Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Η2Ο.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού μας!



Ούτε οι πληροφορίες πόσα τρίτα ή τέταρτα του πλανήτη καλύπτεται από νερό ή πόσο τοις εκατό(¾ της επιφάνειας της γης,ή το 71%και όμως λιγότερο από το 3% αυτού του νερού είναι γλυκό) με ενδιάφερουν, ούτε πόσο τοις εκατό του ανθρώπου ή των ζώων (στα περισσότερα ζώα και φυτά το 65% είναι νερό) αποτελείται από νερό, ούτε πόσες μέρες μπορούμε να αντέξουμε χωρίς νερό (ο άνθρωπος ζει χωρίς τροφή 7 ημέρες, χωρίς νερό 3 ημέρες, χωρίς αέρα ....90 δευτερόλεπτα).



Μικρό παιδί θυμάμαι ότι πηγαίνα με την οικογένειά μου για μπάνιο σε καθαρές παραλίες της Αθήνας και όπου μας άρεσε. Το ίδιο πρέπει να έχετε ζήσει και εσείς. Καθαρή θάλασσα, καθαρά κοχυλάκια , καθαρήsummer5 άμμο για πύργους και κάστρα, κουβαδάκια και όλα τα παρελκόμενα αυτών.



Σιγά σιγά και περνώντας τα χρόνια τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Προς το χειρότερο. Τώρα γιατί τα πράγματα αλλάζουν πάντα προς το χειρότερο εγώ δεν το έχω καταλάβει. Μπορεί κάτι να λέει ο Μέρφυ και για αυτό.



Αυτή η παραλία είναι μολυσμένη, στην άλλη απαγορεύεται το μπάνιο, στην άλλη το χρώμα του νερού θαμπό και με αφρούς.



Αλήθεια λέω και πιστέψτε με, στο χέρι μας είναι να παραλαμβάνουμε




μια τέτοια παραλία














και μέσα σε λίγα χρόνια να την παραδίδουμε στην επόμενη γενιά κάπως έτσι.

100_4210


Μπορούμε και με πολύ λίγη καλή προσπάθεια



να την κάνουμε και έτσι.Ganges(Ο κατάλογος των σκουπιδιών και των τοξικών αποβλήτων που πέφτουν στις θάλασσες και τις λίμνες είναι τεράστιος. Αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά: Απορρυπαντικά, διαλυτικά, κατάλοιπα λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, πλαστικά πάσης φύσεως (σακκούλες, ποτήρια, τραπεζομάντηλα, παιχνίδια, ξυριστικές μηχανές, κ.λ.π.), ελαστικά (αυτοκινήτων, ποδηλάτων, εξαρτημάτων διαφόρων μηχανημάτων, κ.λ.π.), αλουμίνια (κουτιά αναψυκτικών, οικιακές συσκευές, πόρτες, παράθυρα, κ.λ.π.). Αν ήθελε κάποιος να δώσει αριθμούς που αντιστοιχούν σε μερικά από τα πιο πάνω «σκουπίδια», θα μας τρόμαζε. Το αφήνω σ' εσάς να υπολογίσετε π.χ. πόσα άδεια κουτιά αλουμινίου μπύρας και αναψυκτικών πετάνε όλοι οι λαοί της Γης στη στεριά, στις θάλασσες και στις λίμνες το χρόνο. Πόσες πλαστικές σακούλες. Πόσα ελαστικά αυτοκινήτων).



Η και με ταμπέλες badwater ist2_99860_bad_toxic_waterείναι θέμα οργάνωσης οι ταμπέλες, πώς να το κάνουμε!





Μικρό παιδί θυμάμαι να πηγαίνουμε εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και να πλατσουρίζω στα νερά των ποταμών, να χαζεύω τα μικρά ψαράκια ή τους γυρίνους, να μαζεύω όμορφες πέτρες σαν μεγάλα αυγά, καθαρές και στρογγυλές.



Είναι πραγματικά ομορφιά της φύσης τα ποτάμια της, με τα καθαρά κρυστάλινα νερά τους. me059-700 Είναι πολύ δύσκολο αλλα όχι ακατόρθωτο με την ανθρώπινη παρέμβαση να τα αλλάξουμε. Να τα κάνουμε κάπως έτσι.Water-pollution



(Η απληστία του ανθρώπου φθάνει σε καταστροφές που είναι μη αναστρέψιμες, με κορυφαία εκείνη της εξαφάνισης μορφών ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι ο άνθρωπος εξοντώνει καθημερινά γύρω στα 100 είδη ζώων, πουλιών, ψαριών και φυτών. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο παράδεισος των μορφών ζωής χάνεται για πάντα και έτσι ο άνθρωπος ποτέ δεν θα έχει την ευκαιρία να τα γνωρίσει, να τα μελετήσει, να τ' αγαπήσει. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν θα ωφεληθεί από αυτά, γιατί, ως γνωστόν, ο άνθρωπος έχει ωφεληθεί και συνεχίζει να ωφελείται τα μέγιστα από πολλές μορφές ζώων και φυτών (π.χ. για την παρασκευή φαρμάκων). Όταν σκοτώνεις μια μορφή ζωής που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, είναι σαν να καις ένα βιβλίο πριν καν το διαβάσεις. Έτσι χάνεις για πάντα την ευκαιρία να μάθεις τι ωραία, ενδιαφέροντα και ωφέλιμα πράγματα έγραφε αυτό το βιβλίο).



