Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



...σήμερα. Αλλά επειδή οι δηλώσεις των σημερινών δεν με καλύπτουν και επειδή δεν θέλω να αναφερθώ στο σήμερα , σκέφτηκα να πάω λίγο πίσω.















Στον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη

Η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, (460-370 π.Χ. περίπου)του σπουδαιότερου από τους Ασκληπιάδες γιατρούς της Αρχαιότητας. Θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής καθώς που ανήγαγε την ιατρική σε επιστήμη θεραπεύοντας τις ασθένειες με μέθοδο την οποία μετέδιδε διδάσκοντας αλλά και με συγγράμματα. Πάντα ήταν πρόθυμος να γιατρεύει και να βοηθάει όσους τον είχαν ανάγκη αλλά και να μεταδίδει τις γνώσεις του σε άλλους επιστήμονες. Τα τελευταία χρόνια του ο Ιπποκράτης τα έζησε στη Θεσσαλία, κι αυτό έγινε αιτία να επονομασθεί Θεσσαλός. Σε προχωρημένη ηλικία έφυγε από την Κω και πήγε ξανά στη Θεσσαλία, όπου έμεινε μέχρι το θάνατό του.Πέθανε στη Λάρισα σε ηλικία 104 ετών.
Ο «Όρκος του Ιπποκράτη» είναι ο ίδιος που δίνουν μέχρι και σήμερα οι γιατροί σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ σπουδαίο κείμενο. Το κείμενο αυτό καθιέρωσε μάλιστα τον Ιπποκράτη ως το πιο μεγάλο ιατρικό πνεύμα των εποχών.
Στην εποχή του Ιπποκράτη λειτουργούσε στην Κω και ιατρική σχολή, παρόμοια με την ονομαστή σχολή της γειτονικής Κνίδου, στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.
Από την βιογραφία του Σωρανού έχουμε την πληροφορία ότι ο Ιπποκράτης ήταν υιός του Ηρακλείδη και της Φαιναρέτης, εικοστός απόγονος του Ηρακλή και δέκατος ένατος απόγονος του Ασκληπιού. Κατά τον Ομηρο ο Ηρακλής επιστρέφοντας από την Τροία στο Αργος παρασύσθηκε από την τρικυμία που προκάλεσε η Ηρα και βγήκε ναυαγός στην Κω. Κατά την παράδοση νυμφεύθηκε την κόρη του βασιλιά της Κω Ευρυπύλου, τη Χαλκιόπη και απέκτησε υιό τον Θεσσαλό. Ο πατέρας του Ιπποκράτη Ηρακλείδης, ήταν άριστος ιατρός και διακεκριμένος ιερέας του Ασκληπιείου της Κω. Ο πάππος του, Ιπποκράτης, ήταν πρωθιερέας του Ασκληπιείου και περίφημος ιατρός. Σύζυγος του Ιπποκράτη κατά τον Βίο των Βρυξελλών, υπήρξε η Αβλαβία. Απέκτησαν δυο υιούς τον Θεσσαλό και τον Δράκοντα και μια κόρη που παντρεύτηκε τον Πόλυβο, επίσης ιατρό.
Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.
Η χρήση των φυτών για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός και η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.Χ. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Έλληνας Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά. Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Μια από τις πιο δημοφιλείς βοτανικές γράφτηκε από τον Culpeper το 17ο αιώνα.
Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού οι προλήψεις σε συνδυασμό με την άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά, μερικές φορές για ασήμαντη αιτία, και ανέπτυξαν ιεροτελεστίες όπου μηχανορραφούσαν για συντηρήσουν το μυστήριο και την μαγεία.
Ο άνθρωπος ήταν επίσης πληροφορημένος, από την αρχή του πολιτισμού, για τα αποτελέσματα των αρωμάτων στο σώμα στο μυαλό και στα συναισθήματα. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν για να προσελκύσουν αγάπη, φαγητό και προστασία. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψουν το σώμα. Τα πιο ακριβά λουλούδια προσφέρονταν στους θεούς και στις θεές σαν θυσία, και η χρήση αρωματικών θυμιαμάτων έχει καταγραφεί από την αρχαιότητα.
Σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή, διαφορετικές κουλτούρες έχουν ανακαλύψει πολλά κοινά σημεία όπως και ποικίλες χρήσεις για βότανα και αιθέρια έλαια. Οι μύθοι, οι θρύλοι, η παράδοση και η ιατρική αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις.

