Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Oυράνιο Τόξο

 

Η παρατήρηση του ουράνιου τόξου ξεκινά από πολύ παλιά. Όπως είναι φυσικό, οι πρώτες ερμηνείες για το Ουράνιο Τόξο, είχαν μυθολογική προέλευση. Η Ελληνική θεότητα Ίριδα, λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το Ουράνιο Τόξο σαν σημάδι προειδοποίησης και ελπίδας. Η επιστημονική όμως εξήγηση του ουράνιου τόξου απασχόλησε τον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια.

(Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου  τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το "μάτι του ουρανού" στη γη  με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει "μάτι του ουρανού". Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά , στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.)

Στα 578 π.χ., ο Αναξιμένης, Έλληνας φιλόσοφος, παρατήρησε τη σχέση μεταξύ του Ουράνιου Τόξου και του Ήλιου. Αντί  να αποδώσει το Τόξο σε ουράνιες δυνάμεις, πρότεινε ότι τα σύννεφα αλλάζουν την πορεία του ηλιακού φωτός και παράγουν το Τόξο των χρωμάτων

Πρώτος ο  Αριστοτέλης συνέλαβε την ιδέα ότι το ουράνιο τόξο δεν είναι υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά ένα φυσικό φαινόμενο. Χρησιμοποίησε προσεκτικά την τότε γεωμετρία, αλλά λάθος νόμους ανάκλασης, για να εξάγει  το κυκλικό σχήμα του Τόξου. Σταδιακά, οι ενασχολούμενοι με αυτό λόγιοι και φιλόσοφοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τόσο το φαινόμενο της ανάκλασης όσο και εκείνο της διάθλασης είχαν κάποιας μορφής σχέση με το φαινόμενο του Ουράνιου Τόξου. Την πρώτη ικανοποιητική εξήγηση έδωσε ο Καρτέσιος κατά τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του το ουράνιο τόξο παράγεται από τις ακτίνες που πέφτουν πάνω στα σταγονίδια και που ανακλούνται στην εσωτερική τους επιφάνεια τουλάχιστον μια φορά.

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, 452128709_b31acde1ea κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο.

  • Για να γίνει αντιληπτό το ουράνιο τόξο από παρατηρητή θα πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του στον Ήλιο.

Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το λουλακί το βιολετί και τοπορτοκαλί. Ας σημειωθεί όμως ότι το ουράνιο τόξο στην πραγματικότητα είναι συνεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων.53461221_29459c3549

Πολλές φορές παρατηρούμε δύο ουράνια τόξα μαζί   409764588_005778b1b8

Πολύ σπάνια τρία        286805940_9c753b721a

 

Κατά ένα γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.

Ουράνιο τόξο φτιάχνει η φύση και στα ποτάμια 228964564_31e1f9f1f3_m και

στη θάλασσα  97107694_bc8248a680 , στις πολιτείες  621653989_ffaa08af79 και

στα λιβάδια  53461221_29459c3549  κοντά σε αχυρώνες 872940396_dc7e034a47 2572158633_bce1fa8766 πίσω από αεροπλάνα   2047558089_0f223d731d μέσα από το σύννεφο2043698050_123bdebb94 και  σε φαράγγια

 

 

Το ουράνιο Τόξο το βλέπουμε επίσης σε γυαλιά   656986102_31cc19b42b και πτηνά  1343452091_35c8228ee9 σε ψάρια παιδιών2645948855_a59c70af1d και  σε ψάρια αληθινά  88232488_fcdb4e4c9b

σε  τοίχους 2513262881_7e87afbb53 με σπρέυ και σε παιχνίδια με αντανακλάσεις 1894804812_011c5684c9_m

 

Το δικό μας Ουράνιο Τόξο είναι ένα προσωπικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των συναισθημάτων  που συνθέτουν το δικό μας ζεστό φως της ψυχής.1618105360_3b351f204e Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες της καρδιάς 1141064559_b502ff3783πέφτουν πάνω στα σταγονίδια αγάπης του Εγώ μας και αποτελεί ένα παράδειγμα ψυχικής ανάτασης .

Δικτυογραφία- Πηγές: Βικιπαίδεια, materials.uoc.gr, valentine.gr - φωτο flickr

24 σχόλια:

faraona είπε...

Εφυγα απο την Enia κι ηρθα στα ουρανια τοξα σου.
Εισαι υπεροχη κουκλα μου .Με τις αναρτησεις σου ηρεμει το μεσα μου!Μπραβο σου!

Alkmini είπε...

Φαραονα μου
μην εχοντας καμμια διαθεση για αναρτηση χθες το βραδυ, η Εnia με μετεφερε σε αλλους κοσμους και με εβγαλε ενα ουρανιο τοξο ηχων στο μυαλο μου. ετσι κι αναρτηση ..
σ ευχαριστω γλυκεια μου.
καλη σου μερα.

Χριστίνα είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση...
Καλημέρα

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Aλίκη μου,
Παρανοώντς, πίστεψα πως δε θα το λειτουργούσες μετά τα άσπρα κοχύλια.
Εντελως τυχαία (από το προφίλ σου) μπήκα και με καλωσόρισαν τα χρώματα της ίριδας...
Χαρά να έχεις!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Alkmini είπε...

@χριστινα
καλη σου μερα & σ ευχαριστω.

Alkmini είπε...

@γλαρενια
εδω το μαγαζι μας τον Αστρολαβο και δεν διαφημιζω, θα διαφημιζα το blog μου :))
να εισαι καλα γλυκεια μου.
παρεπιπτοντως
δεν εχεις ερθει καθολου Ναυπλιο να γνωριστουμε???

