Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008

Γρανίτα - Σορμπέ

Και μετά τα παγωτά, κάτι επίσης δροσερό , καλοκαιρινό και σίγουρα με λιγότερες θερμίδες από το παγωτό.

Η γρανίτα

Υπάρχει σε διάφορες γεύσεις λεμόνι, lime-sorbet-280φράουλα, GRANITA_02 , πορτοκάλι,

βατόμουρο, batomouro καρπούζι,GRANITA_01και γρανίτα καφέ coffee

Ενα ποτήρι γρανίτα φράουλα περιέχει 170 θερμίδες, ενώ 1 ποτήρι γρανίτα λεμόνι 150 θερμίδες.

Και συνταγούλα

Γρανίτα καρπούζι

Υλικά (για 6 μερίδες)
• 150 γρ. ψιλή ζάχαρη
• 150 ml νερό
• 1 μικρό καρπούζι (περίπου 1.750 γρ.)
• ξύσμα και χυμός από 2 λάιμ (μοσχολέμονα)
• προαιρετικά, φέτες λάιμ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
• Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό, τη βάζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί και στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα να φτάσει σε σημείο βρασμού. Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα πυρίμαχο μπολ, το αφήνετε να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζετε στην ψύξη.
• Κόβετε το καρπούζι σε τέταρτα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και δουλεύετε την ψίχα στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί.
• Αδειάζετε τον πουρέ καρπουζιού σε ένα ρηχό πλαστικό μπολ. Προσθέτετε το σιρόπι, το χυμό και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το μπολ και καταψύχετε για 2 ώρες, μέχρι το μείγμα στις άκρες να γίνει σαν μους. «Σπάτε» το παγωμένο μείγμα με ένα πιρούνι και ξαναβάζετε τη γρανίτα στην κατάψυξη.
• Καταψύχετε για άλλες 2 ώρες, ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ ή ποτήρια και γαρνίρετε, αν θέλετε, με φέτες λάιμ.
• Μπορείτε να βρέξετε το χείλος του κάθε ποτηριού με νερό, να το περάσετε με ζάχαρη και στη συνέχεια να σερβίρετε τη γρανίτα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε από πάνω λίγο Cointreau, τεκίλα ή λευκό ρούμι και έπειτα να γαρνίρετε με φέτες λάιμ.

Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών το 1905 όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Οι θερμοκρασία εκείνη τη νύχτα στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. dish-POPSICLE Αναμειγνύοντας και χυμό φρούτου δημιούργησε την πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle και 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.

Και σχετικό με την γρανίτα είναι

το Σορμπέ sorbet1

και sorbet συνταγούλα

Σορμπέ φράουλας (για 6 άτομα)
Yλικά:
•1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 1/2 κιλό φράουλες
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 ποτηράκι κονιάκ
Eκτέλεση: Xτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Aναμειγνύουμε απαλά τη σαντιγί με τον πολτό των φρούτων. Tοποθετούμε το μείγμα σε δοχείο παγωτού και το καταψύχουμε.

Σορμπέ, εκ του ιταλικού sorbetto,sorbetto εκ του τουρκικού chorbet, εκ του αραβικού charab.σορμπε01

Και ποιές είναι οι διαφορές του σορμπέ από την γρανίτα.

Το σορμπέ περιέχει την πούλπα, τη σάρκα δηλαδή των φρούτων και περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα.sorbet2 Συνεπώς έχει πλουσιότερη υφή και γλυκύτερη γεύση. Συχνά προστίθεται σαμπάνια, λικέρ ή πορτό, μηλίτης ή κάποιο γλυκό κρασί, βότκα ή αρωματικό απόσταγμα οίνου. Προφανώς στην περίπτωση αυτή το σιρόπι μας θα είναι πιο ελαφρύ. Μερικοί χρησιμοποιούν ασπράδια αβγών που όμως μειώνουν τη γεύση των φρούτων. Η οποία αντιθέτως εντείνεται και αποκαλύπτεται με τον χυμό λεμονιού.

Η γρανίτα φτιάχνεται από χυμό φρούτων (δίχως την πούλπα), τσάι, καφέ ή αφεψήματα μαζί με σαφώς αραιότερο σιρόπι. Συνεπώς έχει λεπτότερη υφή, πιο άγλυκη γεύση, μικροσκοπικούς κρυστάλλους που θυμίζουν τις παγέτες του γρανίτη. Οινοπνευματώδη ποτά δύνανται να προστεθούν. Μπορούν πάλι να ενσωματωθούν φρουτάκια που έχουν προηγουμένως υποστεί λουτρό σε λικέρ. Απαραίτητος πάντα ο χυμός λεμονιού, γευστικός καταλύτης.

1 ποτήρι γρανίτα παρέχει κατά μέσο όρο 150 θερμίδες.strawberry_granita
1 ποτήρι σορμπέ παρέχει κατά μέσο όρο 280 θερμίδες. cherrysorbetto

Υπάρχει αισθητή διαφορά θερμιδών, τολμώ να πω. Περίπου οι διπλάσιες.

Τέλος υπάρχουν και τα sherbet.

Τα sherbets είναι σορμπέ με την προσθήκη κάποιου γαλακτοκομικού προιόντος, συνήθως μόνον γάλακτος και όχι αυγών.

