Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Nαύπλιο και Αδέσποτα.

Συνάντηση της επιτροπής για τα αδέσποτα στην πόλη του Ναυπλίου

animals_can__t_speak

Οι πρώτες σκέψεις και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων και του «φολίασματος»

Στις 19 Μαρτίου 08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΤΕΔΚ συγκέντρωση πολιτών για την εξέταση του θέματος των αδέσποτων σκύλων, αλλά και γενικότερα των ζώων της πόλης μας, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής του Δήμου που συστάθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου για το σκοπό αυτό.

Κατ αρχήν αποφασίστηκε η σταδιακή περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων και η μεταφορά τους σε κτηνίατρους της περιοχής, που θα φροντίσουν τα ζώα, σημαίνοντάς τα με το αναγκαίο «τσιπάκι», αποπαρασιτόντας, εμβολιάζοντας και στειρώνοντάς τα. Στη συνέχεια, όπως επιβάλλει και ο σχετικός νόμος (3170/03) τα ζώα θα αφήνονται στη πόλη ελευθέρα στο χώρο όπου προηγουμένως ζούσαν, φορώντας πλέον το περιλαίμιο του Δήμου με τον αριθμό τους και το όνομά τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια κατάσταση -μητρώο των αδέσποτων που θα είναι φροντισμένα και από αυτά θα μπορούν να δίδονται για υιοθεσία σε όποιον το επιθυμεί.

Εκτός όμως, από το έργο της περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων , η επιτροπή, μετά από διάφορες γνώμες και προτάσεις που ανταλλάχτηκαν, αποφάσισε να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά, προς την κατεύθυνση της μέριμνας και φροντίδας των πλασμάτων αυτών, σαν μια στάση και συμπεριφορά που συνάδει στον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας απέναντι στα συμπαθή και απροστάτευτα τετράποδα.

Σαν τέτοιες ενέργειες επιλέχθηκαν η σύνταξη φυλλαδίου που θα διανεμηθεί στους δημότες και η κυρίως στους μαθητές όλων των σχολείων με ταυτόχρονη επίσκεψη στα σχολεία και ομιλίες μελών της επιτροπής, η σύνταξη άρθρων και διαφόρων κειμένων σε τοπικές εφημερίδες, στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά και σε spot σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα με τα οποία θα καταβάλλεται προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για το θέμα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων και να ευαισθητοποιηθούν και οι ίδιοι για την φροντίδα αλλά και τη προστασία τους από απεχθείς πράξεις εξόντωσης τους με «φόλιασμα» γεγονός που στο παρελθόν και πρόσφατα συνέβη στην πόλη μας. (σχετική ανάρτηση στο μπλογκ)

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σύντομα στο έργο της και να ζητήσει τη συνδρομή και άλλων δημοτών - φίλων των ζώων, όπως και την υποστήριξη και συμπαράσταση από κάθε αρμόδιο άτομο, όπως κτηνιάτρων , εκπαιδευτικών κ.α.

Γιάννης Γκιόλας Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού

Ναύπλιο η άλλη πρόταση Μέλος της επιτροπής των αδέσποτων

Καλεσμένη και εγώ σ αυτή τη συνάντηση από το φίλο Γιάννη Γκιόλα χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ και του Δήμου Ναυπλίου. Ηταν ένα πρώτο βήμα που έγινε και χάρηκα που γνώρισα τον Αντιδήμαρχο Ναυπλίου κ.Δημήτρη Κωστούρο, Μέλος και αυτός της Επιτροπής, αλλά πρωτίστως φιλόζωος και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τα θέματα των αδέσποτων στην πόλη μας. Γιατί τέτοιες προσπάθειες θέλουν και ανθρώπους που αγαπούν τα καϋμένα τα αδέσποτα ζωάκια, που ΔΕΝ διάλεξαν αυτά την τύχη τους.

Φωτογραφίες που σοκάρουν

Ειδήσεις που σοκάρουν. Συνέχεια...

24 σχόλια:

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Καλησπέρα. Διαβάζοντας αυτή την ανάρτηση νόμιζα ότι ζω σε άλλη χώρα.

Γωγώ Πακτίτη είπε...

Αλίκη μου,
μακάρι όλοι οι δήμοι, να έκαναν κάτι τέτοιο...

μπράβο τους...

καλό σου βράδυ...:)

rain είπε...

Πολύ καλές προτάσεις και ευαισθητοποιημένες. Μπράβο σε όλους. Μακάρι κι άλλοι να έπαιρναν παράδειγμα και να ακολουθούσαν κάτι αντίστοιχο. Ευγε!!!!!!!!!!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

To Ναύπλιο είναι πόλη της Ελλάδας είπαμε????????


