Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

26 Δεκεμβρίου "Boxing Day".

Διάβασα την ανάρτηση του π.Αναστάσιου και ζήλεψα. Και εκμεταλλευόμενη και την ιδιότητα του (οι ιερωμένοι νευριάζουν?) και την blogo-φιλία μας είπα να κάνω και γω ανάρτηση για το ίδιο θέμα, ελπίζοντας ότι δεν θα μου θυμώσει.

Και επειδή δεν ήξερα ότι η σημερινή ημέρα ονομάζεται boxing day, είπα να το ψάξω λιγουλάκι.boxing2anim

26 Δεκεμβρίου λοιπόν, η ημέρα που ακολουθεί τη γιορτή των Χριστουγέννων και η οποία σαφώς εντάσσεται στο κλίμα κατάνυξης αυτής της περιόδου. Ημέρα που γιορτάζεται ο Άγιος Στέφανος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (?) και ημέρα με μία ειδική έννοια στην Μ. Βρετανία, τις πρώην αγγλικές αποικίες και σε Καναδά, Αυστραλία κ.α.

boxing03

Η Boxing Day, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά σε αυτές τις χώρες, είναι μία αργία που εορτάζεται συνήθως με την οικογένεια να μένει σπίτι συγκεντρωμένη, όπως συμβαίνει και τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά, αποτελεί επέκταση των Χριστουγέννων και ο λόγος ύπαρξης αυτής της γιορτής χάνεται στα βάθη των αιώνων στην Βρετανία.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως προέκυψε αυτή η μέρα και γιατί πήρε αυτό το περίεργο όνομα. "Boxing Day" σημαίνει "Ημέρα του Κουτιού" στην ελληνική μετάφραση και στη σύγχρονη εποχή, η ονομασία μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα των δώρων των Χριστουγέννων τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μια απ αυτές λέει ότι :

  • Το όνομα βγαίνει από την λέξη κουτί (box) γιατί τη μέρα αυτή άνοιγαν τα παγκάρια των εκκλησιών και μοίραζαν τα χρήματα στους φτωχούς (το παγκάρι στα αγγλικά λέγεται alms box). Ακόμα και σήμερα, τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων δίνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

  • Aλλη υποστηρίζει ότι λέγεται boxing day γιατι την επομένη των Χριστουγέννων αρχίζουν οι εκπτώσεις έως και 70% σε διάφορα πολυκαταστήματα και εκεί πέφτει box για να προλάβουν ν αρπάξουν τις ευκαιρίες.50percent

  • Και μια τρίτη ότι οι τάρανδοι ψόφιοι στην κούραση από τα πολλά χιλιόμετρα πλακώνουν τον Santa στις μπουνιές. boxing-day01

Ιστορικά, οι εκδοχές είναι πολλές και ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Το πότε πρωτοεμφανίστηκε δεν έχει γίνει γνωστό με ακρίβεια, ωστόσο οι περισσότερες εκδοχές συγκλίνουν στα χρόνια του Μεσαίωνα.

Ιδού ορισμένες από τις επικρατέστερες...

- Η ημέρα των Χριστουγέννων είχε πολύ δουλειά για τους υπηρέτες, οι οποίοι έμεναν μακριά από τις οικογένειές τους αυτές τις ημέρες. Έτσι, την επομένη έπαιρναν ρεπό, επέστρεφαν στα σπίτια τους και έπαιρναν σε κουτιά το φαγητό που είχε απομείνει από την γιορτή των αφεντικών τους.

- Η ανταλλαγή των δώρων, χρημάτων και αγαθών μεταξύ ατόμων του ίδιου κοινωνικού επιπέδου γινόταν την ημέρα των Χριστουγέννων ή πριν, ενώ η χαρά για αυτούς με μικρότερες δυνατότητες ερχόταν μία ημέρα μετά τις γιορτές.

- Μέλη της εμπορικής τάξης έδιναν κουτιά με φαγητό και φρούτα στους βοηθούς τους στις 26 Δεκεμβρίου, ως αναγνώριση των κόπων τους όλη τη χρονιά.

