Τρίτη, 29 Απριλίου 2008

Λεβάντα

Old-Wooden-Cart-with-Fresh-Cut-Lavender-Sault-Provence-France-  Λεβάντα         

 Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare,

που σημαίνει "πλένω".Lavender

Στην αρχαία Ελλάδα το ονόμαζαν Νάρντους, ή Νάρδ, απο την πόλη της Συρίας Ναάρδα. Από την αρχαιότητα αποδίδονται στη λεβάντα φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και αφροδισιακές. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι δε, τη χρησιμοποιούσαν σαν αιθεριο έλαιο στα λουτρά, και για αυτούς ήταν ένα υπερπολύτιμο βότανο, αφού ακόμα και μια μικρή ποσότητα λεβάντας κόστιζε μια περιουσία.                                                           

Η λεβάντα είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια Χειλανθή (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα,  που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη.La-Bell-Provencale Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απανταται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και επίσης για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.

Η άγρια λεβάντα κατάγεται από την Περσία και τη Νότια Γαλλία, όπου και φύεται σ’ ορεινές πλαγιές και σε μεγάλο υψόμετρο. Αγαπά τα πετρώδη και άγονα εδάφη, ευδοκιμώντας σε μέρη που λίγα φυτά επιβιώνουν. Αψηφώντας τους βαρείς χειμώνες ξεδιπλώνει κάθε καλοκαίρι, εκ νέου, τα υπέροχα μπλε άνθη της, μαγεύοντας την περιοχή με το θείο άρωμά τους.
Κάθε χρόνο, τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, στις απόκρημνες πλαγιές των βουνών της Haute Provence συλλέγονται εδώ και αιώνες, με πολλές δυσκολίες και μεγάλη προσοχή τ’ άνθη της άγριας λεβάντας. Εδώ βγαίνει το καλύτερο, το σπανιότερο και το ακριβότερο αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Σε υψόμετρο 900-1800 μ. ευδοκιμούν δύο είδη άγριας λεβάντας: Lavandula officinalis και η Lavandula angustifolia.

Η πρώτη είναι ένα πολύτιμο "διαμάντι" της φύσης. Μικροκαμωμένη, με λίγα άνθη, δίνει το καλύτερο αιθέριο έλαιο. Έχει το πιο ευγενές άρωμα και τις περισσότερες – αναρίθμητες – σχεδόν θεραπευτικές ιδιότητες. Το αιθέριο της έλαιο είναι άριστης ποιότητας και συναντάται σπάνια στο εμπόριο. Ονομάζεται "Lavandulae extra" ή "Lavande offendis extra".  Το δεύτερο είδος, η angustifolia είναι ένα φυτό πιο μεγάλο και με πιο πλούσια ανθοφορία. Κι’ αυτό το αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικό και κατάλληλο για θεραπείες.Perfume-Bottle- Η συγκομιδή και η επεξεργασία των ανθέων αυτών των δυο συγγενικών φυτών, γίνεται κάθε χρόνο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με το χέρι. Λίγοι είναι πια οι άνθρωποι που ανεβαίνουν κάθε καλοκαίρι στις ορεινές και βραχώδεις αυτές πλαγιές για να συλλέξουν με αγάπη και πολύ προσοχή τα μυρωδάτα άνθη.  Τα φορτώνονται στη πλάτη τους και τα κατεβάζουν με τα πόδια στην κοιλάδα όπου διυλίζεται το υπέροχο αυτό αιθέριο έλαιο. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν γιατί το πολύτιμο αυτό αιθέριο έλαιο είναι σπάνιο και πολύ ακριβό.                                                            ~Floral-w-lavendar

Στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται πιο πολύ το είδος Λαβαντούλα η στοιχάς (Lavandula stoechas). Αυτή είναι γνωστή και με τα ονόματα:

  • αγριολεβάντα
  • λαμπρή
  • λαβαντή
  • χαμολίβανο
  • μυροφόρα
  • καραμπάσι

Κύριο συστατικό του είναι η χημική ένωση οξικό λιναλύλιο.

