Και μετά τα παγωτά, κάτι επίσης δροσερό , καλοκαιρινό και σίγουρα με λιγότερες θερμίδες από το παγωτό.
Η γρανίτα
Υπάρχει σε διάφορες γεύσεις λεμόνι, φράουλα, , πορτοκάλι,
βατόμουρο, καρπούζι,και γρανίτα καφέ
Ενα ποτήρι γρανίτα φράουλα περιέχει 170 θερμίδες, ενώ 1 ποτήρι γρανίτα λεμόνι 150 θερμίδες.
Και συνταγούλα
Γρανίτα καρπούζι
Υλικά (για 6 μερίδες)
• 150 γρ. ψιλή ζάχαρη
• 150 ml νερό
• 1 μικρό καρπούζι (περίπου 1.750 γρ.)
• ξύσμα και χυμός από 2 λάιμ (μοσχολέμονα)
• προαιρετικά, φέτες λάιμ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
• Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό, τη βάζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί και στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα να φτάσει σε σημείο βρασμού. Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα πυρίμαχο μπολ, το αφήνετε να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζετε στην ψύξη.
• Κόβετε το καρπούζι σε τέταρτα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και δουλεύετε την ψίχα στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί.
• Αδειάζετε τον πουρέ καρπουζιού σε ένα ρηχό πλαστικό μπολ. Προσθέτετε το σιρόπι, το χυμό και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το μπολ και καταψύχετε για 2 ώρες, μέχρι το μείγμα στις άκρες να γίνει σαν μους. «Σπάτε» το παγωμένο μείγμα με ένα πιρούνι και ξαναβάζετε τη γρανίτα στην κατάψυξη.
• Καταψύχετε για άλλες 2 ώρες, ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ ή ποτήρια και γαρνίρετε, αν θέλετε, με φέτες λάιμ.
• Μπορείτε να βρέξετε το χείλος του κάθε ποτηριού με νερό, να το περάσετε με ζάχαρη και στη συνέχεια να σερβίρετε τη γρανίτα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε από πάνω λίγο Cointreau, τεκίλα ή λευκό ρούμι και έπειτα να γαρνίρετε με φέτες λάιμ.
Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών το 1905 όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Οι θερμοκρασία εκείνη τη νύχτα στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Αναμειγνύοντας και χυμό φρούτου δημιούργησε την πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle και 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.
Και σχετικό με την γρανίτα είναι
και sorbet συνταγούλα
Σορμπέ φράουλας (για 6 άτομα)
Yλικά:
•1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 1/2 κιλό φράουλες
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 ποτηράκι κονιάκ
Eκτέλεση: Xτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Aναμειγνύουμε απαλά τη σαντιγί με τον πολτό των φρούτων. Tοποθετούμε το μείγμα σε δοχείο παγωτού και το καταψύχουμε.
Σορμπέ, εκ του ιταλικού sorbetto, εκ του τουρκικού chorbet, εκ του αραβικού charab.
Και ποιές είναι οι διαφορές του σορμπέ από την γρανίτα.
Το σορμπέ περιέχει την πούλπα, τη σάρκα δηλαδή των φρούτων και περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα. Συνεπώς έχει πλουσιότερη υφή και γλυκύτερη γεύση. Συχνά προστίθεται σαμπάνια, λικέρ ή πορτό, μηλίτης ή κάποιο γλυκό κρασί, βότκα ή αρωματικό απόσταγμα οίνου. Προφανώς στην περίπτωση αυτή το σιρόπι μας θα είναι πιο ελαφρύ. Μερικοί χρησιμοποιούν ασπράδια αβγών που όμως μειώνουν τη γεύση των φρούτων. Η οποία αντιθέτως εντείνεται και αποκαλύπτεται με τον χυμό λεμονιού.
