Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Ο Άγνωστος Escher.

Tον Maurits Cornelis Escher τον ξέρετε? Εγώ πάντως δεν τον ήξερα. Εργα του είχα δει, αλλά δεν ήξερα οτι ήταν Εscher.

Ετσι κάποια μέρα περνώντας έξω από ένα αρχιτεκτονικό γραφείο εδώ στο Ναύπλιο είδα αυτόclip_image01 το οποίο έπιανε ένα τεράστιο τοίχο , ψηλά, και ήταν τα 5 κομμάτια σε συνέχεια. Έμεινα και θαύμασα!!! Μέχρι που άρχισε να με κοιτάει περίεργα ο άνθρωπος , του χαμογέλασα και έφυγα.

Και σήμερα που το ξαναθυμήθηκα άρχισα την έρευνα. Βρήκα αυτούσιο το έργο που μου άρεσε και βρήκα και τον Esher.

M_C_%20Escher%20d

Maurits Cornelis Escher
(1898 - 1972)

Ο Maurits Cornelis Escher γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1898, στο Leeuwarden της βόρειας Ολλανδίας. Μεγάλωσε στη πόλη Arnhem και από τα σχολικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για το σχέδιο και τη χαρακτική. Το 1919 ξεκίνησε σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Διακοσμητικών Τεχνών της Haarlem αλλά πολύ σύντομα, με συμβουλή του δασκάλου με μετέπειτα φίλου του Samuel Jesssurum de Mesquita που πρόσεξε τις ικανότητές του, αποσύρθηκε από τον κύριο κορμό των Μαθημάτων της Σχολής και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τις Γραφικές Τέχνες.
Το 1922 με το πέρας των σπουδών του κάνει τα πρώτα του ταξίδια στην Ισπανία και στην Ιταλία, που έμελλε να καθορίσουν τη ζωή του. Στην Ισπανία επισκέπτεται την Αλάμπρα (Γρανάδα) και έρχεται σε επαφή με τη διακοσμητική δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών του Ισλάμ. Στην Ιταλία γοητεύεται κυρίως από τα τοπία και την αρχιτεκτονική των πόλεων και χωριών του Νότου. Η Ιταλία θα παραμείνει ο αγαπημένος του τόπος και η κύρια πηγή έμπνευσης, κυρίως ο ιταλικός Νότος, για την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής του ζωής.
Στην Ιταλία γνώρισε το 1923 την Ελβετίδα Jetta Umiker. Θα παντρευτούν το 1924 και θα εγκατασταθούν στη Ρώμη όπου θα μείνουν για 11 χρόνια μέχρι το 1935. Στα δύσκολα χρόνια των παραμονών του Πολέμου, θα εγκαταλείψουν την Ιταλία και θα εγκατασταθούν με τα παιδιά τους στο ορεινό ελβετικό χωριό Chateau-d’ Oex και από τον Αύγουστο του 1937 στο Ukkel, ένα προάστιο των Βρυξελλών. Μετά την εισβολή των Γερμανών στις Βρυξέλλες (Μάιος 1940) οι Escher αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ολλανδία και τον Φεβρουάριο του 1941 μετακομίζουν ξανά και εγκαθίστανται στο ολλανδικό χωριό Baarn, όπου θα παραμείνουν μέχρι το 1970.
Το 1970, ο Escher μετακόμισε στο οικοτροφείο ηλικιωμένων Rosa Spier στο Laren, όπου και πέθανε στις 27 Μαρτίου 1972, σε ηλικία 73 ετών.