Δικτυογραφία : tovima , kathimerini, vita.gr, forher.gr, foto flickr.

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008

Παγωτό - Ice cream



Ήλιος, θάλασσα κι ένα παγωτό στο χέρι: 894102511_4e9f76c1ccο ιδανικός συνδυασμός για ένα απολαυστικό καλοκαίρι.

Με τέτοια ζέστη αυτές τις μέρες δεν θα μπορούσα να κάνω αφιέρωμα για σούπες. Σκέφτηκα να σας δροσίσω λίγο και να λύσουμε την παρεξήγηση όσον αφορά το παγωτό.

Γιατί είναι παρεξηγημένος πειρασμός.534442196_ed5023b72c_m

Παγωτό < παγ- (< πήγνυμι) + (παραγωγική κατάληξη) -ωτό (ουδέρετο της -ωτός). Μάθαμε από που βγαίνει. Οχι από την παγωτομηχανή όπως νομίζαμε, αλλά από το ρήμα πήγνυμι. Λύθηκε η πρώτη παρεξήγηση.

Ποιός ανακάλυψε το πρώτο παγωτό?

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές ιστορίες για το ποιός ανακάλυψε το πρώτο παγωτό, κανείς όμως δεν μπορεί να μας δώσει μια

σίγουρη απάντηση σ' αυτό το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να αποδεικνύουν ότι μια από τις ιστορίες αυτές είναι αληθινή!

  • Ο πρόγονος του παγωτού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, γύρω στο 2000 π.Χ. Παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι για να πήξουν.

  • Αργότερα παρασκευάστηκαν γλυκά με βάση παγωμένους χυμούς φρούτων, με ή χωρίς γάλα, και κατά το 13ο αιώνα μπορούσε να τα αγοράσει κάποιος εύκολα στους δρόμους του Πεκίνου. Το 14ο αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ιταλία, παγωμένα φρούτα και γάλα, τα οποία έφερε ο Μάρκο Πόλο.

  • Το 16ο αιώνα υπήρχαν αποθήκες γεμάτες χιόνι για το πάγωμα των σερμπετιών στο σαράι του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης. Το 1533, όταν η Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β' της Γαλλίας, έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, η οποία έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό. Η τιμή του ήταν αστρονομική, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το κατακαλόκαιρο.

  • Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων, προφανώς έστελνε σκλάβους που έτρεχαν πολύ γρήγορα στα βουνά για να του φέρουν χιόνι και πάγο, με τον οποίο πάγωνε τα φρουτοποτά που του άρεσαν πολύ.

  • Παράλληλα λέγεται πως ο Γάλλος De Mirco που ήταν σεφ του βασιλιά Καρόλου του Πρώτου, σέρβιρε σε μια μεγάλη τελετή ένα πρωτοποριακό επιδόρπιο, μια "παγωμένη κρέμα". Στους καλεσμένους άρεσε τόσο πολύ αυτή η "παγωμένη κρέμα" που ο Κάρολος υποσχέθηκε στο σεφ του πολλά λεφτά για να κρατήσει μυστική τη συνταγή του και να την χρησιμοποιεί μόνο στις δικές του τελετές.

Για να υπάρχει και σήμερα αυτή η γευστικότατη παγωμένη κρέμα μάλλον ο σεφ δεν θα τήρησε την υπόσχεση του, ή... κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για τη συνταγή!

  • Κάποιος Έλληνας ποιητής στην αρχαία Ελλάδα περιέγραψε κάποτε κάτι σαν χιόνι με συστατικά, φρούτα, μέλι ή ροδόσταγμα. Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα στην αγορά της Αθήνας καθώς ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς να τρώνε πάγο. Υπάρχουν ακόμα και μαρτυρίες που λένε πως στο Μεγάλο Αλέξανδρο άρεσε ιδιαίτερα το "φαγώσιμο χιόνι"! Αυτό μας δείχνει πως προφανώς και στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται πως γνώριζαν το παγωτό σε κάποια μορφή.

Το παγωτό λοιπόν ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων. Όμως γύρω στα 1560 ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, ανακάλυψε ότι προσθέτοντας νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο μπορούσε να καταψύξει οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα.

Κάποιες πρώτες συνταγές του παγωτού εμφανίστηκαν το 1700, σε ένα γαλλικό βιβλίο με τον τίτλο «Η Τέχνη του να Φτιάχνεις Παγωτό». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον είχε στην κατοχή του μια συνταγή για παγωτό βανίλια, ενώ ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε πληρώσει σχεδόν 200 δολάρια, που για τα δεδομένα της εποχής ήταν αρκετά χρήματα, για μια συγκεκριμένη, σπάνια, συνταγή.

Αυτή η εφεύρεση έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγή παγωτού. Κατά το 19ο αιώνα το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πωλούσαν στους δρόμους. Οι παγωτατζήδες ονομάστηκαν "χόκι-πόκι", παράφραση του "Ecco un poco", που σημαίνει "ορίστε λιγάκι".

12944696_c6cf01a5c8_m

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες πολλές ιστορίες, για το πως πρωτοδημιουργήθηκε το παγωτό και από ποιόν.

