέα- που πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με ενενήντα πλοία και που φιλοξένησε το γιο του Οδυσσέα, τον Τηλέμαχο - ο οποίος μετέτρεψε την Πύλο στη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του μυκηναϊκού κόσμου, μετά τις Μυκήνες. Το γύρο τοπίο ήταν ήρεμο και η περιοχή του ανακτόρου δεν τειχίστηκε ποτέ, αντίθετα με τις άλλες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Τα ανάκτορα καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά στις αρχές του 12ου αι., από πυρκαγιά και δεν ανοικοδομήθηκαν ποτέ. Ο Κ. Κουντουριώτης το 1939 εντόπισε τη θέση του προϊστορικού παλατιού, την αποκάλυψη του οποίου συνέχισε και ολοκλήρωσε ο Αμερικανός Καρλ Μπλέγκεν.
Οι ανασκαφές σταδιακά αποκάλυψαν τα ερείπια πλουσιότατου διώροφου κεντρικού οικοδομήματος και άλλων δυο βοηθητικών, που απλώνονται στο μισό οροπέδιο του Εγκλιανού.
Μπαίνουμε στο ανάκτορο από μια άνετη αυλή με πρόπυλο. Αριστερά βρίσκονται δυο δωμάτια όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός από πήλινες πινακίδες με τη Γραμμική Β’. Οι πήλινες αυτές πινακίδες, που θυμίζουν φύλλα φοίνικα, 1.250 στο σύνολό τους, αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952 από τον αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις και το φιλόλογο Τζον Τσάντγουικ, προσφέροντάς μας πλήθος πρακτικών πληροφοριών για τη ζωή στην προϊστορική Πύλα.
Το πρόπυλο οδηγεί σε αυλή με μια στοά με δυο κίονες στα δεξιά της και μια αποθήκη και μια αίθουσα αναμονής στα αριστερό της . Από την αυλή προχωρούμε στον πρόδομο του ανακτόρου που διακοσμούνταν με τοιχογραφίες και από κει στην αίθουσα του θρόνου, όπου παρατηρούμε την πήλινη λατρευτική εστία στο μέσον της αίθουσας αλλά δυστυχώς όχι και το θρόνο, που καταστράφηκε τελείως. Η αίθουσα του θρόνου ήταν διακοσμημένη με υπέροχες έγχρωμες τοιχογραφίες, που αναπαριστούσαν διάφορα θέματα, ενώ ζωγραφική διακόσμηση υπήρχε και στο πάτωμα της αίθουσας. Από μια σειρά διαδρόμων, προσεγγίζουμε διάφορα δωμάτια, που χρησίμευαν κυρίως ως αποθήκες, όπως φάνηκε από τα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν σ’ αυτό. Άλλα δωμάτια χρησίμευαν για την αποθήκευση λαδιού, με μεγάλα πιθάρια, ενώ σε ένα από αυτά ανασκάφηκαν τμήματα από περισσότερα από 3.000 αγγεία. Δεξιά και αριστερά του πρόδομου βλέπουμε δύο κλιμακοστάσια (από το ένα σώζονται μόνο οχτώ σκαλοπάτια), που οδηγούσαν στον επάνω όροφο.
Νοτιοανατολικά του κεντρικού ανακτόρου αποκαλύφθηκαν τα ερείπια λουτρού με πήλινο λουτήρα, στο οποίο διακρίνονται ίχνη από τη διακόσμηση και από δυο μεγάλα πιθάρια. Εκεί βρίσκονταν και το διαμερίσματα της βασίλισσας, με μια μεγάλη αίθουσα με κυκλική εστία, διακοσμημένη με ωραία σχέδια, όπως και οι περισσότεροι τοίχοι του διαμερίσματος.
Νοτιοδυτικά υπάρχουν τα ερείπια οικοδομικού συγκροτήματος με προγενέστερο μέγαρο και βορειοανατολικό ενός άλλου με χώρους αποθήκευσης κι ένα πιθανό ιερό με βωμό στην είσοδό του. Ακόμη νοτιότερα βρέθηκαν λείψανα εργαστηρίου κατασκευής όπλων και ίχνη του αγωγού, που εφοδίαζε με νερό το ανάκτορο.