Ανώνυμος είπε...

Aliki πάλι με ταξίδεψες . Το ένα αφιέρωμα καλύτερο απ το άλλο, και το ουράνιο τόξο που τόσο έχω φωτογραφικά & χρωματικά κυνηγήσει , πάντα εμπνέει ! Μετά την βροχή ... η πολύχρωμη ίριδα , αγγελιοφόρος της ελπίδας !! Υπέροχο αφιέρωμα !

eirini είπε...

Καλημέρα Αλίκη!! Ωραία ανάρτηση! Μια φορά στην Φούρκα Χαλκιδικής που βρισκόμουν διακοπές, ύστερα από μια καταιγίδα, είδα ένα τόσο ωραίο ουράνιο τόξο σαν αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες...αυτό μου θύμισες τώρα! Οι τουρίστες τρέχαν σαν παλαβοί για να βρούν φωτογραφική μηχανή! Δεν έχω ξαναδεί από τότε τόσο όμορφο ουράνιο τόξο!

Alkmini είπε...

@ αθηνα
σ ευχαριστω πολυ.
το ουρανιο τοξο για μενα ειναι αλλο ενα θαυμα της φυσης.
να εισαι καλα.

Alkmini είπε...

@Ρηνιω μου
και ποιος δεν μενει αφωνος μπροστα στο θαυμα του ουρανιου τοξου.
και διαρκει τοσο λιγο.
φιλακια πολλα μικρη μου.

P. Kapodistrias είπε...

Όμορφη, ηρεμιστική ανάρτηση. Να είσαι καλά να μάς πλουτίζεις!

Με το καλό της Παναγίας!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Εγώ ξέρω κι ένα ακόμη ουράνιο τόξο, αυτό που σχηματίζει το πηγαίο χαμόγελο... Το ίδιο σπάνιο με αυτό που βγαίνει μετά τη βροχούλα....
Σε φιλώ αδερφούλα, καλή εβδομάδα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αλίκη μου υπέροχα όπως πάντα ,πρωί πρωί είδα στο μπλοκόσπιτο σου αυτό που ήθελα να δω : ένα ουράνιο τόξο.Θα το θεωρήσω σημάδι γιατί πέρα απο τις φυσικές θεωρίες άσε με να λέω οτι το ουράνιο τόξο είναι :η συμφωνία του Θεού με τον άνθρωπο για μια καλύτερη μέρα, για τη ελπίδα στο αύριο.Τι αχτίδα θα ήμουν αν δεν πίστευα στο ουράνιο τόξο.Καλή σου μέρα καλή μου ,σ' αγαπώ και σε σκέπτομαι πάντα, δεν πήρα τηλέφωνο ,όλο κάτι μου συμβαίνει.Πήρα ένα πρωινό μα δεν το σήκωσες.Φιλάκια !

Unknown είπε...

Δεν έχει τέλος το ουράνιο τόξο;;;;

Πάει και η τελευταία μου ελπίδα :'(

Alkmini είπε...

@πατερ παναγιωτη μου
να εισαι και εσυ παντα καλα.
η ευχη σου παντα ευπροσδεκτη.
καλο σου βραδυ.

Alkmini είπε...

@Sis
ουρανια τοξα υπαρχουν πολλα
το δυσκολο ειναι να ψαξεις να τα βρεις...
φιλακια πολλα.

Alkmini είπε...

@αχτιδουλα μου
τα πρωινα εχω την κακια συνηθεια να πηγαινω γραφειο.
οσο για το ουρανιο τοξο ειναι πολλες πολυχρωμες αχτιδες μαζι.
να εισαι παντα καλα. τα φιλια μου

Alkmini είπε...

@καμηλιερη
εχει και εκει βρισκεται ενα ντενεκες με χρυσες λιρες.
γιατι απογοητευτηκες??
καλο σου βραδυ

Alexis B είπε...

Εμεινα και κοιτούσα τίς φωτογραφίες με τα ουράνια τόξα.
Υπέροχες
Να είσαι καλά και να περνάς υπέροχα

Unknown είπε...

Γιατί είπες ότι είναι μύθος και οφθαλμαπάτη... :(

Alkmini είπε...

@αλεξη μου καλημερα
και συ να εισαι καλα και να περνας ομορφα.

Alkmini είπε...

βρε καμηλιερη
τσ τσ τσ
μην τα πιστευεις ολα οσα λεω
γιατι εγω λεω και Παραμυθια.
ψαξε στην ακρη του ουρανιου τοξου και μπορεις να βρεις "χρυσο"
κι αν βρεις φορτωσε σε μια καμηλα και στειλε κι απο δω ;)
καλημερουδια σου

Sideras είπε...

Υπάρχει και μια επεξήγηση του στην Βίβλο. Λεει ότι μετά το κατακλυσμό εκτός από την ιστορία με το Νώε που ξέρουμε. Εμφανίσθηκε και το ουράνιο τόξο, ως σαν υπόσχεση του Θεού στο άνθρωπο ότι δεν πρόκειται ποτέ πια ο ίδιος ο Θεός να θελήσει να δημιουργήσει καμία καταστροφή στον άνθρωπο.

Όπως και να έχει, σε χαιρετώ και μου άρεσαν πολύ οι δυο τελευταίες εμφανίσεις του ουράνιου τόξου.
Καλό σαββατοκύριακο και καλό δεκαπενταύγουστο να έχεις

Alkmini είπε...

@σιδερα
μ αρεσε η επεξηγηση που μου ειπες.
καλο τριημερο και καλο Δεκαπενταυγουστο και σε σενα.
να περασεις ομορφα