Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Aρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Στην αγια γραφη γινεται συχνα λογος για τους αγγελους.


Ο Αρχαγγελος Μιχαηλ εμφανιστηκε στον Αβρααμ, στον Λωτ, στον πατριαρχη Ιακωβ οταν τον γλιτωσε απο τον αδερφο του Ησαυ, οδηγησε τους Ισραηλιτες εκτος της Αιγυπτου, εμφανιστηκε στον Ιησου του Ναυη, αλλα και στις Χωναις της φρυγιας
Ο Αρχαγγελος Γαβριηλ εμφανιστηκε πολλες φορες στον προφητη Δανιηλ , στη γυναικα του Μανωε να της πει οτι θα γεννησει τον Σαμψων, στον Ιωακειμ και την Αννα οτι θα γεννησουν τη Θεοτοκο, στον Ζαχαρια οτι η γυναικα του θα γεννησει τον Ιωαννη τον Προδρομο. Επισης ετρεφε την Παναγια επι δωδεκα χρονια στο Ναο, εφερε το μηνυμα του ευαγγελισμου στη Θεοτοκο, φανηκε στον Ιωσηφ για να του πει να μην φοβαται, αλλα να παραλαβει τη Μαριαμ επειδη το παιδι που θα γεννηθει θα ειναι εκ πνευματος Αγιου, αλλα και για να φυγουν προς την Αιγυπτο και να γυρισουν απο την Αιγυπτο στη γη του Ισραηλ. Ακομη αποκυλησε το λιθο απο την πορτα του ταφου του Κυριου και ανηγγειλε την Ανασταση του Κυριου στις μυροφορες.

«Λέγω γαρ υμίν ότι χαρά γίνεται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι»

Έτσι ο Χριστός μας λέει: ότι χαρά γίνεται, πανηγύρι γίνεται στον ουρανό από τους αγγέλους του Θεού όταν δούν να μετανοεί ένας χριστιανός και να αφήνει τη ζωή της; Αμαρτίας.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους ανυπολόγιστους και απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή[1].

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ. Στην γυναίκα του Μανωέ, και της αναγγέλλει πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον Ιωακείμ και την Άννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν που έτρεφε με ουράνιο άρτο την Παναγία, μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά ήταν και ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ. Αυτός υπηρέτησε μέχρι τέλους το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του Θεού Λόγου.

Στα νεώτερα χρόνια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγ. Όρους εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε έναν μοναχό και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας άρχισε να ψάλλει το «Άξιον Εστί». Του μοναχού του άρεσε αυτός ο ύμνος, αλλά στεναχωρέθηκε γιατί θα το ξεχνούσε. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όμως με το δάχτυλό του χάραξε τον ύμνο πάνω σε μαρμάρινη πλάκα. Έτσι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Άξιον Εστί» και υπάρχει μέχρι σήμερα η θαυματουργική αυτή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» υπενθυμίζοντάς μας ότι η ύπαρξη των αγγέλων είναι μία πραγματικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών).

Ο Γαβριήλ θεωρήθηκε ως ένας εκ των Αρχαγγέλων, όχι μόνο γιατί αυτό μαρτυρεί η εκκλησιαστική γραμματεία αλλά, επειδή ο ίδιος είχε πει στον πατέρα του Προδρόμου, το Ζαχαρία, πως: «Εγώ είμαι ο Γαβριήλ που παραστέκομαι ενώπιον του Θεού» (Λουκ. 1, 19). Ας ευχηθούμε κλείνοντας, ο αγαπημένος μας τούτος Αρχάγγελος, αφού βρίσκεται δίπλα στον Τριαδικό Θεό, να εύχεται και να μεσιτεύει για όλους μας.

αρχαγελλος Γαβριηλ

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή. (Ιούδας 9) Επίσης ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». (Δανιήλ 10:13, 21) Το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;

Είναι ο Μεγαλύτερος Πολεμιστής μεταξύ των Αγγέλων- ο προστάτης και καθοδηγητής του φωτός και της αγάπης. Μας βοηθά να ξεριζώσουμε τον φόβο από μέσα μας και εμφυσάει το θάρρος στους ανθρώπους. Θα επέμβει αμέσως για μας ιδιαίτερα αν μια κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με το σκοπό που ήλθαμε να επιτελέσουμε σε αυτή τη ζωή.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι επίσης ο επικεφαλής Άγγελος για τους Εργάτες του Φωτός.

Μας προστατεύει σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά.Πολλοί άνθρωποι είχαν θαυματουργικές εμπειρίες , επικαλούμενοι το Μιχαήλ και τους αγγέλους του για προστασία.Ο Μιχαήλ θα σας προστατεύσει σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.

αρχαγελλος Μιχαηλ

Χρόνια Πολλά σε όσους σήμερα γιορτάζουν.

Δικτυογραφία: athos.edo.gr , el.wikipedia.org, holisticharmony.com, aegean.gr, aegeantimes.gr/pigizois

12 σχόλια:

faraona είπε...

Μας γεμισες με Αγγέλους Αλικακι μου.
Νασαι καλα κι αν εχεις εορταζοντες χρονια τους πολλα.
εγω δεν εχω κανεναν παντως.

φιλια πολλα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

Να τους χαίρεσαι όλους Αλικάκη.
Φιλιά πολλά

Kaveiros είπε...

Xρόνια πολλά!!!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΣΕΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ!!!!
Η ανηψούλα μου γιορτάζει !!
Τα φιλιά μου Αλίκη !! και καλό Σαββατοκύριακο !! (Δεν φαντάζομαι ακόμα να κάνεις θαλάσσια μπάνια)

Δημιουργία είπε...

Ευχομαι οι Αγγελοι, που τοσο ομορφα γραφεις για το εργο τους,να ειναι προστατες δικοι σου και του κοσμου ολου.

Alkmini είπε...

Φαραονα μου ο μπαμπας μου γιορταζει
σ ευχαριστω.
φιλακια

Alkmini είπε...

κλωστουλα σε ευχαριστω.
να εισαι παντα καλα.

Alkmini είπε...

Καβειρε σ ευχαριστω
καλη σου μερα.

Alkmini είπε...

Αθηνουλα να την χαιρεσαι.
και μενα ο μπαμπας μου και τον χαιρομαι.
φιλακια πολλα.

Alkmini είπε...

ααα χθες ηθελα να παω για μπανιο αλλα κατι τα πουλια, κατι αλλαγη διασκομησης στην πορτα της εισοδου παει μεσημεριασε.
λυπηθηκα γιατι εξελιχτηκε σε μια ομορφη μερα το μεσημερακι.
αλλα που θα παει θα εχουμε κι αλλες ηλιολουστες.
:)

Alkmini είπε...

Δημιουργια καλως ηρθες στο blog μου και σ ευχαριστω. Ευχομαι και εσυ να εχεις εναν φυλακα-αγγελο διπλα σου, για καθε στιγμη σου.
Καλη σου μερα.

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.
Εξαιρετικό κείμενο με υπέροχα πράγματα για τις άυλες αυτές παρουσίες. ΜΠΡΑΒΟ