Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

25η Μαρτίου - Ελληνικές σημαίες.

25 Μαρτίου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας.
Μονάχα στην Ελλάδα ταίριαξε η φωνή του αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Έλληνα.

Σαν σήμερα, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την ευχάριστη είδηση, στην Παρθένο Μαρία ότι «Θα γεννήσει τον Υιό του Θεού που θα σώσει τους ανθρώπους από τη σκλαβιά της αμαρτίας ». 6NEuagelismos

Η εορτή του Ευαγγελισμού (λέγεται και "αγγελισμός" ή "χαιρετισμός") της Θεοτόκου (Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξη (Οδύσσεια, ξ 152-153: ως νείται Οδυσσεύς ευαγγέλιον δε μοι έστω [...]). είναι Δεσποτικοθεομητορική εορτή. Αυτό σημαίνει ότι είναι Δεσποτική επειδή αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό, ο οποίος συνελήφθη στην γαστέρα της Θεοτόκου, και θεομητορική εορτή επειδή αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που συνετέλεσε στην σύλληψη και την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, δηλαδή την Παναγία.

Σαν σήμερα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στην Αγία Λαύρα το λάβαρο του αγώνα της λευτεριάς και ακούσθηκε σε όλο το σκλαβωμένο ελληνικό Γένος το σάλπισμα της επανάστασης, ο όρκος ο ιερός «Ελευθερία ή θάνατος»... Στιγμή ιερή. Όλοι οι Έλληνες σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή και πίστη στο Θεό, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη τους πατρίδα. .

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

σε όλους τους ΄Ελληνες Χριστιανούς σε όποιο μέρος κι αν βρίσκονται.

Οταν ψάχνεις για την ελληνική σημαία (ελληνικές σημαίες), ποτέ δεν φαντάζεσαι πόσες πολλές θα βρεις. Εγώ τουλάχιστον δεν είχα φανταστεί, ούτε στο σχολείο είχα μάθει ποτέ (εκτός και αν στο συγκεκριμένο μάθημα είχα κάνει "κοπάνα") πόσες πολλές σημαίες είχε η Ελλάδα. Πόσες βρήκα ? Γύρω στις 100. Πάνω- κάτω...

Και άρχισα να ψάχνω . Βούτηξα στα βαθειά, με πήρανε τα κύματα και εύρηκα και εύρηκα και εύρηκα.... και τελειωμό δεν είχαν.

Θέλετε να πάμε να τις δούμε? Αξίζει να ρίξετε έστω και μια γρήγορη ματιά.

Έτσι θέλει η λαϊκή παράδοση ναkima φαντάζετε ότι δημιουργήθηκε η Ελληνική σημαία.

kima1 Από αυτό γοητεύτηκα και γω. Τα χρώματα της ελληνικής μας σημαία είναι μπλε από τη θάλασσα και λευκό από τα κύματα.

Και η ιστορία έχει ως εξής:

Μετά την άλωση της Πόλης, στον Ελληνικό χώρο, υπήρξαν αρκετά επαναστατικά κινήματα που πνίγηκαν στο αίμα.Τότε άρχισε να διαμορφώνεται η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων και να σχηματίζεται η έννοια του ελληνικού Έθνους. Σε κάθε επανάσταση κάθε αρχηγός επινοούσε και ύψωνε δίκη του σημαία.

Ο δικέφαλος dikefalos1440 (έμβλημα των Παλαιολόγων, ο χρυσός αετός με το αρχικό γράμμα "Π" σε πορφυρό φόντο.

orsini Οικόσημο της οικογένειας Ορσίνι στις Ιονίους νήσους 1195-1335.

και, αργότερα, byzndio2ο μονοκέφαλος αετός , (σημαία που χρησιμοποιήθηκε στο Βυζάντιο από το στρατό και ναυτικό ως τον 9ο αιώνα)

κυριαρχούσε σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο αρκετές δεκαετίες μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, στα φλάμπουρα, τις σημαίες, τις παντιέρες και τα μπαϊράκια των υπόδουλων Ελλήνων, στις φουστανέλες και τα επιστήθια των αρματολών και κλεφτών.

makedonia1904 Στον Μακεδονικό αγώνα το 1904 έγινε χρήση αυτού του λαβάρου. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

Με τον καιρό οι υπόδουλοι Έλληνες άρχισαν να φτιάχνουν δικές τους σημαίες. Κοινό χαρακτηριστικό των σημαιών ήταν ο σταυρός και οι εικόνες των αγίων αφού η θρησκεία ήταν το γνώρισμα που τους διαφοροποιούσε από τους Τούρκους. Πολλές φορές οι κληρικοί ήταν αρχηγοί των εξεγέρσεων με τα ιερά λάβαρα των εκκλησιών.