Το πιο πιθανό είναι να ανακαλύφθηκαν ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη της γης από διάφορους δημιουργούς, διάφορες μορφές παγωτού οι οποίες εξελίχθηκαν με τα χρόνια στη μορφή που έχουμε σήμερα.

Αυτό που σίγουρα είναι αποδεδειγμένο, είναι ότι το πρώτο παγωτό σε ξυλάκι παρασκευάστηκε το 1903 από τον Harry Bust και από τότε υπάρχει από πολλούς "παγωτοπαραγωγούς" σε περίπτερα και καταστήματα σε όλο τον κόσμο!

Κάτι που μπορεί να σας έτυχε σε σχέση με την κατανάλωση ενός ωραίου, παγωμένου παγωτού ίσως να ήταν ένας ξαφνικός ανεξήγητος πονοκέφαλος. Ξέρετε που οφείλεται αυτός;

Καθετί που τρώμε έρχεται σε επαφή με τον ουρανίσκο πριν το καταπιούμε. Όταν αυτό που βάλαμε στο στόμα μας είναι πολύ κρύο ερεθίζονται κάποια νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι διαστέλλονται τα αγγεία στον εγκέφαλο. Είναι πιθανόν ότι είτε ο ερεθισμός των νεύρων είτε η διαστολή των αγγείων, μας προκαλούν τον πονοκέφαλο.

Συνήθως ο πονοκέφαλος αυτός διαρκεί μόνο λίγο, 30 έως 60 δευτερόλεπτα, και φεύγει μόλις επανέλθει το στόμα σας σε κανονική θερμοκρασία. Εάν είναι πολύ ενοχλητικός μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήσετε το παγωτό να ζεσταθεί λίγο πριν το φάτε και να μειώσετε την ταχύτητα με την οποία το καταβροχθίζετε!

12121217_65ed44bb7d_m

Το παγωτό α λα Ελληνικά και πώς φτιαχνόταν

Το παγωτό δεν άργησε να μαγέψει και τους Έλληνες λάτρεις των δροσιστικών γεύσεων. Στην Ελλάδα οι πρώτοι παραδοσιακοί παγωτατζήδες χρησιμοποιούσαν ένα μεγάλο κάδο που τον γέμιζαν με πάγο και αλάτι. Είναι γνωστό ότι πριν από την εμφάνιση των ηλεκτρικών ψυγείων οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αμμωνία για την κατασκευή του πάγου, και αλάτι για τη συντήρησή του. Μέσα στον κάδο αυτό λοιπόν βύθιζαν ένα δεύτερο δοχείο γεμάτο με γάλα και ζάχαρη που το ανακάτευαν συνεχώς με ένα τεράστιο γουδοχέρι, μέχρι να γίνει παχιά κρέμα και να πήξει.

Το μεγαλύτερο παγωτό του κόσμου

Ανατρέχοντας στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, βρήκαμε ότι το μεγαλύτερο παγωτό στον κόσμο κατασκευάστηκε από μια παρέα Καλιφορνέζων (ήταν άραγε Ιταλικής καταγωγής;) Ήταν τόσο μεγάλο που έφτανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 3,6 μέτρα σε ύψος, τα 17.665 λίτρα σε βάρος ενώ η γαρνιτούρα του από πάνω…… Ναι!:

Ήταν 3 ολόκληροι τόνοι από κερασάκια, μπισκότα και σαντιγί.

Η ατυχία του καλόπιστου εφευρέτη

Η πρώτη μηχανή παγωτού κατασκευάστηκε από μια δαιμόνια Αμερικανίδα νοικοκυρά το 1846. Η τετραπέρατη αλλά παρόλα αυτά αφελής κα Νάνσυ Τζόνσον, τόσο πολύ ενθουσιάστηκε με την εφεύρεσή της που δεν κρατήθηκε κι έτρεξε να την επιδείξει σε όλους τους γείτονες.

Δεν ένιωσαν όμως κι εκείνοι τα ίδια πηγαία συναισθήματα χαράς και συμπαράστασης. Αντίθετα, ένας κατεργάρης Ιάπωνας με το όνομα Γιανκ έσπευσε να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία ως δικό του δημιούργημα, και από τότε θεωρείται εκείνος ως ο εφευρέτης της παγωτομηχανής.

Τουλάχιστον είχε την ευγένεια να δώσει στο κατασκεύασμά του το όνομα της άτυχης κυρίας Τζόνσον.