Ολόγυρα από το ανάκτορο ανασκάφηκαν θολωτοί τάφοι με κτερίσματα, ο πλησιέστερος των οποίων βρέθηκε σε απόσταση 80 μέτρων από το κεντρικό ανάκτορο.
Χρυσά κοσμήματα και σκεύη.
Ο επισκέπτης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες και από το αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, στο οποίο φιλοξενούνται ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο συγκεκριμένο χώρο (σχεδόν 4000 αρχαιολογικά ευρήματα).
Καλημέρα! Έχω πάει στο συγκεκριμένο παλάτι, κι εντύπωση μου έκανε το σύστημα αποχέτευσης, και η μπανιέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλίκη! Αύριο θα πάμε, αν όλα καλά, εκδρομή Ναύπλιο! :))Οικογενειακά εννοώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Nικολα --> open skype
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ταξιδιάρα ψυχή που είσαι βρε aliki! Δε σε προλαβαίνω. Από τη Σίντρα, στην Ευρώπη και την Αμερική, μετά σε τόπους δεμένους με κόκκινη κλωστή και νάσου τώρα στην Πύλο να κόβεις βόλτες στα διαμερίσματα της βασίλισσας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
(Με γειά τη νέα σου εμφάνιση)
Λοιπόν, βλέποντας το θέμα στον reader, σκέφτηκα ότι αυτό το blog άρχισε να αποκτά επιμορφωτικό περιεχόμενο, με κάποιες τάσεις προβληματισμού και εμβάθυνσης σε ενδιαφέροντα θέματα, πράγμα πολύ ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάνοντας κλικ, βλέπω την template που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Δήμου στο πρώτο blog του!
(Εδώ πρέπει να μου πείς ευχαριστώ γιά την έμμεση φιλοφρόνηση!)
Μεγειά την καινούργια template!
(Και γιά το μεγειά να μου πείς ευχαριστώ!)
Με σένα Αλικάκη μου θα γυρίσω όλο τον κόσμο παρέα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά γλυκιά μου
@Νικολα
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω δεν εχω παει, αλλα σημερα δεν ηταν σαν να πηγαμε?
@γιωργο
ΑπάντησηΔιαγραφήσ ευχαριστω :)
κι εσυ να εισαι καλα φιλε μου.
@κωνσταντινε
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα αυτο για το template του Νίκου Δήμου ειναι καλο η κακο? αααα φιλοφρονηση ηταν ?? φχαριστωωωωωω
και για το μεγεια φχαριστωωωωωωωωω
εμ εσυ λυσαξεςςςς να αλλαξω template. να το αλλαξα. και ειναι πιο ωραιο. ενταξει δικιο ειχες και συ και ο πατερ παναγιωτης.
@νοτακι
ΑπάντησηΔιαγραφήμου, ομορφα ειναι τα ταξιδακια, εσυ μονο να φορας ανετα παπουτσακια και τπτ αλλο :)
να εισαι καλα φιλεναδα.
Για αλλη μια φορα,
ΑπάντησηΔιαγραφήμε ξεστραβωσες!:)
@καβειρε
ΑπάντησηΔιαγραφήγια μενα το κανω. σε αυτο το ανακτορο δεν εχω παει και μια που οταν δεν μπορω να ταξιδευω πραγματικα, κανω εδω τα ταξιδια μου, θελω και παρεουλα :)))
@ζαχαρουλα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη σου μερα γλυκεια μου
@καβειρε
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εξαιρειται κανεις!
καλη σου μερα.
@Νοτακι
ΑπάντησηΔιαγραφήμου, μα πρεπει συνεχεια λεγοντας Δοξω τω Θεω, στο καπακι Βοηθα Παναγια μου?
καλη σου μερα γλυκεια μου
@κοκκινη ομπρελιτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήμου διδακτρα για ιδιαιτερα εχω πληρωσει.. αλλα ο ανθρωπος θελει το χρονο του μεταξυ δυο ανεμοστροβιλων για να συνελθει. οταν αυτο το μεσοδιαστημα ειναι τοσο μικρο που δεν προλαβαινει να σηκωσει το κεφαλι, τοτε τον παιρνει απο κατω.
εγω την Πρωτοχρονια μοιραζα πουγκακια εδω με ευχουλες και χαρουμενες στιγμουλες, αλλα για μενα δεν περισσεψε :(