(Περίοδος Τουρκοκρατίας έως το 1821)

1479 Η σημαία του κλέφτη Μάκη Κορκόνδειλα Κλαδά. Υψώθηκε το 1464 στην γενέτειρα του, το 1479-81 κυμάτιζε στη Μάνη, το 1481-1482 στη Χειμάρρα. Και ο Χρίστος Μηλιώνης ύψωσε αργότερα δικέφαλο που το ονόμασαν κορώνα του Μηλιώνη.

vlahia Αναπαράσταση σημαίας των Φαναριωτών στη Βλαχία κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

ipiros Τη λευκή σημαία με γαλάζιο σταυρό και τον Άϊ Γιώργη στο κέντρο είχαν οι ιππείς της Ηπείρου. Σπαχήδες από το 1430 έως το 1640. Παρόμοια σημαία αλλά με τον σταυρό μέσα σε δάφνες χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες.

kalergis Το 1665 οι αδελφοί Καλλέργη πάνω στο οικόσημο τους που ήταν πέντε γαλάζιες και 4 άσπρες λωρίδες έβαλαν τον λευκό σταυρό πάνω σε γαλάζιο φόντο με την επιγραφή "εν τούτω νίκα".

tsekura Σημαία που ύψωσε ο αρματολός του Παρνασσού Λάμπρος Τσεκούρας. H σημαία έφερε σταυρό, σε συνδυασμό με τον αετό. Πέρα από τον γνωστό πουλί σταυραετό, τα διάφορα κοσμήματα που φορούσαν τότε και οι σημαίες αυτές ονομάζονταν σταυραετοί.

bua Σημαία του Μερκουρίου Θεοδώρου Μπουά τέλη του 15ου αιώνα. Για τις υπηρεσίες στις μεγάλες δυνάμεις ενάντια στους Οθωμανούς του προσφέρθηκαν έξι σημαίες. Την σημαία αυτή την δώρισε ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Μαξιμιλιανός ο Α΄.

greco Ναυτικές σημαίες της Ελλάδας και της Σμύρνης κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το κόκκινο συμβολίζει την Τουρκία που έχει σκλαβωμένους τους Έλληνες που συμβολίζει το μπλε. Βλέπουμε ότι το μπλε είχαν συνδέσει οι Τούρκοι με την Ελλάδα.

rosiki Με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊνρατζή από το 1774 τα Ελληνικά πλοία μπορούσαν να φέρουν την Ρωσική σημαία με τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα. Ο εμπορικός στόλος τότε έφερε διάφορες Ευρωπαϊκές σημαίες.

exodos Στον πίνακα έξοδος του Μεσολογγίου βλέπουμε την σημαία που ύψωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι το 1769 στην επανάσταση που υποκινήθηκε από την Ρωσία. Παρόμοια σημαία ύψωσαν ο Μελισσηνός Μακάριος και οι Κολοκοτρωναίοι.

france Το 1807 μετά την συνθήκη του Τιλσίτ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι αρματολοί του Ολύμπου με αρχηγό τον Γιάννη Σταθά αφού μάζεψαν τα 70 πλοία τους στην Σκιάθο, κατέβασαν την Ρωσική σημαία και ύψωσαν την παραπάνω. Ο στόλος της Σκιάθου με τον αρματολό του Ολύμπου Γ. Σταθά από το 1800 χρησιμοποιούσε στο κατάμαυρο καράβι του σημαία που ήταν με λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο. Το δημοτικό τραγούδι λέει "είχε τα πανιά κατάμαυρα και τ' ουρανού παντιέρα". Στη Σκιάθο το 1807 στη μονή της Ευαγγελίστριας στη σύσκεψη που έγινε στο μοναστήρι για το σχέδιο δράσης, στη σημαία αυτή, ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους Μιαούλη, Κολοκοτρώνη, Γιάννη Σταθά, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο-Στέφανο Δημητριάδη, τους Λαζαίους, τον Καρατάσο, τον Λιόλιο, τον Τσάμη και άλλους πολλούς.

gbriil Οι Χειμαριώτες χρησιμοποιούσαν σημαίες που έφεραν τους ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.

thrakis Σημαία της Θράκης και της Ρωμυλίας και των περιοχών γύρο από την Κωνσταντινούπολη.