Ποια είναι η σύσταση του παγωτού;

  • 10% - 16% λίπος γάλακτος
  • 9 - 12% πρωτεϊνες (καζεϊνες) και υδατάνθρακες (λακτόζη) kayak
  • 12 - 16% γλυκαντικές ουσίες, κυρίως συνδυασμός σουκρόζης και γλυκόζης 0.2 - 0.5% σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές
  • 55% - 64% νερό
  • ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα)
  • φώσφορο
  • βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6

Ποιοί είναι οι 7 λόγοι που αγαπάμε το παγωτό;

  1. kayak Είναι από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου λόγω του γάλακτος που περιέχει. Η μη επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, του κυριότερου συστατικού των οστών, από τη διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την οστική πυκνότητα.
  2. Είναι πηγή βιταμινών Α, Ε, Β1, Β2, Β6
  3. Έχει αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς (πολυφαινόλες) και φρούτα (βιταμίνες Α, Ε) .
  4. Νομοθετικά, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό. Η διατήρησή τους εξασφαλίζεται με την παστερίωση και την κατάψυξη.
  5. Τα παγωτά τύπου light μπορούν να τα καταναλώνουν και οι διαβητικοί.
  6. Οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από το γάλα, γι’αυτό και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
  7. Είναι ο πιο γλυκός και ο πιο δροσιστικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους.

cinnamon_raspberry sorbet Παρεξηγημένο όσο κανένα άλλο τρόφιμο με τόσο πλούσια διατροφική αξία, έχει κατηγορηθεί από την υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα ως επιβλαβές για την υγεία, υπαίτιο για το κοινό κρυολόγημα και παχυντικό. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω. Το παγωτό έχει χειρότερη εικόνα από αυτήν που του αξίζει. Συγκρινόμενο με την πίτσα και τα χάμπουργκερ, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά και σε θερμίδες είναι γενικά λιγότερο από το μισό. Eνα απλό παγωτό ξυλάκι έχει μόλις 150 θερμίδες, ενώ ακόμα και το πιο πλούσιο παγωτό σε γεύσεις και σιρόπια είναι γενικά λιγότερο θερμιδοφόρο από μια πάστα ζαχαροπλαστείου.

Λύσαμε και δεύτερη παρεξήγηση. Το παγωτό δεν παχαίνει. Απλά πρέπει να το ζητάτε χωρίς θερμίδες, όταν παραγγέλνετε.

Παγωτά διαίτης
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και διευρύνεται η γκάμα των διαιτητικών παγωτών, τύπου diet, light, slim. Τα παγωτά αυτά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης -συνήθως ακεσουλφαμικό κάλιο, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη και χαμηλή έως μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος. Προσοχή όμως: Οσα παγωτά διαίτης διαθέτουν επικάλυψη σοκολάτας ή απομίμησης σοκολάτας περιέχουν οπωσδήποτε λιπαρά συστατικά.

Πάρτε και μια συνταγούλα για ελαφρύ παγωτάκι:

Παγωτό γιαούρτι

Πρόκειται για ένα παγωμένο επιδόρπιο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το αγαπημένο παγωτό. Η θερμιδική του απόδοση είναι μικρή, αντίθετα προς τη θρεπτική του αξία.
Υλικά για 5 μερίδες

• ½ κιλό γιαούρτι (1,5% λιπαρά)
• 6-8 φράουλες (100 γρ.)
• 1 ροδάκινο (100 γρ.)
• 2 βερίκοκα (100 γρ.)
• 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
• 50 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Λιώνετε στο μπλέντερ τις φράουλες, το ροδάκινο και τα βερίκοκα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά. Βάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε πολύ καλά, το τοποθετείτε σε μία φόρμα και το βάζετε στο ψυγείο. Μόλις παγώσει μπορείτε να το σερβίρετε γαρνίροντας με φρούτα.

Θρεπτική αξία

Θερμίδες/μερίδα: 127
Πρωτεΐνες: 6 γρ.
Υδατάνθρακες: 23 γρ.
Λίπη: 2 γρ.
Ριβοφλαβίνη: 0,25 mg
Ασβέστιο: 190 mg
Φωσφόρος: 154 mg
Βιταμίνη A: 80 RE (κυρίως από βερίκοκο)
Βιταμίνη C: 17 mg (κυρίως από φράουλες)

Διατροφικό σχόλιο

Βασικό του συστατικό αποτελεί το γιαούρτι, το οποίο, όπως όλα τα γαλακτοκομικά, πρέπει να συνιστά αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού διαιτολογίου. Το γεγονός ότι είναι ημίπαχο υποβιβάζει την ποσότητα του ανεπιθύμητου κορεσμένου λίπους στο 1 γρ. και μας επιτρέπει να συγκρατήσουμε μόνο τα θετικά χαρακτηριστικά του τροφίμου. Όπως φαίνεται και από τη θρεπτική ανάλυση, βασική συνεισφορά του γιαουρτιού στη διατροφή ενός ατόμου αποτελούν η ριβοφλαβίνη, το ασβέστιο και ο φωσφόρος.

