Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Τα e-mailakia μου και ο προβληματισμός μου.

Και σήμερα ανοιγοντας τα e-mailakia μου βρήκα ένα απο τον Γιώργο Χριστινίδη με θέμα "Εκπλήρωση Υπόσχεσης" και το παραθέτω:

Αγαπητή Αλίκη,

όπως σου υποσχέθηκα σου στέλνω σκαναρισμένη (σε δύο μέρη) τη σελίδα της εφημερίδας «Αντίλαλος της Μεσαράς», όπου φιλοξενείται το ημερολόγιο του σκυλάκου που είχες αναρτήσει.

Η εφημερίδα βγαίνει κάθε Τρίτη σε 5000 αντίτυπα και κυκλοφορεί σε όλη την Κρήτη σε σχήμα ταμπλόιντ και αριθμό σελίδων 48 ή 56 ή 88. Η «εκ Θεσσαλονίκης» σελίδα είναι η δική μου και στέλνω κείμενα κάθε εβδομάδα με e-mail από Θεσσαλονίκη.

Σ’ ευχαριστώ και πάλι.

Eγώ σ ευχαριστώ Γιώργο που αναφέρεις το blog μου στην εφημερίδα "εκ Θεσσαλονίκης"!

ek thessalonikis

Σίγουρα χάρηκα, και για την αναφορά του blog μου σε εφημερίδες!!!!!! (και μην με πείτε ψωνάρα) από τον φίλο blogger Γιώργο και για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που μου είχε δώσει, και εγώ την είχα ξεχάσει, σε εκείνη την ανάρτηση με τον σκυλάκο και το τόσο συγκινητικό ημερολόγιό του.

bordura

Και πάω πιο κάτω στα e-mailakia και βρίσκω κάποιο χωρίς θέμα και που τον αποστολέα δεν τον ηξερα. Aπό K.M.

Το ανοίγω και το παραθέτω και αυτό εδώ:

Αγαπητη αλικη,

Διαβασα στο blog σου ενα απο τα παραμυθια του διαγωνισμου του παραμυθια.gr

θεωρω πως με την με μορφη που το παραθετεις φαινεται σαν να ειναι δικο σου, ενω δεν ειναι ετσι.

Πιστευω λοιπον πως θα μπορουσες ισως να αναφερεις την συγγραφεα του παραμυθιου, ειναι πιο δικαιο δεν νομιζεις;

επισης θα το εκτιμουσα αν ειχες βαλει και ενα συνδεσμο προς τη σελιδα μας αλλα αυτο ειναι στη διακριτικη σου ευχερεια.

θεωρω καθηκον μου να προστατευω οσο μπορω τα πνευματικα δικαιωματα των χρηστων της σελιδας γιαυτο και σου στελνω αυτο το μαιλ

Ευελπιστω στην κατανοηση και τη συνεργασια σου.

Φιλικους χαιρετισμους,

παραμυθια.gr

Και μου θύμησε εκείνον τον Αμερικάνο δημοσιογράφο που "κατασκευαζε" ειδήσεις και φοβερά ρεπορτάζ. Δεν θυμάμαι καλά πώς το έκανε, μάλλον έστηνε "εξωτερικά γυρίσματα" πολεμικού περιεχομένου και άλλα τέτοια. Αλλά μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη... τον τσακώσανε. Ετσι και εγώ. Πιάστηκα!

Στο πολύ ευγενικό email της Κ. εγώ απάντησα τσαντισμένη.

Αυτό δεν το παραθέτω, γιατί δικό μου είναι το blog, δικιά μου είναι η ανάρτηση ότι θέλω κάνω. -smile_

Tώρα εγώ η φτωχή πλην τιμία blogger έρχομαι να ρωτήσω υμάς: Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πάντα την πηγή μας?

Δεν μπορούμε και εμείς σαν τους δημοσιογράφους να μην αποκαλύπτουμε τις πηγές μας, ακόμα και αν κληθούμε να καταθέσουμε στον ανακριτή? Πιάνεται που έχω ταυτότητα PRESS?

Θα το έχετε καταλάβει ότι οι αναρτήσεις μου επιμορφωτικού περιεχομένου δεν είναι εργασίες μου που έχω κάνει στα διάφορα Πανεπιστήμια Ελλάδας και Εξωτερικού , που σπουδάζω και πού πρόκειται να πάρω συγχρόνως καμμία δεκαριά πτυχία και λίγα λέω...

Ας βγει τέλος πάντων ένα Π.Δ. ένας Νόμος, ας δημοσιευτεί σε ένα Φ.Ε.Κ. να έχουμε ένα μπούσολα τί είναι σωστό και τί όχι εδώ μέσα, γιατί εγώ αλλιώς το ξεκίνησα αυτό το blog και δεν θέλω να πάει αλλιώς.

