Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Αλλα τα μάτια του λαγού….

Άλλη ανάρτηση ξεκίνησα να φτιάξω και σε άλλη καταλήγω.
Αυτή που ξεκίνησα είχε θέμα "Χρήμα ή Δόξα" και ήταν ένα κείμενο de profundis.
Κάτι που μ έχει στενοχωρήσει γιατί αφορά πολύ κοντινό μου πρόσωπο και δημοσιεύματα "λάσπη" που δέχεται.
Μετά από σκέψη είπα, έμενα με στεναχωρεί και με προβληματίζει, τους άλλους όμως? Τι τους ενδιαφέρει? Γι αυτό και δεν πήρε "σάρκα και οστά".
Απλά επιγραμματικά να πω ότι λυπάμαι για τα ΜΜΕ που υπηρέτησα επί αρκετά συναπτά έτη -παράλληλα- και είναι τεράστια η δύναμη της πένας και του μικροφώνου όπως και της οθόνης, αλλά δυστυχώς δεν είναι πληροφόρηση , είναι παραπληροφόρηση και λάσπη.
Αλλά τώρα που τα λέω με μισόλογα αποφάσισα, -να μόλις τώρα- να φέρω εδώ την αρχική μου ανάρτηση και όποιον δεν ενδιαφέρει μπορεί διακριτικά ν αποχωρήσει χωρίς κανένα σχόλιο.

Τίτλος : "Δόξα ή Χρήμα"

Την δόξα πολλοί μίσησαν , το χρήμα ουδείς. Η το ανάποδο? Δεν ξέρω.

Ούτε και ποιός είπε αυτή τη φράση, ξέρω. Ούτε και πού και για ποιόν αναφερόταν ξέρω.

Τίποτα δεν ξέρω. Μερικά όμως πράγματα τα ξέρω πολύ μα πολύ καλά και βάζω και το χέρι μου στη φωτιά…

Μετά από ενημέρωση κοντινού μου προσώπου, – ας τον πούμε Κ.- διάβασα ένα κομμάτι σε μια εφημερίδα που τον αφορούσε. Αν δεν ήταν τόσο κοντινό μου πρόσωπο ο Κ. θα πίστευα όλα όσα διάβασα και θα έκανα για άλλη μια φορά τσ τσ τσ τσ και τσ. Αλλά, είναι όλα ψέματα, λάσπη και ποτέ δεν θα καταλάβω αυτή την αισχρή δύναμη των Μ.Μ.Ε. και της υποτιθέμενης ενημέρωσης -και της πένας και του μικροφώνου- να σπιλώνουν τόσο εύκολα κάποια άτομα. Με απώτερους φυσικά σκοπούς. Με “πληρωμένα συμβόλαια”, με “χρηματοδοτήσεις” και με άλλα τέτοια αγνά, αθώα και αγγελικά πλασμένα κίνητρα.

Και ας υποθέσουμε ότι:

Έχετε μια θέση κλειδί. Μια θέση που μπορείς εύκολα να βγάλεις καλά λεφτά και να εξασφαλιστείς. Που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις γνωριμίες σου με όποιον τρόπο θέλεις. Τι κάνεις? Και πρώτα το ερώτημα το θέτω στον εαυτό μου, κάνοντας προσπάθεια ν απαντήσω. Ε λοιπόν, ποτέ δεν βρέθηκα σε τέτοια θέση. Πάντα , σ όλη την υπαλληλική μου καριέρα, μέχρι και σήμερα, ένας τροχός της αμάξης ήμουν, αν όχι ο τελευταίος κάπου εκεί προς το τέλος, και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στον Πειρασμό. Με το χέρι στην καρδιά δεν μπορώ να απαντήσω αν έμπαινα στον πειρασμό και “τα περνα” ή αν κρατούσα την αξιοπρέπεια μου και έλεγα όχι.

Για τον Κ. όμως είμαι όχι 100% , αλλά 1000% σίγουρη ότι δεν θα πάρει ούτε ένα Ευρώ που δεν του ανήκει. Ότι δεν πρόκειται όσο είναι σ αυτή τη θέση να δεχτεί το ελάχιστο από οποιονδήποτε.

Και έρχεται τώρα ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ δημοσιογράφος, που βήχει, φτύνει, ρεύεται, να γράψει στην φυλλάδα του για τον Κ. και να αφήνει ευθέως αιχμές ότι “τάχει πιάσει”. Γιατί το δημοσιογραφικό σινάφι λίγο έως πάρα πολύ το ξέρω. Έτυχε να απασχολούμαι σε χώρο που είχε να κάνει μ αυτό το σινάφι και δεν έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Όχι από όλους , αλλά από πλήθος εξ αυτών, οπότε “τους παίρνει όλους η μπάλα”.

Και θα το κλείσω εδώ γιατί φορτισμένη ψυχολογικά, θα μπορούσα να κάνω μια ανάρτηση σεντόνι που θα πέσει στο κενό.

Θα ήθελα να μάθω πώς μπορεί κάποιος ν αμυνθεί στην εξουσία που λέγεται ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑΔΕΣ.