Η ριβοφλαβίνη συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Το γιαούρτι αποτελεί την καλύτερη πηγή ριβοφλαβίνης, ανά θερμίδα αποδιδόμενης ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πιάτο εμπεριέχεται το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Επίσης, το ασβέστιο είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που συστήνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών καθημερινά. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αναγκών ενός ενήλικα σε ασβέστιο, υπολογίζεται πως απαιτούνται καθημερινά δύο μερίδες γαλακτοκομικών, δηλαδή ένα ποτήρι γάλα και ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο καλύπτει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου, του οποίου η απορρόφηση βελτιώνεται, όταν ο φωσφόρος βρίσκεται σε παρόμοια ποσότητα, όπως συμβαίνει εδώ.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση γιαουρτιού μαζί με σάκχαρα είναι μία πολύ καλή εναλλακτική λύση στην κατανάλωση υδατανθρακούχων ποτών και επιδορπίων, επειδή το γιαούρτι δρα ενάντια στους μικροοργανισμούς της σιέλου που προκαλούν τερηδόνα, ενώ πρόσφατα συνδέθηκε και με μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, φαίνεται πως η ύπαρξη προβιοτικών (Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή συνδυασμοί μικροβίων που χορηγούνται για να βελτιώσουν τη μικροβιακή χλωρίδα του ατόμου, κυρίως αυτή του γαστρεντερικού σωλήνα) στο γιαούρτι, του προσδίδει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς και υπολιπιδαιμικές, εξαιτίας της μείωσης της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Τέλος, το γιαούρτι, λόγω των μικροοργανισμών του, μπορεί να συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από δυσανοχή στη λακτόζη, καθώς και για τη θεραπεία διαφόρων νόσων του εντέρου.

Τι λένε οι Ειδικοί:

H καθηγήτρια Olivia Pinho, κορυφαία διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο του Porto στην Πορτογαλία, λέει: «Tο παγωτό είναι κάτι παραπάνω από ένα κέρασμα. Mπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής και να μετατρέψει τα μικρά διαλείμματα της μέρας σε απολαυστικές στιγμές. Mπορεί να θεωρηθεί τρόφιμο με διαθρεπτική αξία κι επομένως να ενταχθεί σ' ένα υγιεινό διαιτολόγιο, αποτελώντας μια καλή επιλογή σνακ».
H Dr. Ursula Schwab, κλινική διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Kuopio στη Φινλανδία, προσθέτει: «Tο παγωτό είναι μια καλή επιλογή ως σνακ ή επιδόρπιο, ειδικά όταν αντικαθιστά προϊόντα με αυξημένη ενέργεια χαμηλής διαθρεπτικής αξίας, όπως αρτοσκευάσματα με πολλά λιπαρά και σοκολάτες».

Δικτυογραφία: βικιλεξικό, οικαδε.gr, focus.gr. , iatronet.gr, kathimerini.gr, medlook.net, kayak, eportal.gr , athensvoice.gr, greeknewsonline.gr

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Το καλοκαίρι εκείνο...(β΄)


Μα κάνεις δεν καταλαβαίνει ότι δεν πήγε εκεί παρά μόνον για Εκείνον? Γιατί την ενοχλούν με χαζοκαμακια? Δεν θέλει να χορέψει με κανέναν. Δεν θέλει να της μιλάει κανένας. Περιμένει αυτόν. Τι ώρα να είναι. Ας μην το γρουσουζέψει ότι δεν θα έρθει. Θα έρθει, αλλά αργότερα. Μπορεί να πήγε να παίξει μπιλιάρδο με τους φίλους του πρώτα και μετά να τους πει : Παίδες έχω να πάω και σε ένα πάρτι.
Θέλει να έρθει...
12 χρόνια...μετά.
11 το βράδυ και είναι ακόμα στο γραφείο της. Ετοιμάζεται να φύγει και το τηλέφωνο χτυπάει . Το κυττάει ξυνίζοντας τα μούτρα. Ποιός είναι τέτοια ώρα ? Είναι ψόφια στην κούραση και το μόνο που ονειρεύεται είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μετά κατευθείαν στον κρεβάτι.
Μόνο την φωνή που θα ακούσει δεν είχε ονειρευτεί για εκείνο το βράδυ.
- Παρακαλω.
- Καλησπέρα.
- ....
- Μάνια.
- ....
- Ναι?? Μάνια μ ακούς?
- .... ε.... Γιαννη???????.....
- Ναι.
- Γιάννη εσυ?
- Ναι (γελιο) δεν περιμενες να μ ακουσεις. Σωστά?
- ... ε.... Αφωνία. Ηχοι που δεν σχημάτιζαν όμως λέξεις.
Ηξερε για την αφωνία, αλλά είχε διαπιστώσει ότι την πάθαινε όταν έβλεπε κατσαρίδα, από τον φόβο. Τώρα? Από τι την έπαθε?
Συναισθηματα-επικρατούσες καταστάσεις-σκέψεις:
έκπληξη, χαρά, απρόσμενο, περίεργο, μοναδικό, να λιποθημήσει τώρα ή να το αφήσει για μετά? Το χέρι έτρεμε, το ακουστικό παρά λίγο να της πέσει κάτω. Τέτοιες στιγμές είναι σπάνιες! Δεν τις ζούμε και κάθε μέρα. Δεν μπορει... Αλλα , ναι αυτός είναι. Και μέτα από 112 χρόνια να άκουγε την φωνή του θα την αναγνώριζε. Μπορεί και μετά από 1012.
Αστραπιαίες σκέψεις. Πως βρήκε το τηλέφωνό της? Πού είναι? Εδώ και χρόνια ήταν στο εξωτερικό και σπούδαζε, θα έχει σίγουρα τελειώσει.
Είναι "έξω" ή είναι Ελλάδα?
Και μετά θυμήθηκε. Ενας κοινός φίλος υπήρχε , που κατά καιρούς όταν τον έβλεπε και τον ρώταγε τί κάνει, αυτός της έλεγε τα νέα του Γιάννη. Ηξερε. Ηταν ο μόνος κρίκος που είχε μείνει. Πριν κάτι μήνες της είχε πει ότι ο Γιάννης είναι Ελλάδα, ήρθε να υπηρετήσει τη θητεία του.
Τώρα το θυμήθηκε.
Επανέρχεται.
- Γιάννη?
- Ναι.
- Τι κάνεις? (Ηλίθια ερώτηση, σαν να είχαν να μιλήσουν καμμία βδομάδα, άντε μήνα και όχι 12 ολόκληρα χρόνια).
- Καλά . Εσύ?
Εκδηλη η αμηχανία και στους δύο.
Και τότε της ήρθε στο μυαλο εκείνο το πάρτυ, που τον περίμενε όλο το βράδυ και δεν ήρθε τελικά.
Μα να τον ρωτήσει τώρα γιατί δεν είχε πάει τότε? Σιγά να μην θυμάται αυτός για πιο πάρτυ λέει. Να του πει ότι τον περίμενε όλο το βράδυ?
Οχι. Δεν θα θυμαται. Αυτή μόνον θυμάται εκείνο το βράδυ. Εκείνο το Καλοκαίρι. Που ο δίσκος θα την στοιχειώνει για μια ζωή και κάθε που θα τον ακούει θα κυλάει και ένα δάκρυ.
Πού είχε μάθει ότι ήταν στο Κ.Α.Τ. για μηνίσκο στο γόνατο και ενώ δεν ήξερε που είναι το Κ.Α.Τ. ήθελε να σπάσει το πόδι της για να είναι μαζί του. Η είχε σκεφτεί να πάρει 4 μαζεμένες ασπιρίνες για να την πάνε στο Κ.Α.Τ. για πλύση στομάχου. Τα θυμάται τώρα και γελάει. Τί αθώος που είναι ο παιδικός έρωτας! Τί όμορφος! Και πόσο πονάει τις άμαθες καρδούλες.