O M.C.Escher είναι πολύ γνωστός για τα έργα του που προκαλούν την αντίληψη του θεατή ως προς το δυσδιάστατο και το τρισδιάστατο και τη δική του αίσθηση περί βαρύτητας, καθώς επίσης και για τα πολλά έργα του που εικονογραφούν την κανονική διαίρεση ενός επιπέδου. Όσοι από τους θαυμαστές του θελήσουν να μάθουν περισσότερα για τον καλλιτέχνη θα ανακαλύψουν τα χαρακτικά, συνήθως τοπία και παραστάσεις πόλεων, τα οποία ο Escher δημιούργησε κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που έζησε στην Ιταλία.
Παρ’όλα αυτά, υπάρχει και ένα άλλο σώμα έργων που καλύπτει την σταδιοδρομία του καλλιτέχνη, που σπάνια, αν όχι ποτέ, εκτίθεται. Δημιούργησε σχέδια για γραμματόσημα, υφάσματα, δυο οροφογραφίες και αρκετές τοιχογραφίες, όπως η μνημειώδης στο ταχυδρομείο της Χάγης και τα ένθετα ξύλινα διακοσμητικά φατνώματα στο Δημαρχείο του Leiden. Άλλα έργα περιλαμβάνουν τα πολύ πρώϊμα σχέδια και πορτρέτα, καθώς και τις μελέτες για εγχειρήματα που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν.
Όλα τα σχέδια και οι μελέτες που άφησε ο Escher πίσω του αποκαλύπτουν έναν καλλιτέχνη που πάντα πειραματίζόταν με νέες ιδέες. Ελπίζουμε ότι αυτή η τρίτη φάση της έκθεσης θα εξοικειώσει τον θεατή μ’αυτή την πλευρά του M.C.Escher που σπάνια βλέπουμε.

΄Αλλα έργα του :

clip_image004_2 clip_image012 clip_image005 clip_image016 clip_image030

11 σχόλια:

eirini είπε...

Αν δεν κάνω λάθος είχα διαβάσει σχετική ανάρτηση στην Roadartist! Δεν το είχα ξανακούσει, από εκεί τον έμαθα! Τα έργα του όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

Anastasios είπε...

Όμορφη ανάρτηση. Νάσαι καλά που μας τον γνώρισες.

Καλή εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

To μουσείο Ηρακλειδών (στο Θησείο) έχει έργα του.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δεν τον ήξερα.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτησh.
Dε σου κρύβω πως κι' εμένα πήγε το μυαλό μου εκεί που λέει η eirini και αν είναι έτσι κρίμα που δεν το συγκράτησα στη μνήμη μου.
Καλά έκανες τούτη την αναφορά λοιπόν.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ούτε εγώ τον ήξερα, αλλά η δουλειά του είναι εντυπωσιακή!
Καλή βδομάδα εύχομαι:)

roadartist είπε...

Kαλημέρα!!
3 αναρτήσεις έχω κάνει σχετικές :)
Τον θαυμάζω! καλή εβδομάδα :)

LIA είπε...

Δεν τον ήξερα ούτε κι εγώ Αλίκη μου.
Να είσαι καλά, που έγινες αφορμή να τον γνωρίσω και να θαυμάσω τα έργα του.
Φιλάκια σου στέλνω

Unknown είπε...

Ο πύργος της βαβέλ λίγο πριν την ολοκλήρωσή του;

:p

akrat είπε...

καλημέρα κάτι έχω ακούσει
κάτι έχω ψιλοδεί απειροελάχιστα...

P. Kapodistrias είπε...

Ανέκαθεν μαθαίνω από εσένα!
Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού και να είσαι πάντα εμπνευσμένη!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Είναι καταπληκτικός !!!!
Η Roadartist παλιότερα είχε κάνει αναφορά στον Escher, o oποίος αξίζει πολλά πολλά αφιερώματα !!

Σαμιώτικους χαιρετισμούς

(ξέρω ότι είσαι όλη μέρα στη θάλασσα αλλά ασε για λίγο το ραχάτι , εξαφανισμένη Κοχυλοαρχηγίνα, όποτε μπορέσεις να ξέρεις περιμένουμε ανάρτησή σου στα Κοχύλια, όπως παλιά, ναι, ναι !! )