Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008

Ιούλιος

Αγαπημένος μήνας και λόγω γενεθλίων μου (γιορτή δεν έχω, λόγω ονόματος που το ψάχναν 2 μήνες οι γονείς μου) και λόγω καλοκαιριού που το λατρεύω.

Γεννημένη καλοκαίρι, ο χειμώνας θα μου άρεσε?

Ο έβδομος μήνας του χρόνου. Έχει 31 ημέρες. Την ονομασία του την καθιέρωσε ο Μάρκος Αντώνιος (το 44 π.Χ.), για να τιμήσει το φίλο του και μεγάλο στρατηγό των Ρωμαίων, Ιούλιο Καίσαρα, που γεννήθηκε αυτόν το μήνα και που, όπως είναι γνωστό δημιούργησε το «Ιουλιανό ημερολόγιο». Αντικατέστησε τον πέμπτο μήνα, τον Κυρινάλη. Ο ελληνικός λαός τον ονομάζει και Αλωνάρη, Αλωνιστή ή Αλωνιάτη ή Αλωνευτή, επειδή κατά τον μήνα αυτόν γίνεται το αλώνισμα του σιταριού.αλωνισμα02
Ακόμα τον ονομάζει Γυαλιστή ή Γυαλινό (Νάξο & Χίο), επειδή σε ορισμένες περιοχές της χώρας κατά το μήνα αυτό «γυαλίζουν», δηλ. ωριμάζουν τα σταφύλια. σταφυλια01 Επίσης αναφέρεται σαν Δευτερόλης (σαν 2ος μήνας του καλοκαιριού), Αηλιάς ή Αηλιάτης (20/7, η γιορτή του Προφήτη Ηλία) και Φουσκομηνάς ή Χασκόμηνας (Ρόδος).

ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Αλωνίζουν. Σκαλίζουν καπνά, καλαμπόκι & πατάτες.


Θερίζουν σιτηρά (ανάλογα την περιοχή).

Στα καπνοχώρια ραματιάζουν, στεγνώνουν του καπνού τα φύλλα.
Ράντισμα & θειάφισμα αμπελιών.
Τρύγος κυψελών απ' το θυμάρι.

theros01

ΕΘΙΜΑ-ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ:


Του ΑΛΩΝΙΣΜΟΥ: Όσο διαρκεί ο αλωνισμός, «δεν κάνει να αλωνίζει ολοένα ο ίδιος αλωνιστής. Εναλλάσσεται με τη γυναίκα του και το παιδί, ενώ αυτός ξεκουράζεται στ αμπλήκι, ένα δέντρο που υπάρχει φυτεμένο κοντά στο αλώνι γι' αυτό το σκοπό.
Οι ξένοι που τύχαινε να περάσουν, έπρεπε να ευχηθούν μόνο: «Ώρα καλή, χίλια μόδια», ή «Χίλια μόδια, και το αγώι χώρια», κι ο αλωνιστής απαντούσε: «Να 'σαι καλά, Φχαριστούμε».


Μόλις μάζευαν το λειώμα ή μάλαμα (καθαρό σιτάρι) σ' ένα σωρό, νίβονταν όλοι, και ράντιζαν και το σωρό.
«Δεν έκανε να έρθει η γυναίκα με ρόκα, γνέθοντας, στ' αλώνι», γιατί «ήταν ξωτικιά και έδιωχνε τον άνεμο, και δεν μπορούσαν να ανεμίσουν, να λιχνίσουν.
Έβαζαν στο σωρό παλιουριά για τη βασκανία και σιδερένια ζεύλα για να είναι το σιτάρι γερό σαν το σίδερο.
Την τελευταία ημέρα και αφού απολούσαν τα βόδια, πρόσεχαν που θα ξυθεί, το μεγαλύτερο, στα χρόνια, βόδι. Εάν ξυνόταν στο κεφάλι, ο χειμώνας θα ήταν «πρώιμος», στη μέση «βαρυχειμωνιά στο μέσο του χειμώνα» και αν στην ουρά, ο χειμώνας θα ήταν «όψιμος».
Με το νέο αλεύρι έφτιαχναν πρώτα μια λειτουργιά, για να την ευλογήσει ο παπάς.λειτουργιά01 Κι απ' το πρώτο ζυμάρι, παρασκεύαζαν ένα ιδιαίτερο κομμάτι, το «κλικούδ'», και το άφηναν στη βρύση του χωριού. Εκείνη που πρώτη θα πήγαινε να πάρει νερό και έβρισκε το καινούριο ψωμί, έπρεπε να το μοιράσει στις γυναίκες που θα τύχαινε να πάνε κι αυτές για νερό.
ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΑ (συνεστιάσεις & δημοτελείς θυσίες)-ΕΘΙΜΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ (20/7). Προς τιμή του Προφήτη Ηλία, με κύρια επιδίωξη τις ευμενείς καιρικές συνθήκες, για τη γεωργία & την κτηνοτροφία στη διάρκεια του χρόνου.