καλησπέρα!!!!

Alkmini είπε...

@γιωργο μου
εγω που ζω εδω 5 χρονια λεω:
"καιρός ήταν..."

Alkmini είπε...

@γωγω μου
μακαρι να ακολουθουν τα καλα παραδειγματα. τους αξιζουν πολλα μπραβο!
καλο σου βραδυ και σε σενα

Alkmini είπε...

@βροχουλα αυτο λεω και γω.
γιατι να μην μιμουμαστε τα καλα?
τους αξιζουν πολλα ΕΥΓΕ!

Alkmini είπε...

@ζαχαρουλα
το Ναυπλιο ήταν η Πρωτη Πρωτευουσα της Ελλαδας.
δεν περιμενω τιποτα λιγοτερο...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε στο Δήμο σας!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο, είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη με το θέμα των ζώων και δυστυχώς πιστεύω οτι ελάχιστοι τα αγαπούνε σωστά.Όποιος έχει σκύλο όπως εγώ το ..τρώει στο πετσί του σε κάθε βόλτα που κάνει μαζί του.Πετάνε ένα σωρό φαγητά στα σκουπίδια αντι να τα βάλουν σε ένα κουπάκι δίπλα στα σκουπίδια ή στη γωνιά του πάρκου για τα αδέσποτα που ψάχνουν για λίγο φαγητό.Δηλητηρίασαν ένα γατάκι αδέσποτο που τάιζα γιατί τους εμπόδιζε το κουπάκι που του έβαζα για νερό και φαγητό.Έβαλα κι εγώ τσιπάκι στο σκυλάκι μου, πιστεύετε οτι θα διαθέσουν τόσα χρήματα για σκυλιά αδέσποτα ; αμφιβάλω μα μακάρι να κάνω λάθος.Φιλιά Αλίκη μου και συγχαρητήρια για το θέμα σου ,πάντα με κάνεις να σε διαβάζω μανιωδώς!

Alkmini είπε...

@Σωτηρή σίγουρα τους αξίζουν εύγε γι αυτή τους την απόφαση.
Και του Δήμου και της ΄Αλλης Πρότασης.

Alkmini είπε...

@αχτίδα
σ ευχαριστω.
Τα μέλη της Επιτροπής μαζί με μας τους φιλοζωους θα κάνουμε ότι ειναι δυνατόν για τα αδέσποτα της πολης μας. Εγω παντως ειμαι αισιοδοξη. Γιατι το Ναύπλιο στο μεγαλυτερο ποσοστο, Αγαπαει τα Ζωακια του.

Kaveiros είπε...

"Ανοητη ανθρωποτητα,
που δεν ανοιξες μια ομπρελλα για το δεντρο που βρεχεται...",
ειπε ο ποιητης.....
Μακαρι αυτο να αλαξει*και θα γινει με ανθρωπους σαν εσας:)..σαν εσενα:)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αλίκη!
"αυτός ο αδέσποτος σκύλος γνώριζε πολύ καλά ότι ελευθερία χωρίς αντίτιμο δεν είναι πραγματική ελευθερία" όπως είπε και ο συγγραφέας.

κοιτάζοντας τις εφιαλτικές φωτογραφίες συνειδητοποίησα ότι στη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα αντανακλάται και η συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους του.......Συγχαρητήρια στο δήμο, αυτή η πολιτισμένη κίνηση ξεφεύγει από την προκρούστεια λογική και μεθοδολογία του ανθρώπου απέναντι σε ότι διαφέρει....

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλή μου ευαίσθητη Αλίκη, χαίρομαι που είσαι φίλη μου! Μπράβο για την ανάρτησή σου αυτή! :))
Την καλημέρα μου! :))

Αννα είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο!!!Ομορφη αναρτηση!!!
Να εχεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο!!!

H.Constantinos είπε...

Δραστήρια βλέπω, μπράβο!

(Συνεχίζω να μη βλέπω feed...!)

Alkmini είπε...

@καβειρε
σ ευχαριστω.

Alkmini είπε...

@ηλιογραφε
έτσι ακριβως ειναι.
Τα αυτονοητα στην Ελλαδα τα βαφτιζουμε πολιτισμενα. Ας ειναι...
σ ευχαριστω

Alkmini είπε...

@Νικολα
σ ευχαριστω πολυ.
Καλο σου βραδυ
:))

Alkmini είπε...

@Αννουλα
σ ευχαριστω
να περνας ομορφα :)

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε
σ ευχαριστω
τωρα για τα feed \_0-0_/ <--γυαλακια ;)

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλό βράδυ Αλίκη! :))

Alkmini είπε...

@Νικολα
καλο σου βραδυ και σενα
:))