Υπάρχουν πάρα πολλοί όμορφοι μικροί καταράκτες.



beautiful_water_pictures_t1154 Εκεί όπου το νερό είτε από το λιώσιμο του χιονιού στα ψηλά μας βουνά, είτε από πηγές που αναβλύζουν μέσα από τα έγκατα της γης, αγκαλιάζει τα βράχια. Κυλάει και γίνεται ένα μαζί τους. Πόσο εύκολα αυτό το θαύμα της φύσης μετατρέπεται σε κάτι τέτοιο.22255885



(Περίπου το 12% του νερού που πέφτει στη γη μπαίνει κατευθείαν στο σύστημα των ποταμών και οδεύει για τις θάλασσες. Το υπόλοιπο όμως 88% ποτίζει την γη και καθώς περνάει από διαδοχικά στρώματα εδάφους διηθείται, καθαρίζεται και καταλήγει σιγά σιγά σε υπεδάφιους χώρους όπου σχηματίζει το λεγόμενο υδροφόρο ορίζοντα. Το υπεδάφιο αυτό νερό τροφοδοτεί τα πηγάδια, τις πηγές, και καταλήγει στα ποτάμια, τις λίμνες και τελικά στο χαμηλότερο σημείο που είναι οι θάλασσες και οι ωκεανοί, συμπληρώνοντας έτσι τον υδρολογικό κύκλο.)



Γιατί οι λίμνες δεν είναι στολίδια?



Δεν ειναι υδάτινες οάσεις? BirdsLakeLuzernYuBaiRunnerUpStudentCategoryWeb Με την δική του πανίδα και χλωρίδα. Τόπος κατοικίας, πουλιών, ψαριών, βατράχων. Και αυτές όμως μπορούμε να τις μετατρέψουμεmn_oilspill09_0316_mac σε "νεκρή φύση".



Μικρό παδί θυμάμαι όταν διψούσα άνοιγα τη βρύση και έπινα νερό. Με τα χρόνια όμως η μια περιοχή μετά την άλλη έβγαζε ακατάλληλο το πόσιμο νερό της. Και περάσαμε στα εμφιαλωμένα. Και στις αναλύσεις που μια βρίσκουν 100.000.000 κολοβακτιρίδια την άλλη ότι δεν πρέπει να μένει στον ήλιο γιατι χαλάει και αναπτύσει μικρόβια....Τουλάχιστον όμως έχουμε κάποιο νερό καλό ή κακό, ποιός μπορεί να το βεβαιώσει αυτό, για να πίνουμε όταν διψάμε.



Και αυτό που για μας είναι (ακόμη, αλλά για όσο ακόμη?) αυτονόητο ένα Goldfish-Leaping-Out-of-Wine-Glass-of-Water-Framed-Photographic-Print-C12405957 καθαρό νερό, για πολλούς άλλους (Στην αυγή του 21ου αιώνα περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Περίπου 2.4 δισεκατομμύρια - το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού - δεν έχουν επαρκή μέσα προσωπικής υγιεινής, Το 80% ασθενούν και περίπου 3.4 εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που οφείλονται στο ακατάλληλο νερό!)



στον πλανήτη Original Title: j1 δεν είναι. Και περπατάνε πολλά χιλιόμετρα για λίγα μπουκάλια "κίτρινου" νερού... πού το κουβαλάνε όχι πάντα πάνω σε ζώα.