11 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ο Τύπος είναι η 4η εξουσία όπως ξέρεις.
Στην ουσία ελέγχει και επηρεάζει τις υπόλοιπες 3.
Επηρεάζει την κοινή γνώμη, ανεβοκαταβάζει κυβερνήσεις, κάνει τα πάντα στον βωμό του συμφέροντος και της αύξησης της αναγνωσιμότητας.
Ο φίλος σου θα ξέφευγε??
Πως μπορείς να αμυνθείς??
Δύσκολο!! Θα πρέπει να υπάρξει μαζική κατακραυγή σε τέτοιου είδους αυθαιρεσίες. Και πάλι όχι ότι θα ιδρώσει το αυτί τους! Δυστυχώς!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δυστυχώς στην Ελλάδα όπου η διαφάνεια λείπει, κοντά στα ξερά καίγονται πολλάκις και τα χλωρά...

Και ναι, όπως και η ΕΛΕΝΑ προείπε η δημοσιογραφική εξουσία καλά κρατεί, αφού ασχολούνται δίκην τηλεθέασης και υπέρογκων κερδών, μόνο με πιασάρικα θέματα, έστω και σπιλωνοντας πρόσωπα, καταστάσεις και συνειδήσεις.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Kaveiros είπε...

@Δυστυχώς καλή μου, η λάσπη πάντα πετιέται σε ανεμιστήρα, οπότε "όποιον πάρει ο χάρος"...Καταλαβαίνω απόλυτα τί θες να πείς*δυστυχώς έχω ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με κόσμο ανημέρωτο και με ΑΓΡΙΟ ανταγωνισμό, αθέμιτο.......

Ιφιγένεια είπε...

...
πες στον φίλο σου , αφου ολα αυτά ειναι ψέματα , να μην ασχοληθει καν με το γεγονος .. οι Ελληνες έχουμε μικρή μνημη σε κάτι τέτοια , ότι μας δώσουν το τρώμε .. να είστε σίγουροι πως , αυριο ο Τύπος θα βρει καποιο άλλο "θυμα" να φάει κι ετσι ο φίλος σου θα βρει την ησυχία του ... εγώ βεβαια θα εβρισκα κι εναν εξαιρετικό δικηγόρο , και θα τους έκανα μια μυνηση όλοκληρο σεντονι !!! αμα , πια ....

Καλημέρες!

Mariela είπε...

Πολύ φοβάμαι πως ο τύπος μας άγει και μας φέρει κατά βούληση...
Κι εγώ πολύ έχω προβληματιστεί για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να αμυνθούμε.... ειλικρινά δεν ξέρω και μάλλιστα τρομάζω από τη φοβερή δύναμη που έχουν τα ΜΜΕ....

Αλικάκι εύχαριστώ για το μπανεράκι!
πολλά φιλιά

Unknown είπε...

Η αλήθεια είναι πως εγώ το χέρι μου στη φωτιά το βάζω μόνο για τον εαυτό μου. Αλλά από εκεί και πέρα, δυστυχώς, με τον τρόπο που έχει δομηθεί η κοινωνία μας και οι εξουσίες της, από τη συκοφαντία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Άλλωστε ποτέ δεν μπορούσες να ξέφευγες. Για το γαμώτο βέβαια μια μήνυση αρμόζει έναντι των συκοφαντών. Αλλά και πάλι χαμένος θα βγεις (θα χάσεις πολύ χρόνο και ψυχική υγεία) αλλά και το όνομά σου ποτέ δε θα αποκατασταθεί πλήρως, ακόμα και αν δικαιωθείς δημόσια...

Κοινώς... καλύτερα να μην τραβήξεις την προσοχή τους, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείς ;)

Δημιουργία είπε...

Ειναι ανθρωποι που αξιζουν, αλλα υπαρχουν και ατομα που το μονο που κανουν ειναι να δυσφημιζουν το επαγγελμα τους δυστυχως.

Dorothy είπε...

Για κάτι τέτοια, όταν έπρεπε να επιλέξω ειδικότητα στη σχολή ΔΕΝ διάλεξα δημοσιογραφία...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Έμαθα να πιστεύω ότι βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια και όχι ότι μου λένε..έμαθα να κρίνω όσα οφείλω να κρίνω και όχι όσα ο καθωπρεπεισμός των άλλων με υπαγορεύει.Τους δημοσιογράφους ; ποούς δημοσιογράφους; είναι πλέον αυτό δημοσιογραφία ή ειδήσεις στη τηλόραση;Καλό σου μήνα καλή μου!

Alkmini είπε...

Σας ευχαριστώ ολες και ολους για τη συμμετοχη σας στην αγανακτηση μου και στην de profundis αναρτηση.
Καταληγουμε λιγο πολυ ολοι στο ιδιο συμπερασμα, οτι οπως λεει και η Ελενα ο Τυπος ειναι η 4η εξουσια που ελεγχει απολυτα τις αλλες 3.
Και οτι αν κατεχεις καποια θεση σημερα δεν μπορεις παρα να εισαι διευφθαρμενος και να ταρπαζεις, αλλιως αντε ν αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας.
Και παλι ευχαριστω.

Sotiris K είπε...

Άραγε είναι εξουσία ο τύπος;
Ότι ασκεί εξουσία, είναι αναμφίβολο.
Αλλά, μήπως παραπάει να θεωρούμε τους δημοσιογράφους, ως λειτουργούς μιας τάχατες κοινωνικής ή κρατικής εξουσίας;

Αλλά μην ξύνω άλλο τις πληγές.

Καλό μήνα να έχεις!