epistepsi Τα κοντάρια που στηρίζονταν οι σημαίες στην επανάσταση τελείωναν σε διάφορα σχέδια που είχαν θέμα τον σταυρό. Αυτά ονομάζονταν επίστεψη. Η επίστεψη τελείωνε σε λόγχη για να χρησιμοποιείται σαν όπλο. Το κάτω μέρος των κονταριών ήταν επίσης μυτερό για να μπήγεται εύκολα στο έδαφος.

kapetaniu Σημαία που ύψωσε άγνωστος καπετάνιος. Το λευκό σημαίνει την λύτρωση με την βοήθεια του σταυρού και το μαύρο την αδούλωτη Ελληνική ψυχή. Ο σταυρός αυτός είναι του Saint Piran, προστάτου άγιου των ανθρακωρύχων κασσίτερου της Κορνουάλλης, και χρησιμοποιείται από τον 15ο αιώνα σε διάφορες σημαίες.

botsari1 H σημαία που ύψωσε ο Μάρκος Μπότσαρης στο Σούλι στις 26 Οκτωβρίου του 1820.

ag_dimitrios Οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν σημαίες που έφεραν τον άγιο Δημήτριο. Οι Πελοποννήσιοι τους στρατηλάτες Άγιο Γεώργιο και Άγιο Δημήτριο με την επιγραφή "εν τούτω νίκα"

kalipoli Σημαία που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες εθελοντές στην εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο το 1798. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

pargasΛάβαρο της αυτόνομου Πάργας.

mavromixalis Σημαία με κόκκινο σταυρό χρησιμοποιούσαν οι οπλαρχηγοί των Αγράφων και οι Καλαρρυτήνοι της Ηπείρου.

tripolis Στο πίνακα η πολιορκία της Τριπολιτσάς βλέπουμε ένα τύπο σημαίας που χρησιμοποιούσαν στην επανάσταση.

8711 (Αναπαράσταση) Σε ιστορικό αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης με αριθμό 8711 αναφέρεται ότι , η πρώτη σημαία της επανάστασης ανυψώθηκε στα Καλάβρυτα και έφερε σταυρό με 16 λωρίδες από κάτω με την επιγραφή: ή ελευθερία ή θάνατος.

katsoni1 Ο Λάμπρος Κατσώνης το 1792 όταν η Ρωσία υπόγραψε συνθήκη ειρήνης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνέχισε τον αγώνα και ύψωσε στο Πόρτο Κάγιο της Μάνης την παραπάνω σημαία.

riga Η σημαία που είχε προτείνει ο Ρήγας Φεραίος φέρει το ρόπαλο του Ηρακλή και τρεις σταυρούς. Το κόκκινο σημαίνει αίμα, το λευκό ελευθερία και το μαύρο θάνατος.

katsoni Ο Λάμπρος Κατσώνης είχε χρησιμοποιήσει στο στόλο του παρόμοια σημαία με την παραπάνω.

zaxaria Σημαία που σήκωσε ο Ζαχαριάς κλέφτης της Λακωνίας. Οι Βερβιτσιώτες σήκωσαν παρόμοια σημαία με γαλάζιο Σταυρό. Τα χρώματα της σημαίας είναι αυτά που πρότεινε ο Ρήγας και συμβολίζουν το ρητό.

giuvaras Σημαία του καπετάν Τζιουβάρα το 1770, στην άλλη πλευρά είχε προσθέσει την εικόνα της Παναγίας. Την ίδια σημαία χωρίς τον χριστό σήκωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι στην υποκινούμενη επανάσταση από την Ρωσία το 1769.

(Περίοδος επανάστασης στην ξηρά)

lavaro_epan2 Την έναρξη της επανάστασης σημείωσε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας που υψώθηκε από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Αυτό φέρει την εικόνα της κοιμήσεως της Θεοτόκου και ήταν παραπέτασμα της Βασιλικής Πύλης του παλιού ναού της μονής.

ipsiladis1 Οι διάφορες όψεις της σημαίας που πρότεινε ο Υψηλάντης. Η σημαία υψώθηκε στο Ιάσιο της Μολδαβίας στις 22-2-1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ευλογήθηκε στη Μονή των Τριών Ιεραρχών από το Μητροπολίτη Βενιαμίν.

mitropulos Την σημαία που πρότεινε ο Υψηλάντης στήνει στο φρούριο ο Νικόλαος Μητρόπουλος. Το κόκκινο συμβόλιζε τον πατριωτισμό, το λευκό την αδελφότητα, και το μαύρο τη θυσία.

