Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Σημερα καθαριζουμε τον ΥΓΡΟΤΟΠΟ μας!

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΚΑΛΥΒΙΑ
 (Παραλιακή οδός Ναυπλίου- Νέας Κίου)
Καλαμοκανάδες στα «Καλύβια», 15-4-2010

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου συνδιοργανώνει με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και με την υποστήριξη των Δήμων Άργους, Ναυπλίου, Νέας Κίου, Μιδέας, Νέας Τίρυνθας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας,
Εθελοντικό Καθαρισμό του Υγρότοπου Καλύβια (Παραλιακή Οδός Ναυπλίου- Νέας Κίου)
την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 10:30 π.μ. (τόπος συνάντησης ΚΤΕΟ- Υπουργείο Συγκοινωνιών).

Κορμοράνοι στα «Καλύβια», 4-11-2009
        Ο εκτεταμένος αυτός παραλιακός υγρότοπος μήκους περίπου έξι χλμ είναι μοναδικός στην Ανατολική Πελοπόννησο. Έχει μεγάλη οικολογική αξία διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 100 είδη). Συνάμα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως τα φλαμίγκο, τους ερωδιούς, τους κορμοράνους και τους καλαμοκανάδες. Στο μακρύ ταξίδι από το νότο προς το βορινούς τόπους αναπαραγωγής την άνοιξη και αντίστροφα το φθινόπωρο δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν αν δεν εφοδιάζονται με ενέργεια/ τροφή από τους υγρότοπους. Ταυτόχρονα, ο υγρότοπος Καλύβια μπορεί να γίνει πόλος έλξης για να αναπτυχθούν δραστηριότητες (παρατήρηση πουλιών, οικοτουρισμός, αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση) μέσα από ήπιες παρεμβάσεις και πάντα με σεβασμό στην βιοποικιλότητα που φιλοξενεί.

Αργυροτσικνιάς στα«Καλύβια», 4-11-2009
        Η αξία αυτού του υγροτόπου επεκτείνεται και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος και της ποιότητας των υπόγειων νερών στην περιοχή αυτή και στην αποφυγή πλημμυρών. Πρέπει ο υγρότοπος αυτός να διασωθεί και να απομακρυνθούν σκουπίδια που από την κατάποσή τους κινδυνεύουν άμεσα τα πουλιά.
Η δράση του εθελοντικού καθαρισμού απευθύνεται στους κατοίκους, σε όλους τους τοπικούς φορείς και στην εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς). Καλούμε όλους να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν με πράξεις σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας αυτού του οικοσυστήματος βάλτου – ξηράς – θάλασσας που χαρακτηρίζεται «περιοχή προστασίας της φύσης» σύμφωνα με το ΦΕΚ 396/8-6-99 (άρθρο 3, παρ.Ζ). Μέσα από τη συμβολική αυτή δράση στόχος είναι να προβληθεί μια σημαντική γωνιά του τόπου μας, να αναδειχθεί η ομορφιά του και να αγαπηθεί από τους κατοίκους!
http://alliprotasi.wordpress.com/2010/04/22/paraliki/


.......

Kαι αφού φτάσαμε κατά τις 10.00 στο μέρος συνάντησης βρήκαμε τους Διασώστες να στείνουν τη σκηνή τους.
Γιατροί , διασώστες , φάρμακα , όλα έτοιμα. Πρώτες βοήθεις για κάθε ενδεχόμενο. Γιατί εκτός από τους "μεγάλους" ήταν και οι "μικροί" εθελοντές.
Ετοιμος και ο πάγκος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τα σχετικά που μας δώσανε όπως γάντια και μάσκες, σακκούλες. 

Υπήρχε περίπτωση να λείπουν τα τετράποδα. Εκεί και ο γλυκός σκυλάκος με το  αφεντικό που τους είδαμε να έρχονται με ποδήλατο. Τετράποδος Εθελοντισμός!!! Ηταν σε άλλη ομάδα από μένα οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα επί το έργον...
 Και οπωσδήποτε τα τοπικά ΜουΜουΕεεε....


γιατί όλα και κάποιοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κάναν την εμφάνισή τους. που χου : Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι αυριανοί Δήμαρχοι, άλλοι με εθελοντική διάθεση  και άλλοι κουστουμαρισμένοι με διάθεση μόνο για συνεντεύξεις. Οχι οι γραβατωμένοι δεν μπήκαν σε καμμια ομάδα καθαρισμού. Ηρθαν , ειδαν και έφυγαν. Ατσαλακωτοι!!!!