- Η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε αφορμή συγκέντρωσης όλων των μελών της οικογένειας στον ίδιο χώρο και οι εορτασμοί συνήθως κρατούσαν μέχρι την επομένη. Προτού, λοιπόν, χωριστεί και πάλι η οικογένεια, οι κυβερνήτες των περιοχών μοίραζαν τα... δώρα τους στον λαό (όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν βάσει νόμων), προσφέροντας σε κουτιά φαγητό, ρούχα, εργαλεία και άλλα αγαθά, αναλόγως το μέγεθος της κάθε οικογένειας, που εκείνη την ημέρα ήταν φανερό.

- Στις 26 Δεκεμβρίου, οι υπηρέτες στην Βρετανία κουβαλούσαν κουτιά στα σπίτια των αφεντικών τους, τα οποία έριχναν μέσα νομίσματα, ως δώρο για το τέλος της χρονιάς. Μία παρεμφερής εκδοχή θέλει τα αφεντικά να έχουν τοποθετήσει κουτιά σε μία γωνιά του σπιτιού από την αρχή της χρονιάς, στα οποία έβαζαν ένα χρηματικό ποσό και την επομένη των Χριστουγέννων οι υπηρέτες έσπαγαν τα κουτιά ανακαλύπτοντας τη... γενναιοδωρία των αφεντικών τους.

- Στις εκκλησίες, τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές ανοίγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day.

Πέφτει πάντα 26 Δεκεμβρίου, ημέρα την οποία εορτάζει και ο Άγιος Στέφανος,(?) γνωστός στους Αγγλοσάξονες για τις αγαθοεργίες τους. Γι' αυτό και τη boxing day εκτός του να ανοίγεις τα δώρα σου, συνηθίζεις να δίνει και χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

Επίσης, ο Άγιος Στέφανος θεωρείται προστάτης των αλόγων, γι' αυτό και η boxing day είναι γνωστή για τις ιπποδρομίες και το κυνήγι της, boxing02 αλλά και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τη πιο γνωστή όλων, το ποδόσφαιρο.

Κατά την Boxing Day η παράδοση θέλει τα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας να την... τιμούν εντός των αγωνιστικών χώρων. Με τον καιρό, η τοποθέτηση αγώνων στο καλεντάρι την 26η Δεκεμβρίου έγινε... καθεστώς και πλέον κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει τη δυνατότητα σε μία αργία, να παρακολουθήσει αγώνες πρωταθλήματος.

8 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Πάντα ψαγμένη η Θεία Αλίκη!

Θεία Αλίκη, εύχομαι πάντα έτσι ψαγμένη και άψογη το 2009!

Ο ανηψιός.

Anastasios είπε...

Happy Boxing Day!

Oλοκληρωμένη ανάρτηση. Οι αναγνώστες σου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, θα μάθουν ένα ωραίο βρετανικό έθιμο, που πιθανότατα θα το αγνοούσαν.

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε αφου με ξερεις...
σ ευχαριστω για την ευχουλα σου ανηψιε μου.
σμουτς.

Alkmini είπε...

@π.Αναστασιε
σ ευχαριστω. Το αγνοουσα κι γω και μου αρεσε που το εμαθα απο σενα.
καλο σου βραδυ.

Roadartist είπε...

Οντως ψαγμένη!!!
Σε χάρηκα!!!

Πολλά φιλάκια, ξανά μα ξανά ευχούλες..για ότι ποθείς αλίκη μου ;)

Aνεμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ & ΠΟΛΛΑ!
Σε όλους! Στους χριστιανούς, στους βουδιστές, στους μουσουλμάνους, στους άθεους, στους εθνικούς, σε όλο τον κόσμο! Γιατί δεν έχει για μένα σημασία τί πιστεύει ο καθένας, σημασία έχει τελικά ο άνθρωπος...

Alkmini είπε...

@Αρτιστα
μου σ ευχαριστω γλυκεια μου :)
να εισαι παντα καλα. ομορφη Κυριακη.

Alkmini είπε...

@Χρονια σου Πολλα
και σε σενα φιλε Ανεμε.
να εισαι καλα.φυσικα και σημασια εχει ο Ανθρωπος, οτι κι αν πιστευει!