28_4_21 Ένοπλοι στα περίχωρα της Αθήνας υψώνουν στο Διοικητήριο της πόλης την παραπάνω σημαία στις 28-4-21.

tripolitsa Στο πίνακα η άλωση της Τριπολιτσάς βλέπουμε τον τύπο της σημαίας που χρησιμοποιούσαν οι Κολοκοτρωναίοι. Ο Πετρόμπεης στις 17-3-1821 ύψωσε παρόμοια σημαία.

ariu_pagu Σημαία του Αρείου Πάγου. Η άγκυρα συμβολίζει την σταθερότητα στον τελικό σκοπό, η φλεγόμενη καρδιά συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού της επανάστασης και την φλόγα για την ελευθερία και ο σταυρός την πίστη και την ελπίδα για το δίκαιο αγώνα του Γένους.

bubulina Η σημαία που ύψωσε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

boat Στο εμπορικό πλοίο του 1821 βλέπουμε της σημαίες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή.

karaiskakis Στο πίνακα ο θάνατος του Καραϊσκάκη βλέπουμε τον τύπο της σημαίας που ο αγωνιστής Παναγιώτης Κεφαλάς έφτιαξε από την άσπρη φουστανέλα του και το μπλε ράσο του Παπαφλέσσα.

botsari Η σημαία που ύψωσε ο Μάρκος Μπότσαρης από την περιγραφή του σε γράμμα προς τους κατοίκους της Πάργας 28-6-1821. Εκεί προτρέπει τους κατοίκους στο έμβλημα "Ελευθερία, Θρησκεία, Πατρίς".

plaputas Η σημαία που ύψωσε ο Δημήτριος Πλαπούτας.

lodu Σημαία που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Λόντος στις 21-3-21 όταν μπήκε στην Πάτρα και ευλογήθηκε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

gazi Σημαία που χρησιμοποίησε στις μάχες του στο Πήλιο ο Άνθιμος Γαζής. Η σημαία είναι από το οικόσημο του πρώτου βασιλιά της Ιερουσαλήμ Γοδοφρείδου το 1099-1100 .

ipiru1 Σημαία της αυτονόμου Ηπείρου. Εθνικό μουσείο ιστορίας της Αθήνας.

saxturi Σημαία του Υδραίου καπετάνιου Σαχτούρη

miaulis Σημαία που χρησιμοποίησε μεταγενέστερα ο Ανδρέας Μιαούλης.

manis1 Η Μάνη ήταν ελεύθερη σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Γι' αυτό χρησιμοποιούσαν στις σημαίες τους την λέξη ΝΙΚΗ αντί της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

fokianos Σημαία που ύψωσε ο Φωκιανός

ath_diaku

Ο Αθανάσιος Διάκος ύψωσε παρόμοια σημαία. Την έφτιαξε στη Μονή του Οσίου Λουκά, παρόντων των Επισκόπων Σαλώνων Ησαΐα και Ταλαντίου Νεόφυτου.

Ο οπλαρχηγός της Θεσσαλίας και Μαγνησίας, Μήτρος Λιακόπουλος, ο πρόκριτος της Νάουσας, Λογοθέτης Ζαφειράκης, και ο Εμμανουήλ Παππάς των Σερρών, ο οποίος και κήρυξε την Επανάσταση στις Καρυές του Αγίου Όρους, χρησιμοποιούσαν λευκή σημαία με τον Άγιο Γεώργιο.

sintagmatarxon Σημαία της ένωσης των συνταγματαρχών που διατηρήθηκε παρά το διάταγμα.

saltikii Η σημαία του χωριού Λάβαρα στον Έβρο, υψώθηκε στις 2-5-21. Παρόμοια σημαία υψώθηκε και στη Σαμοθράκη.

syntagmatarhon Σημαία των Συνταγματαρχών της Περαχώρας μετά το 1822.

krimaikos Σημαία που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες την διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου το 1854. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

nausas Το 1822 στην Νάουσα υψώθηκε ο αναγεννώμενος φοίνικας. Στην άλλη πλευρά έγραφε "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος".

Ο Φοίνικας ήταν μυθικό πτηνό της Αραβίας, είχε μορφή αετού με ερυθρόχρυσα φτερά και ζούσε γύρω στα 500 χρόνια. Όταν καταλάβαινε το θάνατό του, έκανε φωλιά από αρωματικά ξύλα, τα οποία άναβαν οι ακτίνες του ήλιου και καιγόταν μαζί μ' αυτά. Λίγες ώρες μετά, αναγεννιόταν από τις στάχτες του.