Aκουσε για βότανα ο Χαμομηλάκης και τσουπ παρουσιάστηκε.
- Πες και για μένα , πες και για μένα. Μάλλον γράψε και για μένα, μου είπε. Εχω πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το ξέρεις?

Το ξέρω του είπα, και σταμάτα την γκρίνια, είχα σκοπό να σε αναφέρω.

Το χαμομήλι είναι αρωματικό φυτό, κοινότατο στην Ελλάδα. Απαντάται σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και χερσαίους τόπους. Το ταπεινό σε εμφάνιση αλλά γίγαντας σε ιδιότητες χαμομήλι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά μας. Οι Αρχαίο Ελληνες το ονόμασαν “μήλο χαμαί” επειδή έκριναν ότι μύριζε σαν μήλο. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική και την αρωματοποιία, καθώς και ως αφέψημα που έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες και αβλαβείς λιποδιαλυτικές ουσίες κατά της παχυσαρκίας και θεραπευτικές των φλογώσεων του δέρματος. Συνιστάται γαι την ομορφιά του προσώπου , για τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα. Χρησιμοποιείται ακόμα στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή έχουν κολικούς. Το γνήσιο έλαιο χαμομηλιού είναι πολύ ακριβό και έχει βαθύ μπλε χρώμα.
Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν όταν φυτεύεται γύρω τους χαμομήλι.

Βότανα τότε, ντόπινγκ σήμερα...!!!

Την Υγειά μας να έχουμε! Το πολυτιμότερο αγαθό!

21 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

"Κόκκινη Κλωστή Δεμένη"! Ενα εγκυκλοπαιδικό μπλογκ, ποικίλων ταξιδιωτικών αναζητήσεων!

Keep walking, μας αρέσει!!

Kaveiros είπε...

Ειδικα σημερα,ως λειτουργος στης υγειας το χωρο,νιωθω ασχημα
και νροπη*διοτι πολυ απλα,
δεν εφαρμοζεται απο εμας,
του Ιποκρατη ο ορκος!

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε
σ ευχαριστω μικρε μου.
δεν θα προσποιηθω οτι δεν μου αρεσει να ακουω καλα λογια για το μπλογκ μου.
:))

Alkmini είπε...

@καβειρε
και τι εφαρμοζεται σημερα? να ηταν μονο ο ορκος του Ιπποκρατη...
ουτε ορκοι, ουτε νομοι, παρα μονον παρανόμοι.

prasino liker είπε...

Αλικη πολλα φιλακια στον Χαμομιλακη και σε ολα τα λουλουδακια που εχουν παρει θεση στο κειμενο σου.Χρωματα αρωματα και γλυκα συναισθηματα .Μηπως και καλοπιασουμε τον Ιπποκρατη.Θα εχει φριξει με ολα αυτα.

faraona είπε...

Πολυ ωραιο ποστ Αλικη μου.
Σου ευχομαι καλη υγεια λοιπον.
Οσο για το χαμομηλι...ε γνωστο φαρμακο.Μαζευω καθε χρονο.


Καλο βραδυ

P. Kapodistrias είπε...

Υγεία!!! Το σπουδαιότερο!!!

υ.γ. Σε λίγο δεν θα παραπέμουμε μόνο στην Wikipedia, αλλά και στην Aliki/Κόκκινη κλωστή!!!!!!!!!! Χα, χα!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

αχ βρε aliki.. πόσο ανάγκη έχουμε τα post σου!!!

..υγεία, υγεία και υγεία...

φιλάκια, καλημέρες!!!

RedHat είπε...