Τέλος, μπορώ και να το πουλήσω όπως είναι επιπλωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο. Αν είναι να βάλω και στο blogging πρέπει, τότε άστο καλύτερα. Αρκετά πρέπει έχουμε στη ζωή μας.

Αυτά. Τα σχόλια δικά σας.

υ.γ.Εξάλλου υπάρχει και το ask2use.

Το ονομα της κοπελας που εγραψε το παραμυθι ειναι Γεωργία Σιάγα Παπακυριάκου , μετά από αλληλογραφία που έχουμε ανοίξει με την Κ.Μ. και που συνεχιζει με ευγενικο τρόπο να "μου την λεει". Εγω σταματαω εδω. Ας ειναι καλα ολοι τους στο παραμυθια.gr.

24 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Αλίκη, χαίρε!

Χάρηκα πολύ για την δημοσίευση που σού έγινε από τον κ. Γ. Χρηστινίδη!!! Και σε άλλα!!!

Ως προς το άλλο θέμα που θίγεις, είναι κοινός τόπος, ότι είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά και νομικά (νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, copyright κλπ κλπ) να αναφέρουμε από πού αντλούμε τις πληροφορίες μας. Αν πρόκειται για βιβλίο το λέμε "Βιβλιογραφία", αν πρόκειται για ιστοσελίδες το λέμε "Δικτυογραφία". Καλό, λοιπόν, είναι ν' αναφέρονται πάντα οι πηγές μας, για να μην αλληλοπαρεξηγιόμαστε, αλλά διότι έτσι τιμώνται κι εκείνοι που πρωτόγραψαν το καθετί.
Σήμερα, νομίζω, άκουσα στην TV, ότι ετοιμάζεται πληρέστερος και αυστηρότερος νόμος για την προστασία της πνευματικής δημιουργίας, διότι μες από το ίντερνετ γίνεται πλέον το "έλα να δεις...".

Ιφιγένεια είπε...

Καλημέρα γλυκιά Αλίκη !
Μπράβο στον Γιώργο , που έπραξε όπως υποσχέθηκε !!

Τώρα όσο για τα υπόλοιπα , η γνώμη μου είναι , πως καθένας (εσύ , εγώ , ο κ.κλεάνθης κλπ ) πράτει κατα συνέιδηση ...

Καλή σου μέρα γλύκα !

M-meggie είπε...

Αλικάκη μου καλημέρα σου.
Εγώ σήμερα ήρθα για να κάνω κανένα ταξιδάκι μαζί σου, ως συνήθως. Αλλά δεν μου προέκυψε. Δεν πειράζει. Καλά να είσαι και θα με πας άλλη μέρα.

Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αν στο bloggόσπιτό μας πρέπει να βάλουμε ταμπέλα μας τα "πρέπει" τότε να τα κλείσουμε για να αποφεύγουμε τις παρεξηγήσεις και παρεξηγιόμαστε τόσο εύκολα ρε παιδάκι μου. Σαν να ζούμε μόνο και μόνο γι'αυτό.
Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί όταν γράφουμε κάτι ή το αντιγράφουμε ή παίρνοντας αφορμή από αυτό και σχολιάζουμε την ιδέα σαν δική μας πρέπει οπωσδήποτε να "τιμούμε" αυτόν που αναφέρθηκε πρώτος. Δηλαδή άλλος δεν έχει αναφερθεί ποτέ πριν από αυτόν;;
Όπως και να έχει εδώ μέσα δεν κάνουμε διαγωνισμό. Συναγωνισμό. Ανταγωνισμό. Ή ό,τι άλλο έχει να κάνει με την λέξη "Αγώνα".
Αλληλεπίδραση κάνουμε όπως σωστά έχει πει ο zero. (είδες; αναφέρθηκα στον πρώτο από τον οποίο άκουσα τη λέξη). Όμως ακόμα και ως δικό μου να παρουσίαζα τον ορισμό του δεν νομίζω πως θα τον πείραζε γιατί γι'αυτό την είπε. Για να την κάνω ΚΑΙ δική μου.

Είπα πολλά αλλά θύμωσα γιατί "στην έσπασε" ο Κύριος και μάλιστα με "τυπική ευγένια" κάτι που σιχαίνομαι γενικώς.
Μαγκιά σου η απάντησή σου.

rain είπε...