Το σύμβολο χρησιμοποιήθηκε στην αβασίλευτη δημοκρατία το 1925-34 και την περίοδο της δικτατορίας 1971.

deligianaki Σημαία τoυ Ηλία Δεληγιαννάκη 1906-1908. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

(Περίοδος επανάστασης στα νησιά)

titos Το 1363 οι Κρήτες επαναστάτησαν κατά των Βενετών και ύψωσαν ερυθρά σημαία με τον προστάτη τους Τίτο. Η σημαία παρέμεινε σ' όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Παρόμοια σημαία χρησιμοποιούσαν στην Λευκάδα με το Άγιο Τίτο ή την Αγία Μαύρα.

suda Μια σημαία του 16ου ή 17ου αιώνα βρέθηκε σε ένα νησί στον κόλπο της Σούδας. Έχει μπλε υπόβαθρο και έναν άσπρο σταυρό που καταλαμβάνει το 1/3 της σημαίας. Υπάρχει ένα πράσινο και καφετί στεφάνι δαφνών στη μέση του σταυρού.

sifaca Σημαία του Αντώνη Σήφακα που χρησιμοποιήθηκε στην Κρητική επανάσταση το 1866.

therisos

Απεικόνιση της επανάστασης στην Θέρισο σε γραμματόσημο του 1980. Στη σημαία αναγράφεται ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.

crete Σημαία που χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα των Κρητών.

crete_loxos Σημαία του ιερού λόχου που χρησιμοποιήθηκε στην Κρητική επανάσταση το 1879. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).

zudianos Σημαία του Δημητρίου Ζουντιάνου χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα των Κρητών το 1897.

crete_prig Σημαία του Κρητικού πριγκηπάτου 1898-1913.

naval_crete Ναυτική σημαία του Κρητικού πριγκηπάτου 1898-1913.

ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ

eptanisu Η σημαία των Ιονίων την περίοδο της Ενετοκρατίας 1386-1797, έφερε τον λέοντα του Αγίου Μάρκου και πάνω αριστερά την εικόνα του προστάτη του νησιού με το σταυρό στο χέρι.

eptanisu1 Στη σημαία του κράτους των Επτανήσων το 1800 το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου κρατά το Ευαγγέλιο, από το οποίο αναπηδούν επτά λόγχες που συνδέονται με την επιγραφή 1800 και συμβολίζουν τα Επτάνησα. Φέρει επιγραφή Επτάνησος Πολιτεία Λατινικά και Ελληνικά.

eptanisu2 Από 1815 έως 1864 τα Επτάνησα ήταν κάτω από την προστασία της Αγγλίας. Η σημαία με το ενετικό λιοντάρι ήταν πάλι σε χρήση μετά από 1817, με την προσθήκη του αποικιακού σήματος της Βρετανίας (Union Jack) στην ανώτερη γωνία και την αφαίρεση της χρονολογίας 1800.

ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ: ΣΠΕΤΣΕΣ ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΨΑΡΑ

spetson Σημαία Σπετσών. Στις σημαίες αυτές η ανεστραμμένη ημισέληνος σημαίνει την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ydras

Σημαία Ύδρας. Το δόρυ σημαίνει την δύναμη
των Ελλήνων. Η άγκυρα σημαίνει ότι θα επιμείνουμε στον αγώνα μας.

psarra Σημαία Ψαρρών. Ο σταυρός στη σημαία σημαίνει την ιερότητα του αγώνα, το φίδι την δικαιοσύνη.

samu2 Σημαία της Διοικήσεως της Σάμου κατά το πρώτο έτος της επανάστασης. Φέρει τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες. Ο Λ. Λογοθέτης στο Καρλόβασι (βλέπε κάτω) και ο Κ. Λαχανάς στο βαθύ είχαν τις δικές τους σημαίες.

samu Ναυτική σημαία της Σάμου κατά τα πρότυπα των σημαίων των νησιών. Το φίδι συμβολιζει τους Τούρκους (που τρώει τα αυγά του γένους) και ο αετός τους Έλληνες (που τρώει τη γλώσσα του φιδιού) Υψώθηκε στη θέση Πηγάδι του χωριού Βαθύ στις 17-4-1821.

samu1 Σημαία του πριγκιπάτου της Σάμου (1834-1912).

samu5 Προσωπκή σημαία πρίγκιπα.

samu4 Ναυτική σημαία του πριγκιπάτου της Σάμου.