- Μάνια μ΄ακούς?
_ Ναι Γιάννη μου σ ακούω.
- Τι ώρα θα φύγεις?
_ Τώρα.
- Θέλεις να πάμε για ένα ποτό , να τα πούμε?
Μα τι την ρωτάει? Αν θέλει? Αν θέλει να τον δει, να βγούνε, αν θέλει να τα πούνε? Μα, τόσα χρόνια, αυτή τη στιγμή περίμενε. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Νομίζει ότι η καρδιά της θα σπάσει. Νομίζει ότι τέτοια χαρά δεν θα την αντέξει.
Δεν απαντάει και την ξαναρωτάει.
- Εχεις κανονίσει κάτι γι απόψε? Αν είναι κανονίζουμε άλλη μέρα.
Θεέ μου, τι της λέει? Και με τον Πάπα της Ρώμης να είχε κανονίσει, θα το ξεκανόνιζε.
- Οχι, Γιάννη, σπίτι θα πήγαινα. Δεν έχω κανονίσει κάτι. Μπορούμε να πάμε για ένα ποτο. Πού είσαι?
- Κάτω από το γραφείο σου.
Δεν περίμενε τίποτα άλλο. Εκλεισε το τηλέφωνο, άρπαξε την τσάντα της, κλείδωσε και κατέβηκε 5 ορόφους με τα πόδια γιατί τα ασανσέρ σε τέτοιες περιπτώσεις αργούν να έρθουν. Ασε που μπορεί και να χαλάσουν και να κλειστεί και μέσα.
Βγαίνει έξω και ..... τον βλέπει.
Είναι εκεί μπροστά της με αυτό το χαμόγελο που είχε λατρέψει, με αυτό το βαθύ βλέμμα που θα μπορούσε την υπόλοιπη ζωή της να χαθεί μέσα του, με αυτή την άνετη στάση που την θυμάται από τότε στα 16 του. Μόνο λίγο πιο μεγάλος. Αντρας πια, τότε ήταν παιδάκι.
Δεν μπορεί να μιλήσει . Πέφτει στην αγκαλία του. Τον σφίγγει και αρχίζει να κλαίει. Στην αρχή αθόρυβα και μετά με αναφιλητά.
Αυτός δεν καταλαβαίνει. Την απομακρύνει λίγο, την κυττάει στα μάτια και την ρωτάει, τι συμβαίνει.
Από χαρά του λέει. Και εγώ χάρηκα που σε είδα, της λέει, και της σκουπίζει με το χέρι του τα δάκρυα. Την φιλάει απαλά.
Νομίζει ότι θα λιποθυμήσει. Αυτό θέλει να μην τελειώσει ποτέ. Να σταματήσει εδώ τον χρόνο. Να μείνει για πάντα.

..... Από αυτή την βραδυά δεν θυμάται τίποτα άλλο. Λες και σβύστηκε αυτό το κομμάτι της μνήμης. Και λυπάται, γιατί θα ήθελε να θυμάται κάθε μικρή στιγμούλα.
Αλλά μετά από αυτή την πρώτη βραδυά εγιναν τόσα πολλά και τόσα έντονα , που φυσικό είναι να μην θυμάται και κάποια πράγματα.
Ηταν ο πρώτος της έρωτας. Το πρώτο σκίρτημα της καρδιάς της στα 14 της χρόνια . Τότε που τον έβλεπε και έννοιωθε μια λιγομάρα. Ένα σφίξιμο στο στομάχι. Πού επικρατούσε αυτός σε όλο το κάδρο και τα πάντα γύρω του ήταν φλού, ανετάριστα. Πού η καρδιά της έκανε καθαρό ζουμ πάνω του και δεν υπήρχε τίποτα άλλο γύρω του.