Ευδοκιμεί στην περιοχή της Μεσογείου και είναι μικρός θάμνος, ύψους έως 1 μ. Έχει μακρόστενα και γκριζοπράσινα φύλλα, μήκους 1-4 εκ. Τα άνθη του διατάσσονται σε πυκνούς επάκριους στάχεις, οι οποίοι φέρουν στην κορυφή μεγάλα πορφυρά βράκτια. Οι μικρές δίχειλες, Lavender-Drome-Franceσυμπέταλες στεφάνες (6-8 χιλ.) έχουν σκούρο πορφυρό χρώμα. 

Στην Ελλάδα φυτρώνει σ' άγρια σχεδόν κατάσταση σε ξερούς και πετρώδεις τόπους, κυρίως στις Κυκλάδες, στα ορεινά της Λακωνίας, στον Ταΰγετο και στην Αργολίδα.


- Βοτανική ονομασία: Τα 4 είδη λεβάντας που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία και έχουν διαφορετικές ιδιότητες είναι :
- Lavandula Vera ή Angustifolium (η αληθινή)
- Lavandula latifolia (η πλατύφυλλος)
- Lavandula hybrida (η γλυκιά)
- Lavandula stoechas (η στοιχός)


- Το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.La-Belle-Provencale-II Δοκιμάστε το αδιάλυτο σε πληγές, σε κοψίματα, σε τσιμπήματα, σε δερματίτιδα και σε κάθε φλεγμονή του δέρματος!
- Είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα πάνω στο δέρμα αδιάλυτα.
- Τα άνθη του αρωματίζουν και διώχνουν τον σκώρο.~Paquet-de-Lavande-
- Είναι κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκκίτη, της γρίππης και της λαρυγγίτιδας.
- Καταπραϋνει τους νευρόπονους του στομάχου.
- Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνει την πίεση, είναι χαλαρωτικό.
- Διευκολύνει την έμπνευση.
- Δοκιμάστε το για αϋπνία, άγχος, ημικρανία και πονοκέφαλο.
- Απελευθερώνει από τη συναισθηματική πίεση, φέρνει εσωτερική ηρεμία, αυξάνει τη συνειδητοποίηση, φέρνει σταθερότητα και μονιμότητα.
- Ιδανική για τα παιδιά! Μια σταγόνα στο μαξιλάρι για ήσυχο ύπνο.
- Αντικαταθλιπτική, βοηθά στην αντιμετώπιση ψυχολογικού σοκ και την ένταση της ημέρας.
- Είναι φυσικό αντιβιοτικό.
- Απομακρύνει τα κουνούπια.
- Ενδείκνυται για κράμπες στο ηλιακό πλέγμα (περιοχή του θώρακα), αρρυθμίες, μυϊκούς πόνους, ακμή.
- Η λεβάντα η αληθινή δεν έχει καμία παρενέργεια. Η πλατύφυλλος λεβάντα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε κετόνες,

δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους και μικρά παιδιάLavender-Stakes-with-Names-and-Lavender-in-Pots παρά μόνο εξωτερικά σε εγκαύματα.

Παρενέργειες: Σε μεγάλες, (τοξικές)δόσεις είναι ερεθιστική. Ειδικά οι στομαχικοί απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε χρήση Λεβάντας, γιατί ερεθίζει το στομάχι. Επίσης το αιθέριο λάδι της σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό που μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Γι' αυτό καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά. Τέλος, δεν πρέπει να πίνουμε πολύ συχνά έγχυμα Λεβάντας γιατί μπορεί να προκαλέσει κολικό.

 

ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Η λεβάντα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην περίπτωση της ακμής (ιδιαίτερα η πλατύφυλλος). Μπορείτε να βάλετε 1 σταγόνα απευθείας πάνω σε κάποιο σπυράκι. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια μάσκα από λεβάντα και άργιλο. Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά σκόνη αργίλου, ανθόνερο λεβάντας Lavender-Water ή κάποιο έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα) και 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αφήστε το λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσει και ξεβγάλτε με νερό. Επαναλάβετε 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

Ας μάθουμε τις θεραπευτικές  ιδιότητες των βοτάνων που μας χαρίζει η ελληνική φύση και ας τα χρησιμοποιήσουμε πάντα με μέτρο.front Τα βότανα εξάλλου ήταν τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποίησε ο Ιπποκράτης , ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός.

19 σχόλια:

Ιφιγένεια είπε...