Η γρανίτα φτιάχνεται από χυμό φρούτων (δίχως την πούλπα), τσάι, καφέ ή αφεψήματα μαζί με σαφώς αραιότερο σιρόπι. Συνεπώς έχει λεπτότερη υφή, πιο άγλυκη γεύση, μικροσκοπικούς κρυστάλλους που θυμίζουν τις παγέτες του γρανίτη. Οινοπνευματώδη ποτά δύνανται να προστεθούν. Μπορούν πάλι να ενσωματωθούν φρουτάκια που έχουν προηγουμένως υποστεί λουτρό σε λικέρ. Απαραίτητος πάντα ο χυμός λεμονιού, γευστικός καταλύτης.
1 ποτήρι γρανίτα παρέχει κατά μέσο όρο 150 θερμίδες.
1 ποτήρι σορμπέ παρέχει κατά μέσο όρο 280 θερμίδες.
Υπάρχει αισθητή διαφορά θερμιδών, τολμώ να πω. Περίπου οι διπλάσιες.
Τέλος υπάρχουν και τα sherbet.
Τα sherbets είναι σορμπέ με την προσθήκη κάποιου γαλακτοκομικού προιόντος, συνήθως μόνον γάλακτος και όχι αυγών.
Δικτυογραφία : tovima , kathimerini, vita.gr, forher.gr, foto flickr.
14 σχόλια:
Θεία Αλίκη, θέλω να μου πάρεις και γρανίτα!
Φρρρρρρρρρράουλα! -έμαθα να λέω και το "ρ"!!!
μικρε μου κωνσταντινε εχεις τα λαιμα σου, δεν κανει να τρως κρυα.
να σου φτιαξω ενα γαλατακι?
Καλά θα μας ανεβάσεις το ζάχαρο Αλίκη μου.
Το παγωτό με τα δύο ξυλάκια είναι όλα τα λεφτά!...
Μόλις έφαγα ένα σάντουϊτς και την κοπανάω για ένα παγωτό...αυτά είναι τα αποτελέσματα!
(Μεταξύ μας, δεν κινδυνεύω από θερμίδες, έχω πολλά περιθώρια)
Φιλία και καλή εβδομάδα.
Παιδιά γρανίτα ΚΑΦΕ και για μένα έχει?
Καλησπέρα...
@fegia
χωρις να σε ξερω , ειχα την αισθηση οτι δεν κινδυνευεις απο τις θερμιδες, δεν ξερω γιατι...
γρανιτα ειναι αυτο με τα δυο ξυλακια.
καλο υπολοιπο εβδομαδας γλυκε φεγκια.
@ρολοι ζωης
απ ολα εχει το μαγαζι :)
καλημερα.
Tα κουκούτσια του καρπουζιού τα αφαιρείς ένα ένα;; :p
Δοκίμασε την συνταγή του καρπουζιού με φράουλα :))))
Καλό μήνα Αλίκη μου.
@abban
βαζω το καρπουζι στο στομα, φτυνω τα κουκουτσια και μετα αφου το μασησω το φτυνω για να κανω τη γρανιτα
με φραουλες ε? καλο μου ακουγεται. αν ποτε κανω γρανιτα θα το δοκιμασω.
καλο υπολοιπο.
καλο Ιουλη φεγκια , νασε καλα.
Καλημέρα Αλικάκι μου, καλό μήνα! Επέστρεψα από Κύπρο και με περίμενε τόση δουλειά στο γραφείο που δεν παίρνω ανάσα! Δεν παραπονιέμαι όμως, δουλειά να'χουμε κι ας τρέχουμε! Το σαβ/κο θα τα πούμε σίγουρα από κοντά. Πες μου κάτι: τη γρανίτα καφέ πώς να την φτιάχνουμε άραγε;...
@ maria tzirita
Γρανίτα ΚΑΦΕΣ είναι και... ο φραπές
:))
Nice blog, greeting from Belgium
Ωραια αναρτηση....λατρευω τα σορμπε!
Δημοσίευση σχολίου