ΓΙΟΡΤΕΣ:


Του ΠΡΟΦΉΤΗ ΗΛΊΑ (20/7). Μία από τις φλογερές μορφές της Βίβλου, έφορος της βροχής, της βροντής & των κεραυνών. Όλα τα ξωκλήσια, που είναι κτισμένα προς τιμή του, βρίσκονται στις ελληνικές βουνοκορφές, γιατί εκεί ο τόπος ήταν πάντα ιερός.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Ο Ιούλιος έχει τα περισσότερα από τα πανηγύρια των χωριών. Πέρα από τις καθεαυτό δικές του γιορτές-πανηγύρια (των Αγ. Αναργύρων, της Αγ. Κυριακής, του Προφήτη Ηλία, της Αγ. Παρασκευής & του Αγ. Παντελεήμονα), έχει και πολλές γιορτές-πανηγύρια του χειμώνα, που έχουν μεταφερθεί προκειμένου να επιτρέψει η καλοκαιρία τη διεξαγωγή τους & βέβαια τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου.


ΤΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» (Αγ. Παρασκευή Λέσβου).

Γίνεται προς τιμή του Αγ. Χαραλάμπους.(Εμένα γιατί μου κάνει για παγανιστική γιορτή?) Πρόκειται για μια ταυροθυσία. Αποτελεί μια γιορτή που διαρκεί 3 ημέρες. Για πρακτικούς λόγους, επειδή δεν είναι εύκολη η μετάβαση στο ξωκλήσι του αγίου την ημέρα της γιορτής του (10/2), το πανηγύρι γινόταν αρχικά την πασχαλινή περίοδο («πριν φύγει το Χριστός Ανέστη»), ή τέλη της ανοιξιάτικης περιόδου, στη συνέχεια μεταφέρθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο ή Ιούλιο. Καθοριστικό ρόλο έπαιζε η άφιξη κάθε χρόνο των ξενιτεμένων Αγιοπαρασκευωτών, κυρίως από την Αυστραλία, αφού συνήθως ένας απ' αυτούς έκανε καθόλου ευκαταφρόνητη χορηγία για την αγορά του ταύρου, εκτελώντας έτσι κάποιο τάμα του.
taurosΤο πρωί της Παρασκευής οδηγούν τον ταύρο, που πρέπει να είναι εκλεκτός (3ετής, ανευνούχιστος & να μην έχει μπει σε ζυγό) μπροστά στο σπίτι του χορηγού. Εκεί υπό τους ήχους μουσικής στολίζουν τον ταύρο. Του κρεμούν στο λαιμό άνθη & στεφάνι και βάφουν τα κέρατά του με χρυσόσκονη. Μικρή επιγραφή στο μέτωπό του δείχνει το όνομα του δωρητή. Στη συνέχεια με μουσική, με λάβαρα, με σημαία & με την εικόνα του αγίου μπροστά, αρχίζει η περιφορά του ταύρου σε όλο το χωριό. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το ζώο μεταφέρεται στην τοποθεσία «Ταύρος», ορεινή & δυσπρόσιτη, 15 χμ Α. της Αγ. Παρασκευής, όπου βρίσκεται και το ξωκλήσι του αγίου.
Από το πρωί του Σαββάτου αρχίζει η ομαδική μετάβαση των πανηγυριστών στον «Ταύρο», απ' όλο το νησί. Το σούρουπο φέρνουν τον ταύρο, πάλι με μουσική, μπροστά στο εκκλησάκι και ο ιερέας τον ευλογεί με ειδική ευχή. Τον οδηγούν έπειτα στον τόπο της θυσίας. Εκεί, κατά την πίστη που επικρατεί, το ζώο γονατίζει με τη θέλησή του για να θυσιαστεί. Παράλληλα σφάζονται κι άλλα μικρότερα ζώα, με την ευλογία του παπά πάντα, τάματα κι αυτά των πιστών.
Την ευλογία του δέχονται κι οι έφιπποι πανηγυριστές, θεωρείται μάλιστα ότι το πανηγύρι αποβλέπει ιδιαίτερα στην προστασία των φοράδων.
Από το κρέας του ταύρου και με ειδικά κατεργασμένο σιτάρι παρασκευάζεται το λεγόμενο "κεσκέτσι", που το πρωί της Κυριακής διανέμεται στους πιστούς, για «να πάρουν όλοι τη δύναμη που είχε ο ταύρος».
Η όλη θυσία-γιορτή τελειώνει το απόγευμα της Κυριακής με ιππικούς αγώνες. aloga-agparaskevi Ακολουθεί γλέντι όλων των πανηγυριστών στην πλατεία του χωριού.


ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ:
«Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγία Μαρίνα σύκα».
«Αλωνάρη με τα αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια».
«Τζίτζιρας ελάλησε, άσπρη ρόγα γυάλισε».
«Τον Ιούλη κι οι γριές κάνουνε ξετσιπωσιές».

Δυκτιογραφία :users.sch.gr/ Βαχτσαβάνης Παναγιώτης, Δάσκαλος 55ου Δ.Σ. Αθηνών, kathimerini.gr,e-lesvos.com, northaegean.gr

9 σχόλια:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

αλικάκη μου για άλλη μια φορά μας γέμισες πληροφορίες και μάλιστα πολύ ενδιαφέρον.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ είπε...

Εμ, έτσι...
έτσι εξηγείται...
σου έδωσε ραβδάκι η νεραιδα εκείνη τη μέρα, όπου ακουμπάς να μυρίζει καλοκαίρι...
Επειδή όμως εμένα μ' αρέσει να κεντρίζω την περιέργεια της αδερφούλας(μετά από κάθε ερώτηση τσουπ και μια έκπληξη, α, με έχεις καλομάθει), ρωτώ: γιατί ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν 31 μέρες και οι δύο;
Φιλιά sis!

Aliki είπε...

@κλωστιτσα μου σ ευχαριστω
να εισαι καλα.

Aliki είπε...

@αδελφουλα
μου εδωσε? δεν ξερω...
μηπως να ψαξω να το βρω? μηπως ειναι καπου καταχωνιασμενο? σπασμενο?
μηπως...

απαντηση στην ερωτηση σου: γιατι εχει η γατα ενα αυτι ;-ρ

αρπα την , τι περιμενες αναρτηση για τις 31 μερες του Ιουλη και του Αυγουστου? σιγα μην κατσω να ψαξω χιχι

φιλακια στα μουτρακια σισ

Aliki είπε...

@ομπρελιτσα μου
και τωρα σοβαρα. υπηρχε περιπτωση να μην σου λυσω την απορια στην ερωτηση σου? Κ Α Μ Μ Ι Α

ακου λοιπον:
Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες.
Ο Αύγουστος ξεκινά (αστρολογικά) με τον ήλιο στο ζώδιο του Λέοντα και τελειώνει στο ζώδιο της Παρθένου. Αστρονομικά, ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή στον αστερισμό του Καρκίνου και στο τέλος στον αστερισμό του Λέοντα.
Ο Αύγουστος ονομάστηκε προς τιμήν του Καίσαρα Αύγουστου. Ο μήνας έχει 31 ημέρες γιατί ο Αύγουστος ήθελε τόσες μέρες όσες είχε και ο μήνας Ιούλιος που είχε ονομαστεί με το όνομα του Ιούλιου Καίσαρα. Ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, οπότε συνέβει ο θάνατος της Κλεοπάτρας. Πριν μετονομαστεί ο Αύγουστος λεγόταν στα λατινικά Sextilis, δηλαδή έκτος μήνας αφού ήταν έκτος κατά το Ρωμαϊκό ημερολόγιο όπου το έτος ξεκινούσε τον Μάρτιο.
οκ? χιχι

Aliki είπε...

...και επειδη "με εβαλες στην πριζα"
καποια επομενη αναρτηση θα ειναι αφιερωμα στα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ και οχι μονον θα την διαβασεις ολη, αλλα θα υποχρεωθεις να απαντησεις και σε ερωτησεις που θα σου κανω ανακατεμενα.
να δεις εσυ, που με προκαλεις....
να δεις....
σισ...

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ είπε...

΄Οχι τυχαία θα σε είχα αδερφή!
Καλά, με έστειλες...
Βρε, μήπως έχεις κρυμμένο κανένα τσιπάκι στον εγκέφαλο, είσαι απίστευτη, τι κινητή και ακίνητη εγκυκλοπαίδεια, μου φαίνονται πολύ οπισθοδρομικοί οι όροι...
Μη, μη την κάνεις την ανάρτηση, ρεζίλι θα γίνω σου λέω, θα αρχίσω να ζητάω βοήθεια κοινού...
Παραδίνομαι!
Σλάπ, να πάρε ένα φιλί για να μάθεις!

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ είπε...

Καλέ νάτο το ραβδάκι, δίπλα σου, τι κρυμμένο και σπασμένο κτλ, αυτά τα ραβδάκια ούτε σπάνε ούτε σκονίζονται, να, εκεί, δες! Το συνήθισε το χέρι σου και δεν το βλέπει!

Kaveiros είπε...

Μηνας ερωτικος!