Λατρεύω την λεβάντα !
Ποτέ δεν λείπει από τον κήπο μου !!

karaflokotsifas είπε...

Μύρισε ο τόπος όμορφα
και φταις εσύ καλή μου

Με γεια η νέα εμφάνιση
του μπλοκ σου
πολύ όμορφη και φωτεινή

τσίου!!!

Kaveiros είπε...

Ομορφα πραγματα αν και τιποτα απο αυτα δε γνωριζα..

dromaki είπε...

Μου αρέσει το χρώμα της υπερβολικά.
Πάντα μαζεύω το καλοκαίρι,την αποξηραίνω, την βάζω σε σακουλακια και τα τοποθετώ στα ντουλάπια.
Γέμισε το μπλοκ σου άρωμα και χρώμα:))

Aliki είπε...

@ιφιγενεια
και γω. εγω την κλεβω απο μια φιλη που μενει απεναντι και εχει ενα παρτερι γεματο λεβαντα.
καλο σου βραδυ.

Aliki είπε...

@κοτσιφακο
μου :)))
φχαριστω για τα καλα σου λογια :))
φιλακια πολλα.

Aliki είπε...

@καβειρε
τελος της χρονια θα εξεταστεις και εσυ και θα παρεις και το χαρτι :))
καλο σου βραδυ.

Aliki είπε...

@δρομακι το παντα νυκοκυρεμενο δρομακι :))
ετσι πρεπει να την φτιαχνουμε τη λεβαντα , σε σακουλακια για τα συρταρια μας
φιλακια γλυκο μου.

faraona είπε...

Πω πω μας μοσχοβολισες!!!!Την εχω μεσα στο σπιτι μονιμα σε ολες τις μορφες.Αιθεριο ελαιο ,τριμμενη σε σακουλακια,μοσχοσαπουνα ...με τρελλαινει εκτος απο το αρωμα της και το χρωμα της.
Ωραια αναρτηση εκανες Αλικη.
φιλια

ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ είπε...

:)) Πω πω αρώματα!!! :)) Να είστε πάντα καλά με υγεία και αγάπη! :))

Γωγώ Πακτίτη είπε...

καλησπέρα Αλίκη μου...:)

ευωδία σήμερα το μπλοκ σου...:)

mareld είπε...

Αλικάκι μου!
Η μοσχοβολιά έφτασε μέχρι εδώ.
Η ατμόσφαιρα είναι Ανοιξιάτικη, γλυκιά, ανάλαφρη.
Καλή Πρωτομαγιά!
Φιλάκια!

aqua είπε...

Mμμμ. μοσχοβόλησε η μπλογκόσφαιρα!!
Καλή Πρωτομαγιά Αλικάκι! :)

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ είπε...

Έρχομαι βολτίτσα, και ψάχνω, ψάχνω, βρε, αφού θυμάμαι, ήμουν κι εγώ χθες στο χορό της λεβάντας, και βλέπω τελικά ότι σου έγραψα σχόλιο στο προηγούμενο ποστ! Τι άτομο, Θεέ μου!
Υπέροχα, λατρεύω τη λεβάντα!
Πολλά φιλιά aliki μου!

Alexis B είπε...

Καλησπέρα. Κατ αρχή, να ευχηθώ το χριστός Ανέστη, και Χρόνια πολλά, και επείσης καλή πρωτομαγιά.
Παντού στίς ντουλάπες και στά συρτάρια με τα ρούχα μου, έχω λεβάντα.
Εξερετικό άρωμα
Καλή σου μέρα, και ευχαριστώ για τίς πληροφορείες σχετικά με αυτήν

Aliki είπε...

φαραονα

ανεμοσκορπίσματα

γωγω

μαρελντ

νερακι

κοκκινη ομπρελιτσα

αλεξη

εγω σας ευχαριστω . Καλη Πρωτομαγια να περασετε.

oneiromageiremata είπε...

Μυρωδάτο ποστ! Κι εγώ λατρεύω τη λεβάντα!

Aliki είπε...

κικιτσα ειπα να βαλω λιγη λεβαντα έως πολυ... στο blog μου για μυρωδια και για το σκωρο :)
καλο σ/κ φιλεναδα

Ανώνυμος είπε...

hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說