Παρουσιάζονται στο εθνικό μουσείο ιστορίας της Αθήνας.

labaro_polemiko Πολεμικό λάβαρο που χρησιμοποιήθηκε στην διάρκεια της επανάστασης με σχέδια δικεφάλων.

bisbini Σημαία του Ηλία Μπισμπίνη με τον Άγιο Γεώργιο. Οι Στερεοελλαδίτες γενικά χρησιμοποιούσαν σημαίες που έφεραν τον Άγιο Γεώργιο.

suliu

Η Μεγάλη Αικατερίνη είχε κάνει δώρο στον Τούσαν Μπότσαρη βαθυκίτρινη σημαία που στη μία πλευρά της φέρει τον άγιο Γεώργιο. Αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την έξοδο του Μεσολογγίου.

gudi Σημαία του Δημητρίου Γουδή. Τα σύμβολα είναι της Φιλικής Εταιρείας.

nave Σημαία που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί μας κατά την επανάσταση.

sisini

Σημαία του Γεωργίου Σισίνη την ύψωσε στην Ήλιδα το 1821. Περιέχει τα σύμβολα του ''εφοδιαστικού των ιερέων'' της Φιλικής Εταιρείας, την σχεδίασε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

manis Σημαία Ανατολικής Μάνης.

nikitaras Σημαία που χρησιμοποίησε ο Νικηταράς

logotheti Σημαία του Λυκούργου Λογοθέτη. Υψώθηκε στη Σάμο. (Αναπαράσταση)

greece4 Σημαία του πρώτου έτους της επανάστασης. H σημαία των Κολοκοτρωναίων με τον σταυρό του Αγίου Μιχαήλ που είναι γνωστός στην Ευρώπη πριν πολλά χρόνια.

greece_cyprus Σημαία του πρώτου έτους της επανάστασης στην Κύπρο.

ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗς ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

lefko Σημαία του πρώτου έτους της επανάστασης όπως το εκτελεστικό σώμα νομοθέτησε.

greece1 Η σημαία που καθορίστηκε για τα πολεμικά πλοία.

greece3 Η σημαία που καθορίστηκε για τα εμπορικά πλοία. Εδώ χρησιμοποιήθηκε ο σταυρός των Κολοκοτρωναίων. Η σημαία αυτή καταργείται το 1833 από τον Όθωνα και αντικαθίσταται από την πολεμική.

1863 Σημαία αυτή της ξηράς ήταν σε χρήση το 1833-1824 και 1935-1970.

1860 Σημαία αυτή της θάλασσας ήταν σε χρήση το 1833-1824 και 1935-1970. Το 1858 καθορίζονται οι διαστάσεις και οι αναλογίες των σημαιών.

simea2 Το 1925-1934 δεν υπάρχει το στέμμα στην σημαία μας.

GEORGIU Σημαία του Γεωργίου Ά (1845-1913).

QUEEN_OLGA Σημαία Βασιλομήτορος Όλγας. (1845-1913).

CONSTANTINU Σημαία του Κωνσταντίνου Ά, πρωτότοκου γιού του Γεωργίου Ά.

SOFIA Σημαία της Σοφίας (1914).

THIREOS Βασιλικός θυρεός.

KINGS_FLAG Σημαία του(τέως) Βασιλέως των Ελλήνων από το 1936.

DIADOXU Σημαία του(τέως) διαδόχου από το 1936.

ag_george Το 1864 καθορίζεται η σημαία που βλέπουμε για τα τάγματα του πεζικού.Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης του Ελληνικού στρατού. Γεννήθηκε το 275 μ.χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. 18 χρονών στρατεύτηκε στον Ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος ήταν άριστος στις στρατιωτικές του υποχρεώσεις γι' αυτό τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμητος. Εκείνη την εποχή (303) ο Διοκλητιανός κήρυξε διωγμό κατά των χριστιανών. Ο Γεώργιος 28 ετών τότε ομολόγησε την πίστη του, παρά τα αξιώματα που του είχαν δώσει. Τότε άρχισε για τον Άγιο μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Τον λόγχισαν, τον έρριψαν σε λάκκο με ασβέστη, τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Τέλος τον αποκεφάλισαν προσευχόμενο το 303. Η λαϊκή παράδοση έπλασε τον εξής μύθο με τον δράκο. Ο δράκος φύλαγε τα νερά μιας πηγής και τα άφηνε να ρέουν όταν έτρωγε έναν άνθρωπο. Έτσι οι κάτοικοι όριζαν με κλήρο τον άνθρωπο που επρόκειτο να φάει ο δράκος. Ο κλήρος έπεσε στην βασιλοπούλα που την έσωσε ο Άγιος αφού σκότωσε τον δράκο. Ο μύθος υπάρχει με διάφορες παραλλαγές σε διάφορες εποχές. Τον Άγιο Γεώργιο πήραν από το Βυζάντιο οι Ρώσοι και άλλοι Ευρωπαίοι και τον χρησιμοποίησαν στις σημαίες τους. Από εκεί τον πήραν οι Έλληνες και τον χρησιμοποίησαν στις σημαίες τους επί Τουρκοκρατίας.