Μπράβο στον Γ.Χρηστινίδη που ξεχώρισε αυτό το παρα πολυ όμορφο και συγκινητικό κείμενο που έγραψες και του έδωσε αυτό που του έπρεπε και μπράβο και σε σένα φυσικά που το δημιουργησες. Για όλα τ'άλλα απλά μην ασχολείσαι και μην μου στεναχωριέσαι..

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

καλημέρα πατριωτάκιμου,

Χάρηκα κιεγώ πολύ για την δημοσίευση από τον κ.Γ.Χρηστινίδη. Η ευαισθησία σου και η αλληλεγγύη σου είναι ολοφάνερες...να το ξέρεις!

Για το θέμα που σε (μας) απασχολεί όμως, η γνώμη μου είναι ότι οκ, η δεοντολογία επιβάλλει να δημοσιεύουμε τις πηγές μας, αλλά ό,τι έγινε, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν έγινε με πρόθεση να οικειοποιηθείς πνευματικές περιουσίες και τα τοιαύτα. Δηλαδή θα σε σταυρώσουμε τώρα, επειδή δεν το σκέφτηκες; ΠΟΤΕ δεν άφησες ούτε καν να εννοηθεί ότι τα κείμενα που παραθέτεις είναι δικά σου.Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα έδινα δίκιο στον συντάκτη της.Με την πρώτη, μπαμ και κάτω;

Μη μου στενοχωριέσαι, οκ?

Καλή σου μέρα,

Φιλιά!

Mariela είπε...

Ξέχασε τα "πρέπει" και κάνε μόνο αυτό που ΘΕΛΕΙΣ.... Εξ' άλλου όλα αυτά που καταθέτουμαι εδώ ένα κομάτι ψυχούλας είναι...
Να βάλουμε όρια και σ' αυτό???
Μπράβο για τη δημοσίευση!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

aliki μου σ' ευχαριστώ γι' αυτή την ανάρτηση. Είναι τιμή για μένα.
Ευχαριστώ και τους επισκέπτες σου για τα καλά τους λόγια.
Τρεις διευκρινίσεις μόνο:
- Έγραψες από κεκτημένη ταχύτητα λάθος το επώνυμό μου.
- Δεν γράφω σε δύο εφημερίδες, αλλά σε μία, αυτήν που αναφέρω.
- Δε θεωρώ τον εαυτό μου δημοσιογράφο επειδή στέλνω ένα κείμενο. Πιο πολύ το κάνω για να διατηρώ επαφή με τον κόσμο που αγάπησα στην Κρήτη.

M-meggie είπε...

Που είσαι κορίτσι μου;;;
Σε παρακαλώ βγάλε το τίτλο: κλέβω παραμύθια από το "πως το λένε".
Θα μου κάνεις χάρη γιατί από το πρωΐ σκέφτομαι όλο το σκηνικό και τα έχω πάρει.
Έτσι είμαι εγώ. Μου τη δίνει η "τυπική" υπερβολή, η "τυπική" διεκδίκηση, η "τυπική" υπόδειξη του σωστού. Αυτά τα ηλίθια καθώς πρέπει και αυτούς που τα χρησιμοποιούν.
Ουφ, έσκασα.
Εσύ είσαι καλά;;;;
Γμτ μην στεναχωριέσαι. Εμείς σε ξέρουμε.

Alkmini είπε...

@πατερ παναγιωτη
μου, το ξερεις οτι σεβομαι την αποψη σου, αλλα επι του προκειμενου
1ον. Δεν ειπα οτι εγραψα εγω το παραμυθι
2ον. Δεν ειχα σκοπο να μην τιμησω το ατομο που το εγραψε, αλλα δεν ειδα πουθενα το ονομα του και
3ον.Αν θελω αναφερω την πηγη.

Εγω σ ενα ψωρο_blog που εχω και εβαλα το ask2use.

Οσο για τους νομους ας τους τηρησουν εκει που πρεπει και ας αφησουν ησυχους τους bloggers, γιατι το "ελα να δεις" γινεται σε μια ολοκληρη χωρα, οχι στο ιντερνετ...
Να εισαι παντα καλα πατερ Παναγιωτη μου. Καλο σου βραδυ.

Alkmini είπε...

@ιφιγενεια
εχεις δικιο. Αλλα αν 6 μηνες που εχω το blog μου εβλεπα και σε αλλα blogs παντα την αναφορα των πηγων, θα εκανα και γω το ιδιο.
καλο σου βραδυ.

Alkmini είπε...

@νοτα μου
τα δικα μου πρεπει τα οριζω εγω και δεν δεχομαι να μου τα οριζουν αλλοι.Επσης δεν δεχομαι ΑΓΝΩΣΤΟΙ να μου "την εχουν στημενη" για να με επιπληξουν.Ουτε το blog μου εχει κερδοσκοπικο σκοπο! Την πλακα μας κανουμε και περναμε καλα.