Ο Δημιουργός, μέσα στο σχέδιό Του για τη δημιουργία, έθεσε διαδικασίες απίστευτης αρμονίας και σοφίας, μέσω των οποίων διατηρεί τη δημιουργία Του. Παρ’ότι το φυσικό περιβάλλον και αυτό συστενάζει από τις συνέπειες της αμαρτίας του ανθρώπου, εν τούτοις ο Δημιουργός φροντίζει για τον άνθρωπο, περιμένοντας να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε σε Αυτόν, έχοντας προσδιορίσει την ημέρα " ..εν η μέλλει να κρίνει την οικουμένην εν δικαιοσύνη διά ανδρός τον οποίον διώρισε, και έδωκε εις πάντας βεβαίωσιν περί τούτου, αναστήσας αυτόν εκ νεκρών" (Πράξεις 17:31). Στο Νώε, μετά τον κατακλυσμό ο Κύριος είπε: "...εν όσω μένει η γη, σπορά και θερισμός, και ψύχος και καύμα, και θέρος και χειμών, και ημέρα και νύξ, δεν θέλουσι παύσει" (Γένεσις 8:22).Ο δε απόστολος Παύλος στους κατοίκους των Λύστρων είπε ότι πρέπει να επιστρέψουν "προς τον Θεόν το ζώντα, όστις έκαμε τον ουρανόν και την γην και την θάλασσαν, και πάντα τα εν αυτοίς...δεν αφήκεν αμαρτύρητον εαυτόν, αγαθοποιών, δίδων εις ημάς ουρανόθεν βροχάς και καιρούς καρποφόρους, γεμίζων τροφής και ευφροσύνης τας καρδίας ημών" (Πράξεις 14:15-17).





Ανέκαθεν η ζωή συνδέεται με την ύπαρξη του νερού, είτε είναι ωκεανός, θάλασσα, λίμνη, τρεχούμενο νερό ή ποταμός. Η ζωή γεννήθηκε μέσα στο νερό, δίπλα στο νερό, έχοντας σαν αφετηρία το νερό.



Ο άνθρωπος οδηγεί τα βήματά του πάνω στη γη ακολουθώντας τις υδάτινες φλέβες: σαν το νερό κυλάει ή αναπαύεται ή πέφτει από τον ουρανό αγκαλιάζει το σπέρμα της ζωής βοηθώντας το να αναπτυχθεί.



Όλα τα όντα στρέφουν τα μάτια της ψυχής τους και την ύπαρξή τους ολάκερη προς το νερό, αφού το νερό είναι η κινητήρια δύναμη στην πλημμυρίδα και την άμπωτη τής αιωνιότητάς τους.



Οι αγαπημένες πόλεις ιδρύθηκαν πλάι σε νερό, μέσα στο νερό αγκαλιάζοντας το υγρό στοιχείο με τα οικοδομήματά τους, παληά ή σύγχρονα. Βαδίζοντας στα ίχνη του νερού η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στην υλική και διανοητική της εξέλιξη.



Ο άνθρωπος ερωτεύθηκε το νερό, αγάπησε τη ζωή και τη φύση – τη μητέρα τροφό και παιδαγωγό του, και, έτσι γεννήθηκαν ο πολιτισμός και οι τέχνες όπως τις απολαμβάνουμε σήμερα.





Παιχνιδια τα νερα Στα σκιερα περασματα Λενε με τα φιλια τους την αυγη Που αρχιζει Οριζοντας-



Ο.Ελύτης





19 σχόλια:

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλημέρα!!! Πολύ όμορφη η αφιερωσή σου για το νερό!! Κι όπως λες
"Ο άνθρωπος οδηγεί τα βήματά του πάνω στη γη ακολουθώντας τις υδάτινες φλέβες: σαν το νερό κυλάει ή αναπαύεται ή πέφτει από τον ουρανό αγκαλιάζει το σπέρμα της ζωής βοηθώντας το να αναπτυχθεί.".......
:)) Σου άφησα μήνυμα και στο προηγούμενο ποστ!

Alkmini είπε...

@νικολα
καλη σου μερα
την δουλεψα αρκετα την σημερινη αφιερωση, αλλα αν πας στην πρωτη μου αναρτηση θα καταλαβεις γιατι.
παω πισω να δω.
σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

P. Kapodistrias είπε...

Το νερό-νεράκι, λοιπόν...
Τουτέστιν, τον βίο αβίωτο...
Εεμ, κάποτε φτάνει ο κόμπος στο χτένι και το χτένι στον κόμπο... Οπότε, απλώς καραμπόλα ή κι ελεύθερη πτώση στην προσωπική μας Άβυσσο...

Απαισιοδοξίες;;;;
Μακάρι να ήταν...

Alkmini είπε...

@πατ.παν.
οταν βιαζεις τον Πλανητη, αυτός εκδικείται.
ετσι δεν ειναι?
δεν αφησαμε τιποτα οπως το βρήκαμε. ολα τα εχουμε καταστρεψει.
αληθειες οχι απαισιοδοξιες.
δυστυχως.

Ανώνυμος είπε...

ναι. κι εγώ θυμάμαι όταν ήμουν σαν το άβαταρ μου! ο βυθός ήταν γεμάτος με αστερίες και κοχύλια.....τώρα τίποτα!
δεν ξέρω ίσως και να κάνω λάθος αλλά τώρα το καλοκαίρι όταν θα κάνεις μπάνιο, πιάσε λίγη άμμο από το βυθό.....και μύρισέ την, μυρίζει σαν υπόνομος!

kiki είπε...