simea3 Αυτός ο τύπος της σημαίας προορίζονταν αποκλειστικά για τη θάλασσα. Η σημαία με τις ταινίες αποτελεί το μοναδικό επίσημο τύπο της Ελληνικής από το 1978 (Ν. 851).

aeroporia Η σημαία της αεροπορίας μας φέρει στο κέντρο το διακριτικό της.

Σε όλους τους αγώνες του `Εθνους, οι `Ελληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο.

37 σχόλια:

mareld είπε...

Αλίκη μου!

Ποια σημαία να διαλέξω..δύσκολο.
Πολύ ευχάριστα και ενημερωτικά!

Χρόνια Πολλά!
Φιλάκια!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΤΕ-ΛΕΙ-Α και ΜΟ-ΝΑ-ΔΙ-ΚΗ η ανάρτησή σου και ιδιαίτερα η πλούσια συλλογή σου από ελληνικές σημαίες.
Μα ποιοί είμαστε τέλος πάντων;...
;-)))

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Alkmini είπε...

@mareld
καλως την :))
ειναι ολες ομορφες γιατι ειναι συμβολα.
ετσι τουλαχιστον της βλεπω εγω.
και γι αυτο με συγκινουν οι σημαιες (ακομα κι η πειρατικη ;) )
καλο σου απογευμα φιορο

Alkmini είπε...

@γλαρενια μου
σ ευχαριστω πολυ. η πιο κοπιαστικη ως σημερα ανάρτηση στο μπλογκ μου, ηταν.Αλλα άξιζε. Για μενα τουλαχιστον (εξάλλου γουστα ειναι αυτα). Μου πηρε αρκετες ωρες να τη στησω χθες. Σημερα την χαζευω και την χαιρομαι. :))
φιλακια γλυκεια μου γλαρενια και σ ολη την γλαροοικογενεια τα φιλια μου. οκ?

Roadartist είπε...

Αλίκη αυτή η ανάρτηση σου ειναι ενας ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΟΛΟΧΡΥΣΟΣ.. Ευχαριστούμε πολύ :)
Χρονια σου πολλα για σήμερα, να εισαι καλα!

zero είπε...

Επιτελους μπορω να αφησω σχολιο...
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΟΣΤ.
Στην εχουν πεσει χοντρα στο μπλογκ σου και δεν μπορει ο κοσμος να αφησει σχολια.
Ψαξε να δεις τι θα κανεις.
Εν αναγκη αλλαξε φατσα στο μπλογκ και βαλε για λιγο μια απο αυτες που προσφερει ο blogger.
Κατι απο αυτα που εβαλες στο πλαι, σου εκανε την ζημια.

Kaveiros είπε...

Πολυτιμες οι γνωσεις που μας προσφερεις:)
Χρονια μας πολλα!

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ καλή δουλειά.
Και χρήσιμη!!
Χρόνια Πολλά.

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Πω πω σημαίες! :)) Αυτό θα πει αφιέρωμα!! :)) Καληνύχτα! :))
( Έστειλα e-mail )

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εκπληκτικό ποστ.
Μπράβο σου!

H.Constantinos είπε...

Αψογη η υπερπαραγωγή με τις σημαίες! Ούτε που τα ήξερα όλα αυτά...
Αψογο πόστ!!!!!

thalassamov είπε...

Υπέροχη ποστ, συλλεκτικό!
Κάθε σημαία φέρει και την ιστορία αυτών που την κρατάνε!

Πολύ ωραία είναι και η ελληνική σημαία, που έχουμε στην Κύπρο. Αποτελείται από το σταυρό, χωρίς τις γραμμές/κύμματα και στη μέση του, η μεγαλόνησος.
Σε παραλλαγή, υπάρχει στο κέντρο τόσο ο δικέφαλος όσο και η Κύπρος.

Σου αξίζει έπαινος για αυτό το πόνημά σου!

φιλιάαααααα!!!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

P. Kapodistrias είπε...

Πολύ σπουδαία παρουσίαση και χρειαζούμενη. Αλήθεια, οι Συνέλληνες ποια προτιμούν σήμερα; Νομίζω, όλες στη φωτιά... Δυστυχώς...

Ιφιγένεια είπε...