Ειπες την λεξη ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΗΗΗΗΗΗ
που ειναι του ζερο????? Περιμενε τις επιπτωσεις χιχιχι.

Και δεν ηταν Κυριος, ηταν Κυρια ο αποστολεας του e mail.
Καλο σου βραδυ νοτα μου.

Alkmini είπε...

@βροχουλα
μονο εγω εκανα λαθος το επιθετο του Γιωργου, αλλα το διορθωσα ;)
Ναι του αξιζει ενα μεγαλο μπραβο!
Το κειμενο για τον σκυλακο το ειχα "κλεψει" κι αυτο απο το zoofilia.gr , γιατι εγω μονο κλεψιμεϊκες αναρτησεις βαζω.
Δεν στεναχωριεμαι, απλα ηθελα να δω και εσεις πως το βλεπετε.
φιλακια βροχουλα μου.

Alkmini είπε...

@κοκκινη ομπρελιτσα
θα συμφωνησω σε ολα που γραφεις.
Σταυρωστεεεεεεεεε μεεεεεεε
Λες στις μπλογκο_εκλογες να κατεβω υποψηφια? Μη μου βαζεις τετοιες ιδεες χιχι.
φιλακια γλυκεια μου.

Alkmini είπε...

@μαριελα μου
σκεφτομαι να αναρτησω πινακες σου και να πω οτι εγω τους εχω ζωγραφισει. Θα τους πουλάω κι ολας. Θα ειναι το επομενο που θα κανω...
:))
εχεις δικιο μαριελακι . πολλα φιλακια.

Alkmini είπε...

@γιωργο μου
ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
ο Δαιμων του Ιντερνετ.
Τα διορθωσα ομως ολα. οκ. :)))
Καλο σου βραδυ.

Alkmini είπε...

@νοτακι
γλυκεια μου, 1χαρα ειμαι και μην τα περνεις. Αν ηξερα οτι θα γινοταν τοσος θορυβος για κατι τοσο απλο, δεν θα την εκανα αυτη την αναρτηση. Και γω ειμαι κατα των "τυπικων" και των "πρεπει", ξεκινωντας απο την ιδια μου τη ζωη που ενα κομματι του πως ειμαι βγαινει εδω μεσα. Επειδη με ξερετε και σας ξερω, δεν δεχομαι υποδειξεις απο ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ.
Μην σκας καλε φιλεναδα χιχιχι
καλο βραδυ και φιλακια

dromaki είπε...

Αν κάτι έχει ειπωθεί και έχει ειπωθεί καλά,μην έχεις ενδοιασμούς.Πάρτο και αντέγραψε το.
Anatol France

Ανώνυμος είπε...

Αν κάτι έχει ειπωθεί και έχει ειπωθεί καλά,μην έχεις ενδοιασμούς.Πάρτο και αντέγραψε το.
Anatol France

ναι και συ αντιγραφεις αυτη τη στιγμη αλλα ταυτοχρονα γραφεις πηγη:
Anatol France
πως θα ενοιωθε ο anatol αμα ελεγες
«Αν κάτι έχει ειπωθεί και έχει ειπωθεί καλά,μην έχεις ενδοιασμούς.Πάρτο και αντέγραψε το.dromaki»
?

Ανώνυμος είπε...

Το blog σου το παρακολουθώ περιστασιακά όπως πολλά άλλα εδώ και καιρό (είναι το χόμπι μου). Δεν έχω ξαναγράψει, είδα όμως το θέμα που προέκυψε με το παραμύθι και θα'θελα να πω την γνώμη μου. Καταρχήν, κακώς έγραψες το όνομα του αποστολέα. Κατά δεύτερον, όχι, δεν έχεις δικαίωμα να ΜΗΝ αναφέρεις την πηγή σου (σύμφωνα μάλιστα KAI με το ask2use το οποίο επικαλείσαι) και βέβαια άλλο το δημοσιογραφικό απόρρητο. Ο δημοσιογράφος γράφει επώνυμα και ας μην αναφέρει την πηγή του. Άρα έχει την ευθύνη των πράξεών (λεγόμενών) του. Εσύ γράφεις ανώνυμα και καλά κάνεις αν θες την γνώμη μου. Όφειλες όμως και οφείλεις να σέβεσαι τα πνευματικά δικαιώματα αυτού που έχει γράψει το παραμύθι. Τα ευεργετικά σχόλια που έλαβες ΔΕΝ ανήκουν σε εσένα αλλά στον συγγραφέα του παραμυθιού. Είσαι ελεύθερη να κάνεις ότι θέλεις αλλά χωρίς να παραβιάζεις τα δικαιώματα και την αντίστοιχη ελευθερία του άλλου. Η δική σου ελευθερία σταματά εκεί που αρχίζει η δική μου. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσεις με αυτό. Με λυπεί και κλείνω, να υπάρχουν συγκρούσεις για τέτοια πράγματα στις μέρες μας μεταξύ χρηστών του διαδικτύου που μοιράζονται μάλιστα τις ίδιες απόψεις και είναι κοινωνοί των ίδιων ελευθεριών. Επλίζω να καταλαβαίνεις το πνεύμα του μηνύματός μου και να μην το θεωρήσεις υπόδειξη από άγνωστο.

