Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Κούκλες Γ΄

Και μετά το "νευροσπαστο" , την πλαγγονα και την Barbie σειρα έχουν οι κουκλες με τις εθνικες ενδυμασιες.

australia_aborigine

Αυστραλία, Αβορίγινες

(Πριν τον ερχομό των αποίκων ο πολιτισμός που επικρατούσε ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων.Οι Αβορίγινες ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς, γνωστό και ως Ουλούρου στη γλώσσα τους. Οι Αβορίγινες είναι οι εφευρέτες του μπούμερανγκ. Το χρησιμοποιούν στο κυνήγι αλλά και ως παιχνίδι.)

austria

Αυστρία

Bagdad Iraq

Βαγδάτη, Ιράκ

belgium_bruxelles ΄

Βέλγιο, Βρυξέλλες

china

Κίνα

cuba Cuba01

Κούβα

Czechoslovaki

Τσεχοσλοβακία

fiji islands

Νησιά Φίτζι

finland lapland

Φινλανδία, Λάπωνες

(Από τους πρώτους κατοίκους της Φινλανδίας ήταν οι Λάπωνες ή κάποιος συγγενής τους φιννοουγγρικής προέλευσης λαός που ήταν εγκαταστημένος στην περιοχή κατά την τρίτη χιλιετία π.Χ. Από τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. αναπτύχθηκε ο λεγόμενος «πολιτισμός Κιουκάινεν», του οποίου η ακμή φτάνει έως το 13ο αι. π.Χ.)

france alsace normandy

Γαλλία

greece

Ελλάδα

(Και επειδή η φωτογραφια δεν μου αρεσε καθολου, σκεφτηκα καποια στιγμή να κανω αφιερωμα για τις κατα τοπους ελληνικες φορεσιες. Μα ειναι τσολιας αυτος?...!!!)

haiti

Αιτή

(Οι λευκοί έφτασαν στη χώρα για πρώτη φορά με τον Χριστόφορο Κολόμβο, το 1493 και βρήκαν εκεί πολλούς ιθαγενείς κατοίκους. Αυτός ονόμασε το νησί Ισπανιόλα. Οι νέοι άρχοντες του νησιού αποδεκάτισαν τον πληθυσμό των αυτοχθόνων μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Το 16ο αιώνα οι λευκοί έφεραν στο νησί δούλους από την Αφρική.)

hungary

Ουγγαρία

(Κατοικημένη από Ιλλυριούς και στη συνέχεια από Κέλτες, η σημερινή Ουγγαρία περιήλθε υπό την εξουσία της Ρώμης ως επαρχία της Πανονίας. Με την πτώση της Αυτοκρατορίας στην περιοχή εισέβαλλαν Γότθοι, Ούννοι, Λογγοβάρδοι και τέλος οι Άβαροι, των οποίων η κυριαρχία διήρκησε μέχρι την εποχή του Καρλομάγνου. Η χώρα πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία ως ανεξάρτητο Βασίλειο το 1001.

Η καταγωγή των Ούγγρων (Μαγυάρων) είναι κάτι που προκαλεί διαφωνίες και συζητήσεις μεταξύ ιστορικών και ανθρωπολόγων. Κατά γενική ομολογία όμως οι επτά φυλές των Μαγυάρων ήρθαν στη κεντρική Ευρώπη από τα Ουράλια και ενώθηκαν υπό τον Άρπαντ γύρω στο 895. Οι νομάδες Μαγυάροι έκαναν επιδρομές που έφτασαν έως και την Ιβηρική χερσόνησο, μέχρι που ο βασιλιάς Στέφαν (997-1038) επέβαλε το Χριστιανισμό και καθιέρωσε τη μόνιμη εγκατάσταση τους στις σημερινές περίπου περιοχές που κατοικούν.)

india

Ινδία

(Οι πρώτοι ιθαγενείς κάτοικοι της χώρας εξοντώθηκαν ή αφομοιώθηκαν από λαούς που κατέβηκαν από το βορρά το 2.000 π.Χ. και επέβαλαν θρησκεία που τους ευνοούσε (το βεδισμό). Ως αντίδραση σ' αυτήν την καταπίεση γεννήθηκε ο βουδισμός, ο ζαϊνισμός και πολλές αιρέσεις των τριών αυτών θρησκειών που προκάλεσαν φυλετικούς και πολιτικούς αγώνες ανάμεσα στις κατά τόπους ηγεμονίες.

Ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος επωφελήθηκε από τις διαμάχες αυτές και εισέβαλε στο παράκτιο δυτικό τμήμα της χώρας που το κατέλαβε το 517 π.Χ.)

indonesia bali

Ινδονησία, Μπαλί

(Το Μπαλί κατοικείται από τα πρώτα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.