Καταπληκτικό post ! Μπράβο Αλίκη ! Σέυχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες !!! Είδες , όσο ζω μαθαίνω ! :)
Καλή ημέρα !!!

KOSTAS είπε...

Ένα πολύ-πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
'' Υπέροχη γνώση '' μας προσέφερες σαν κέρασμα για την επίσκεψη σήμερα στο blog σου!
Θα σου το χρωστάμε και δεσμευόμαστε κάποια στιγμή να ανταποδώσουμε!!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλημέρα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Οπως πάντα Αλίκη μου τέλεια έρευνα, προσπάθησα να το αντιγράψω και δεν μπόρεσα ,τελικά κατάφερα να εκτυπώσω αρκετά θα τα φυλάξω σαν εργασία για τα εγγόνια μου είμαι σίγουρη οτι θα την χρειαστούν και ποτέ δεν θα βρουν τόσο τέλεια σαν τη δική σου.Μπράβο !

kiki είπε...

Αχ....όλο αυτό το μακρυνάρι το έψαχνα πέρυσι για εργασία του γιού μου...

Γωγώ Πακτίτη είπε...

μπράβο Αλίκη μου...:)

φοβερή δουλειά
για να μάθουμε...

φιλιά παραμυθένια...:)

Alkmini είπε...

@roadartist
σ ευχαριστω πολυ :)

Alkmini είπε...

@zeroylino
σ ευχαριστω πολυ
μου ηρθαν τα μαντατα για τα pop up windows που ανοιγουν.. θα το δω.
θα αλλαξω μπλογκ οχι φατσα. τα εβγαλα ολα, αλλα μαλλον το youtube μου την εκανε.

Alkmini είπε...

@καβειρε
σ ευχαριστω :)

Alkmini είπε...

@Σωτηρη
σ ευχαριστω πολυ :)

Alkmini είπε...

@Νικολα
ευχαριστω
:))
τνκς για το εμαιλ

Alkmini είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Alkmini είπε...

@freedula
ευχαριστω.
:)

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε
λες να σπασει ταμεια? χιχι
ουτε εγω τα ηξερα και μου αρεσε που τα βρηκα. γι αυτο τα εφερα να τα δειτε και εσεις.
σ ευχαριστω μικρε μου

Alkmini είπε...

@θαλασσα μωβ
καλως την στο μπλογκοσπιτο μου.
και ευχαριστω για τον επαινο :))
φιλια και απο μενα.
να εισαι καλα.

Alkmini είπε...

@πατ.παναγιωτη
στην πυρα, οπως ακριβως το ειπες
σ ευχαριστω :)

Alkmini είπε...

@ιφιγενεια
αλλοιμονο αν δεν μαθαιναμε οσο ζουμε. η μαθηση ποτε δεν τελειωνει, ευτυχως.
καλο σου βραδυ γλυκεια μου.
σ ευχαριστω

Alkmini είπε...

@Νικολα μου
καλησπερα!
:))

Alkmini είπε...

@αχτιδουλα μου
αν θελεις μπορω να στο στειλω με ε-μαιλ. καποια στιγμη νομιζω θα τα χρειαστουν, γιατι να μην τα εχεις.
σ ευχαριστω

Alkmini είπε...

@κικιτσα
εμ περσυ ουτε εγω ειχα μπλογκ, ουτε εσενα σε ηξερα :)
οτι θελεις εδω, ψαχτηρι κανονικο. οτι θελω το βρισκω.

Alkmini είπε...

@γωγουλα
σ ευχαριστω γλυκεια μου
φιλακια πολλα

Flora είπε...

Αλίκη

είσαι απίθανη.
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για αυτήν την ανάρτηση.
Θα την κρατήσω φυλαχτό.

Ανώνυμος είπε...

Τα χρώματα της ελληνικής μας σημαία είναι μπλε από τη θάλασσα και λευκό από τα κύματα.

Η ελληνική σημαία είναι μπλε και άσπρη από τη σημαία της Βαυαρίας. Το επέλεξε έτσι ο Όθωνας, αλλιώς θα σκοτώνονταν οι φαμίλιες και οι κλίκες, ποια από τις πολλές σημαίες θα επιλεγεί. Μετά βρέθηκαν και κάποια φυσικά χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν ιδεοληψία!

Ανώνυμος είπε...

Εύγε για την αγάπη σου σε μας! Για τη σημαία του Καραϊσκάκη ξέρει κάνεις να μας πει ποια απ’ όλες ήταν η επίσημη του, και που βρίσκετε τώρα ;
Οδυσσεας!