dromaki είπε...

Αγαπητή Μαρια του Νοτου
Δεν ξέρω πως θα ένιωθε ο Ανατολ Φρανς.
ξέρω όμως πως θα ενιωθα εγώ.
Αν έπαιρνε το κείμενο μου και το αντέγραφε λέγοντας ότι είναι δικό της σίγουρα θα με πείραζε πολύ.
Αν απλά το αντέγραφε γιατί της άρεσε θα χαμογελούσα με κατανόηση.
Είναι σπουδαίο να έχεις την ικανότητα να γράφεις και να αρέσουν τα γραπτά σου.
Οταν διάβασα το παραμύθι που έβαλε η αλικη στο μπλοκ της κατάλαβα ότι δεν ήταν δικό της.Δεν με ενδιέφερε όμως να μάθω ποιος το έγραψε.Εγώ για το παραμύθι ήμουν εδώ.Αν ήθελα να μάθω την συγγραφέα θα ρωτούσα.Κι αν δεν ήταν στο μπλοκάκιτης Αλίκης ανηρτημένο το παραμύθι ίσως δεν θα το διάβαζα ποτέ.Θα ήταν καλύτερα?
Καμιά φορά περιπλέκουμε απλά πράγματα θεωρώ.
Πνευματική ιδιοκτησία.Ενα λάθος επίθετο για ένα λάθος ουσιαστικό
Και σταματώ εδώ:)
Καλή σου μέρα.

Alkmini είπε...

@δρομακι
καλη σου μερα :)

Alkmini είπε...

@μαρία του Νοτου
καλως την. Πρωτη φορα στο μπλογκ μου ετσι δεν ειναι? καλωσορισες λοιπον. Και καλα κανεις και εχεις τη γνωμη σου και την λες. Ελευθεροι ανθρωποι ειμαστε.
καλη σου μερα
:)

Alkmini είπε...

@ΑΝΩΝΥΜΟΣ...!!!!!
καλη σου μερα και σε σενα και καλως ορισες στο μπλογκ μου. Ουτε ενα nick name δεν εχεις???
Ειπες οτι το παρακολουθεις περιστασιακα και οτι δεν εχεις ξαναγραψει, αλλα σημερα με το συγκεκριμενο θέμα σου ηρθε να γραψεις. Μηπως βγηκες και απο τα ρουχα σου??? Εμενα τωρα το πονηρο μου μυαλο γιατι πηγαινει στην παρεα του παραμυθια.gr????? Γιατι το κατεβατο σου λεει αυτα που μου εστειλε σε e-mail η Κ.Μ....
Τελος παντων κλεινω δια παντος τα παρε δωσε με το παραμυθια.gr και δεν προκειται να ξανασχοληθω. Πολυς λογος για το τιποτα, παραμυθαδες μου .
:) Να ειστε παντα καλα.

Alkmini είπε...

@δρομακι
σ ευχαριστω.
Αυτή τη στιγμη διαπιστωνω ποσο λαθος ηταν, οχι η αναρτηση του παραμυθιου, χωρις τον συγγραφεα του που εξαλλου ουτε τα παραμυθια.gr ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑΝ, αλλα το οτι το εκανα αναρτηση ολο αυτο το γελειο θεμα. Και ξαφνικα μετα απο τοσες και τοσες σοβαρες αναρτησεις, βλεπω σχολια απο καποια Μαρια του Νοτου, και απο κατω ακριβως ΑΝΩΝΥΜΟΣ , που ναι μεν διαβαζουν το μπλογκ αλλα πρωτη φορα τους ηρθε να αφησουν σχολιο.
Πολυ ασχοληθηκαμε και δεν αξιζει...!! Ενα ευχαριστω περιμενα που τους καναμε και διαφημιση στο site.
Τελος παντων. Και εδω το κλεινω δια παντος.
Καλη σου μερα δρομακι και καλο σ/κ