Αχ Αλίκη μου...Δεν είναι μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα. Το σπαταλάμε αλόγιστα λες και είναι ατέλειωτο... Ωραίο το ποστ σου...

Σου 'χω έκπληξη, μα δεν στη λέω ακόμα... :-)

rain είπε...

Πόσο δικιο έχεις καλή μου, σε όλα..

Alkmini είπε...

@ηλιογραφε
μονο αποξηραμενους αστεριους πια...
οσο για κοχυλια εχουν χαθει τα διαφορα ειδη.
ασε με να μου μυριζει η θαλασσα θαλασσα και η αμμος αμμος σε παρακαλω.

Alkmini είπε...

@κικιτσα ναι. ανοιχτες οι βρυσες και τρεχουν.
χμ εκπληξη.. τι εκπληξη? ε? τι? πες.
πες μουυυυυυυυυυυυυυυ πλςςςςς τωραααααααα. μη με βαζεις στην πριζα. μπουχουυυυυχα

Alkmini είπε...

@βροχουλα εμ ετσι δεν ειναι?
σεβασμος πουθενα. ουτε στο περιβαλλον πουθενα.

Alkmini είπε...

:((((((((

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αν έβλεπε το αφιέρωμα σου για το νερό η μεγάλη μου κόρη θα σε..θεοποιούσε, είναι ο μόνος λόγος που μαλλώνουμε γιατί έχω τη κακή συνήθεια όταν πλένω πιάτα να έχω τη βρύση ανοιχτή, το ίδιο και όταν πλένω τα δόντια μου γι' αυτό και πληρώνω πολύ νερό.Για όλα όμως τα άλλα συμφωνώ και το έχω πει πολλές φορές για τη βρωμιά ,για τα σκουπίδια και τόσα άλλα.Μπράβο Αλίκη μου με ότι ασχοληθείς το κοιτάς από όλες τις πλευρές,

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μικρό παιδί όταν ήμουνα η Καραθώνα ΜΑΣ ήταν γεμάτη αχιβάδες μικρύλες έξω στην αμμουδιά και μέσα με μεγάλες λείες, άλλες με ραβδώσεις και μετά τα έργα που έγιναν εξαφανίστηκαν.
Η ανθρώπινη αλόγιστη παρέμβαση λοιπόν έχει πολλά ακόμη να μας δημιουργήσει.

Τέλειο το αφιέρωμά σου!!!!

Δες εδώ κάνε κλικ δεξιά επάνω στα αποθέματα νερού να ...ενθουσιαστείς...

Πιστεύω πως αφιαφορήσαμε. Αν είχαν προγραμματιστεί τα κατάλληλα έργα, με τόσες πλημμύρες δε θα υπήρχε, τουλάχιστον στη χώρα μας, πρόβλημα νερού.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Kaveiros είπε...

Πολυ ωραιο θεμα:Τα παντα ειναι θεμα
της προσωπικης μας κουλτουρας.

? είπε...

ελπίζω αυτά τα εφιαλτικά σενάρια να μην επαληθευτούν

Alkmini είπε...

@ αχτιδα
μου το προβλημα του νερου ειναι μεγαλο και σοβαρο. "φτιαχνοντας" αυτο το ποστ, ψαχνοντας για της καταλληλες φωτογραφιες ομολογω πως ταρακουνηθηκα. Πρεπει να γινει κατι ΑΜΕΣΑ και για το περιβαλλον του πλανητη μας και για το νερο και για τη ρυπανση.
Μεγαλα τα συμφεροντα τα οικονομικα παντα. Η ευαισθησια και η ανησυχια ειναι λεξεις που δεν περιεχονται στο λεξιλογιο των "μεγαλων και τρανων" δυστυχως. Στο βωμο του κερδους τα παντα.
καλη σου μερα .

Alkmini είπε...

@ γλαρενια
μου για να βρω τωρα κοχυλακια που ειναι μια απο τις απολαυσεις μου, πρεπει να ξενιτευτω. Στην Πλακα υπάρχουν (ακομα) και συνδιαζω το κολυμπι μου με την περισσολογη απο πετρες και κοχυλια που βαζω και στις κατασκευες μου.Τουλαχιστον για την περιοχη εδω πιστευω οτι υπαρχει νερο (Αναβαλος) που θα επρεπε να το εχουν εκμεταλευτει.
φιλακια και σ ευχαριστω

Alkmini είπε...

@καβειρε
εκτος απο την κουλτουρα ειναι και τα συμφεροντα που παιζουν το μεγαλυτερο ρολο σε τετοιου ειδους παρεμβασεις.
καλη σου μερα.

Alkmini είπε...

@νικο
μου με το να ελπιζουμε δεν θα γινει τιποτα. πρεπει να δρασουμε.
καλη σου μερα.