Πηγή : ...Απ το βιβλίο της Ζωης...



Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008

10+1 αχρηστες πληροφοριες για μενα.

Ετσι λεγεται το μπλογκοπαιχνιδο που με καλεσε η μαννουλα-δρομακι και ετρεξα αμεσως να παιξω. Την ευχαριστω πολυ γιατι σημερα ηταν οτι επρεπε να παιξω κι γω.

Εχουμε και λεμε.

1ον. Οταν ημουν μικρη ετρεμα την αμμο. Δεν ηθελα να κολλησει ουτε ενας κοκκος πανω μου, γι αυτο μια τεραστια πετσετα στρωνοταν στην παραλια για να τοποθετηθω εγω στο κεντρο. Σαν ενα ειδος στοχου για ασκησεις βομβαρδισμου, φανταστειτε το.

Τωρα που μεγαλωσα (λιγο), λατρευω την αμμο , τα πυργακια, τα κοχυλια, τα περιεργα βοτσαλα. castle Τοσο, ωστε δεν εχω αλλο χωρο να τα βαλω. Μπορει να χτισω σπιτι από τα βοτσαλα και τα κοχυλια που εχω μαζεψει, ομως.

2ον. Στο δημοτικο "πλακωνα" ολα τα αγορια στο ξυλο και τους ξεχειλωνα τους γιακαδεςschool_girl. Το τηλεφωνο του σπιτιου χτυπουσε συνεχεια για παραπονα απο τις μαμαδες που εδειρα τα παιδακια τους. Ημουν αγοροκοριτσο γιατι μεγαλωσα με αδελφο και καπως επρεπε να τα βγαζω περα μαζι του,(νομιζα) που σημειωτεον ηταν πολυ ησυχο παιδακι και ειναι ησυχος και σοβαρος σαν μεγαλος. Καμμια σχεση με μενα δηλαδη.

3ον. Οταν ακουγα για την νοσταλγια της πατριδας αυτών που ζουν στο εξωτερικο γελουσα και δεν το πιστευα. Μεχρι που το εννοιωσα οταν εζησα στην Πορτογαλια και πηγα και αγορασα τα παντα σε γαλαζιο , ασπρο, μπλε απο ριχταρια για τους καναπεδες μεχρι κουρελουδες και μαξιλαρες. Για την Ελλαδα ρε γαμωτο. Ενα σπιτι ελληνικη σημαια. assets_LARGE_t_1181_546068_type11387 Την δε φετα που μου αρεσει την εψαχνα σε ενα σουπερ μαρκετ, το μοναδικο που την εφερνε, καθημερινα. Και αφου επαιρνα τοσες ωστε να μην μου χαλασουν, εριχνα συρμα και στους άλλους Ελληνες της Πρεσβειας να πανε να παρουν. Και τι φετα? Γυψος!!! Δεν λεω την εταιρεια μην της κανω δυσφημιση.

4ον. Οταν πηγα Αμερικη, αυτος που του ειχα δωσει τα λιγοστα λεφτα μου (100.000 δρχ. τοτε) να μου τα κανει συναλλαγμα , μου "τα ειχε φαει". Αυτο το διαπιστωσα στο αεροπλανο ξεκινωντας η πτηση μου. Εμεινα γυρω στους 2 μηνες στη Φλοριντα και επιβιωσα. Στην επιστροφη για Ελλαδα ειχα διανυκτερευση στο Λονδινο ανημερα Χριστουγεννων και το γευμα μου ηταν τα κρακερς και τα τυρακια που εριχνα στην τσαντα μου επειδη δεν μου αρεσαν, κατα τη διαρκεια της πτησης. Δεν ειχα υπολογισει καλα τα λεφτα μου και πηρα ταξι απο το Gatwick μεχρι το Heathrow. Hταν σαν να το αγορασα.seatauto24leonlist_b

5ον. Οταν ψαχνω κατι δεν υπαρχει περιπτωση να μην το βρω. Απο πληροφορια μεχρι ατομο που αγνοειται. Μηπως θα πρεπει να κανω στη Νικολουλη προταση συνεργασιας? lost

Εχω πει ολη την ιστορια της ζωης μου περιπου και εχω αλλες 5 και 1 αχρηστες πληροφοριες?? Πω πω ...!!!!

6ον. Λατρευω το νερο, τη θαλασσα, και ονειρευομαι ενα σπιτι που να σκαει το κυμα πανω στην πορτα και τα παραθυρα. Κατι σαν τα ΑΣΠΡΑ ΚΟΧΥΛΙΑ.

7ον. Θα μου αρεσε να ζω χωρις να εχω αναγκη να δουλευω και να κανω πραγματα που μου αρεσουν.