Μια ανοιξιάτικη καλημέρα.
Κάθε χρόνο μαζεύω χαμομήλι ή αλλιως λουλουδάκι του Αη Γιώργη (το λένε ετσι γιατι ειναι καλο να μαζεύεται αμέσως μετα την γιορτή του Αγ.Γεωργίου).
Οταν πονάει το στομάχι ενα αφέψημα απο χαμομήλι,δυοσμο και μέντα κάνει αληθινά θαύματα.

Alkmini είπε...

@λικερακι μου
ο Χαμομηλακης ανταποδίδει , λεει ;)
και τα υπολοιπα λουλουδακια...
καλο σου απογευμα.

Alkmini είπε...

@φαραονιτσα
σ ευχαριστω. οσο για το χαμομηλι ειναι μαλλον το πρωτο παιδικο ροφημα και φαρμακο. να εισαι καλα.

Alkmini είπε...

@πατερ Παναγιωτη
μου δεν υπαρχει σπουδαιοτερο αγαθο!
χιχι παντα με το καλο σχολιο στο στομα πατερ μου, να εισαι καλα.

Alkmini είπε...

@ζαχαρουλα
μου, υγεια ναχει ολος ο κοσμος.
φιλακια και καλο σου απογευμα.

Alkmini είπε...

@κοκκινο καπελακι
καλως την :))
ειναι φαρμακο, πραγματι. και το mix που λες πρεπει να ειναι καλο!
καλο απογευμα.

Mariela είπε...

Σ' ευχαριστώ alikaki για την παρουσιάση στο μπλογκ σου, θα ανταποδόσω λιαν συντόμως...
¨Οσο για τον νόμο του Ιπποκράτη τι να σχολιάσω μ΄αυτά που βλέπω γύρω μου???

Γωγώ Πακτίτη είπε...

καλησπέρα Αλίκη μου...:)

έχω πάει στην Κω,
και γνωρίζω όλη την ιστορία του
Ιπποκράτη. φυσικά χάρη σε σένα την ξαναθυμήθηκα....

όσο για το χαμομηλάκι,
είναι ένα από τα όμορφα φυτά της φύσης.
αν και μικρό, θαυματουργό...:)

καλό σου βράδυ...:)

Alkmini είπε...

@mariela περασα αρκετη ωρα χθες μεσα στην gallery σου.δεν εχω καμμια σχεση με την ζωγραφικη ή με τα ρευματα. οι πινακες σου μου αρεσαν.ευαισθητες πινελιες!! και οτι μου αρεσει το βαζω στο μπλογκ μου να το δουν και οι φιλοι μου.
καλο σου βραδυ ζωγραφενια :))

Alkmini είπε...

@γωγω
μου εγω δεν εχω παει Κω, αλλα ασχολουμαι μανιωδως με τα βοτανα. γι αυτο και το αφιερωμα στον Ιπποκρατη λογω μερας.
καλο σου βραδυ γωγουλα :))

Flora είπε...

Αλικάκι είσαι άπαιχτη!
Κάθε φορά που μπαίνω στο μπλογκ σου το βλέπω ... εν ετέρα μορφή!
Και πάντα με βελτιώσεις, με προσθήκες... Είσαι πολύ καλή στο συγύρισμα, εσύ...
Όσο για τον φίλο μας τον Ιπποκράτη, πολύ χαίρομαι που τον θυμήθηκες σήμερα... και το χαμομηλάκι επίσης.
Λοιπόν, το μπλογκ σου είναι κάτι σαν ένα ζεστό χαμομήλι το βράδυ. Θα μπαίνω έτσι για μια γλυκειά καληνύχτα...
Φιλιά νυσταγμένα
(άστα είμαι ξενύχτισσα όλη νύχτα... έχω πήξει με διορθώματα εκθέσεων και τα ρέστα...)

Alkmini είπε...

@φλωρα
μηηηηηηηηη μην κοιμηθεις ακομα, ερχεται αλλη ανάρτηση που θα σου αρεσει. περιμενε, πιες ενα καφεδακι και μετα πας για υπνο καλη μου ;)
φιλακια.

Mariela είπε...

Ευχαριστώ... παραμυθένια!!!