Πριν ξεκινήσουμε κάποιες οδηγίες και από τον υπεύθυνο της Ορνιθολογικής και οι ομάδες δημιουργήθηκαν , τα σημεία καθαρισμού μοιράστηκαν.
Οι φωτο τελειώνουν εδώ γιατι ήταν δύσκολο να βάζω και να βγάζω τα γάντια κατά την διάρκεια του σκουπιδουμαζέματος για να βγάζω φωτος.

Την άτυχη χελώνα που βρέθηκε στη θάλασσα την εβγαλα γιατι ήταν η στιγμή που είχαμε τελειώσει και φεύγαμε. Την ελέγχει  η κτηνίατρος για να κάνει αύριο τη σχετική έκθεση.





Τί κρίμα να βλέπουμε χελώνες νεκρές είτε επειδή έχουν φάει πλαστικές σακούλες που πετάμε εμείς , είτε τραυματισμένες που πάλι εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι.


Το ηθικό δίδαγμα της σημερινής ημέρας είναι ότι τα πιτσιρίκια μαθαίνουν απο τους γονείς να είναι υπεύθυνα και χάρηκα που είδα έστω λίγα , αλλά εργατικότατα παιδάκια με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες να μαζεύουν τα σκουπίδια... κάθε είδους ....ακόμα και αυτά που και εμάς τους μεγάλους μας χαλούσαν.... στη θέα τους....

Και συμπολίτες μου.....δεν είπα ότι είναι κακό το σεξ στις παραλίες, αλλά μια σακουλίτσα για να μαζεψετε  τα "απομεινάρια" δεν κανει κακό. Τι ζητάω  τώρα ε? Πάντα ρομαντική!

8 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και η εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία και διάθεση!!
Φιλιά, καλή Κυριακή!

Alkmini είπε...

Eυτυχώς Ελενα. Γιατί αν περιμεναμε την κρατικη πρωτοβουλια... βραστα χαραλαμπε.
Καλο σου βραδυ. φιλια.

Anastasios είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα και συγκινητικά αυτά που περιγράφεις σε τούτη την ανάρτηση.

Καλημέρες φωτεινές!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα με οικολογική διάθεση και θαυμασμό στη φύση και το μεγαλείο της, σημειώνουμε πως λείπουν οι φωτογραφίες των παρακάτω:
1. Οδηγός Λεωφορείου
2. Διασώστης (ανφας)
3. Η γειτόνισσα σου
:)
Μπραβο, έξοχη δουλειά (κατά τα άλλα)
Υ.Γ. θα πάμε την Τετάρτη για ποδήλατο?

ΟΙΚΟΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ (η πατημένη γάτα)

Alkmini είπε...

πατερ Αναστασιε δεν μπορεις να φανταστεις ποσο ομορφα ενοιωσα και γω και οι φιλες μου μετα τον απολυτο καθαρισμο του κομματιου ακτης που μας ειχε ανατεθει.
Η χαρα του εθελοντισμού και η χαρα του αποτελεσματος.
Πεντακαθαρη παραλια!
Σ ευχαριστω για τις φωτεινες καλημερες και το σχολιο σου.
Καλη σου μερα και σενα.

Alkmini είπε...

Τζυ Κευ
καλως τον και σ ευχαριστω για την επισκεψη και τα συγχαρητηρια σου.
Να εισαι παντα καλα μικρε μου.
Καλη σου μερα.

Alkmini είπε...

Πατημενη γατα
"η περιεργεια εφαγε την γατα"...
Οσο γι αυτα που λειπουν
1.Τον οδηγο δεν τον φωτογραφισα , κριμα... θα ψαξω να τον βρω ομως..
2.Τον διασωστη δεν τον εβαλα? Κακως...
και 3.Επρεπε να παρω πρωτα την αδεια της γειτονισσας μου, γιατι αντρα δικηγορο εχει, δεν ξερεις τι γινεται καμμια φορα... προσωπικα δεδομενα κουλουπου.
Αν θελει της κανω και δικη της αναρτηση με φωτο ανφας , προφιλ κ. α.
Γιατι οχι σημερα ποδηλαταδα?