8ον. Εχω παιξει σε θεατρικη παρασταση στο Λυκαβηττό σε σκηνοθεσια του Δανη Κατρανιδη και μουσικη του Ζουγανελη.

9ον. Τον συμβιο μου τον γνωρισα μεσα απο ενα chat, στο in.gr που ειχα δικο μου room.

10oν. Νοιωθω πολυ πιο εντονα φιλους και φιλες εδω μεσα, κι ας μην εχουμε ακομη γνωριστει απο κοντα, παρα καποιους " φιλους" και "φιλες" που εχω πιει και 2 ποτηρια κρασι μαζι τους και ειναι δηθεν.

Και αυτο το βιωσα σε στιγμες που λυγισα και φανηκε μεσα στο blog μου, τοτε που ηθελα να το κλεισω και τα σχολια ηταν συγκινητικοτατα και άλλες στιγμες που ειχα πιασει "πατο πηγαδιου" και ειδα χερια απο πανω και σχοινια να πεφτουν για να με ανεβασουν.

και +1 τελευταια αχρηστη πληροφορια για μενα:

11ον. Η μπλογκοσφαιρα ειναι διαφορετικη απ εξω , απ οτι οταν μπεις μεσα . Πολλοι με ρωτανε τι ειναι οι bloggers και περιμενουν μια απαντηση. Τι να πω? Πεστε μου τι?

Καλώ να παιξουν ολες οι Κοχυλενιες που δεν εχουν παιξει .

Επίσης ο Κωνσταντινος, ο fegia, o Kaveiros και ο alexisb.

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Κούκλες Δ΄

Και το τελευταιο μερος για τις Κουκλες το αφησα για την χαρτινες που παντα μου αρεσαν και εχουν εξαφανιστει.108310852_8207a4126b

Τοσο απλες και τοσο ομορφες.

313427597_e45df927c3_m Αυτες, που κοβαμε τα χαρτινα φορεματα τους και τους τα φορουσαμε και τα γιακαδακια και ολα αυτα τα ομορφα.

Εδω ειναι μια χαρτινη γκεισα431183875_0806829552 που περιμενει και τα χρωματα της.

Πολλα πολλα αξεσουαρ ,315970670_4174471eca_m ολα χαρτινα.256433461_2150b0da79

491312301_91ad04b650Φορεματα βραδυνα για την Katy την "σεξοβομβα"

και ρομαντικά για την Αnna την "μαζεμενη"anna Αnna αλα Μαίρη Ποπινς.

SAwebsite Κι αλλο ένα κουκλακι ξανθο, κατι απο Μικρη Ολανδεζα μου κανει, με δυο φορεματακια.

Ενα ομορφο κολαζ που δεν ειναι ασχετο. Το κολαζ ειναι απο τις αγαπημενες1449566436_930d29d4d9 μου δημιουργιες και ειδικα η μικτη τεχνικη που βλεπω οτι ειναι φτιαγμενο.

Κούκλες μιας άλλης εποχής,aa_antique_paper_doll_art παλιας, και φορεματα αντικε.

Κοριτσακια (ανοιχτο και σκούρο) με διαφορα νυχτικακια και γιακαδακια. Δημιουργεις παιζοντας.DebbieDressUpDolls

Elisaweb Να και η Εlisa , 208 ετών σήμερα που βλεπουμε τα φορεματα της "δια μεσου των αιωνων"....

Και το αφιερωμα στις κουκλες για να μην τραβηξει κι αλλο και βγει σαν τα του Φωσκολου.... συνεχιζει με κουκλες απο αλλα υλικα οπως μαλλι πλεγμενο με βελονακι , 150737446_5d2e3080f6χαντρες245429738_57852b7e1c

2302878284_0aa5906e4b πιο απλες με κλωστες, 2093236674_bd4381bc59 πανινες,

2586589442_85d7e15ecb_mξυλινα ζωγραφιστα κουκλακια2586602121_a6811353e7 κι

αλλα κουβαριστρες και κουκλοκεφαλακια

Antique_Wooden_Doll-Early_English_Woodens Παλιες, μα πολυ παλιες ξυλινες με ρουχα εποχηςwood_dollsκαι ξυλινες με ρουχα του βουνου και του λογγου. Σαν σκιαχτρα μου μοιαζουν, μπορει και να ειναι.

ChBDrBodice_0 Απο πορσελανηChBrBodice2_0 σοβαρες....καθωσπρεπει....κορασιδες.\

Να και η κουκλα ...2431454855_7944c1701e"Σας αγαπω...." (την θυμαστε?) με μαργαριταρενιο κολιεδακι στο λαιμο, ετοιμη για γαμο η βαφτιση.

Η κουκλα ΑλικηSH10Bodice2 (οχι εγω) στο "Τραβαααααα μπρος και μη σε μελλειιιιιιιιιιιιι" και \

η κουκλα "κακια και κουτσομπολα γειτονισα" εποχης 2532606180_b52dd53fa5 που καλυτερα να μην σε επιανε στο στομα της....

1407131623_a48c456041 και αλλες διαφορες.

Τελος του αφιερωματος Κουκλες και για να χαλαρωσω απο τις αναρτησεις με πολυ ψαξιμο, λεω να το ριξω στα μπλογκοπαιχνιδα.