Οι Ολλανδοί με τον Κορνέλις ντε Χούπμαν έφτασαν πρώτοι στο νησί το 1597. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες. Το 1950 το Μπαλί έγινε επίσημα επαρχία της Ινδονησίας).

israel jerusalem

Ισραήλ, Ιερουσαλήμ

italy

Ιταλία

jamica

Τζαμαϊκα

(Τη νήσο αυτή ανακάλυψε μαζί με τις πλησιέστερες νήσους Καϋμάν και Κάικος ο Χριστόφορος Κολόμβος στις 5 Μαΐου του 1494 όπου και μέχρι του έτους 1655 παρέμεινε ως Ισπανική κτήση με το όνομα Σαντιάγκο (=Άγιος Ιάκωβος) όταν και καταλήφθηκε από τους Άγγλους. Με την Συνθήκη της Μαδρίτης του 1670 περιήλθε επίσημα στις κτήσεις της Αγγλίας ως Τζαμάικα (Jamaica) και απετέλεσε σημαντική ναυτική βάση των Δυτικών Ινδιών. Το 1944 η Αγγλία παραχώρησε αυτονομία και στις 6 Αυγούστου του 1962 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Χώρα.)

japan

Ιαπωνία

kenya

Κένυα

(Εθνο-φυλετικά το 67% των κατοίκων είναι Μπαντού με κυριότερη φυλή την Κικουγιού (το 23% του πλυθυσμού της χώρας). Άλλες φυλές Μπαντού είναι οι Κάμπα ή Άκαμπα 11%, Λούγια 14%, Ντιίγκο, Γκιριάμα, κ.α. Επίσης σημαντική γλωσσο-φυλετική ομάδα Μπαντού είναι οι Σουαχίλι που κατοικούν στην παράλια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Το υπόλοιπο 33% που είναι μεν η μειονότητα σε σχέση με τους Μπαντού, αλλά καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση της χώρας, αποτελείται κυρίως από Σομαλούς στα βορειοανατολικά, Νειλοτικές φυλές του Σουδάν (Λούο 13%, Καλέντζιν 11%, Λρύχνα) στα δυτικά, Νειλοχαμητικές φυλές του Σουδάν (Μασσάι στα νότια, Σαμπούρου, Τουρκάνα, Μποράν κ.α στα βόρεια, Ντορόμπο κ.α.), και τέλος Άραβες στα παράλια και λίγοι Ευρωπαίοι).

malaya

Σιγκαπούρη

(Το όνομα «Σιγκαπούρα» σημαίνει «Πόλη των λιονταριών», από τις μαλαισιανές λέξεις «σίγκα» (λιοντάρι) και «πούρα» (πόλη).[2] Δόθηκε τον 14ο αιώνα από ένα πρίγκιπα της Σουμάτρας, ο οποίος φτάνοντας στο νησί μετά από μια καταιγίδα παρατήρησε ένα ζώο στην ακτή που έμοιαζε με λιοντάρι.[3] Σήμερα θεωρείται ότι έκανε λάθος, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στη Σιγκαπούρη δεν έζησαν ποτέ λιοντάρια (ούτε καν ασιατικά λιοντάρια) και ότι το ζώο που είδε ο πρίγκιπας ήταν κατά πάσα πιθανότητα μαλαϊκή τίγρης.[4]

Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στη Σιγκαπούρη χρονολογούνται από το δεύτερο αιώνα μ.Χ.[5] Το νησί ήταν κτήση της αυτοκρατορίας της Σουμάτρα Srivijaya και αρχικά είχε τι ιαβικό όνομα «Τέμασεκ» (θαλάσσια πόλη). Η Τέμασεκ (ή Τούμασεκ) γρήγορα έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, αλλά παρήκμασε στα τέλη του 14ου αιώνα. Μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα η Σιγκαπούρη ήταν μέρος του Σουλτανάτου του Τζοχόρ. Κατά τη διάρκεια των πολέμων Μαλαισίας-Πορτογαλίας το 1613 πυρπολήθηκε από τα πορτογαλικά στρατεύματα. Στη συνέχεια οι Πορτογάλοι είχαν τον έλεγχο του νησιού και τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί, αλλά όλο αυτό το διάστημα το νησί ήταν σχεδόν ακατοίκητο.)

north america

Βόρεια Αμερική

(Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πως πρωτοκατοικήθηκε η βόρεια Αμερική από τους Παλαιοϊνδιάνους. Οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής διαθέτουν πολλές παραδόσεις που αφηγούνται ότι ζούσαν στην περιοχή από την εποχή της δημιουργίας της.

Πριν από τον ερχομό των Ευρωπαίων, οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής ήταν χωρισμένοι σε πολλές μικρές πολιτείες, από μικρές κοινωνίες λίγων οικογενειών έως μεγάλες αυτοκρατορίες. Ζούσαν σε διάφορες "πολιτισμικές περιοχές" που χοντρικά αντιστοιχούν στις διάκριτες γεωγραφικές ζώνες της Βόρειας Αμερικής, και στις οποίες προσαρμόστηκε ανάλογα ο τρόπος ζωής των εκεί πληθυσμών (π.χ. οι κυνηγοί βίσωνα στις Μεγάλες Πεδιάδες ή οι αγρότες της Μεσοαμερικής). Οι ιθαγενείς πληθυσμοί μπορούν να διακριθούν επίσης με βάση τη γλώσσα τους, για παράδειγμα τις γλώσσες Αθαπάσκαν ή τις ουτοαζτεκικές γλώσσες. Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί πως οι λαοί που μιλούσαν παρεμφερείς γλώσσες δεν μοιράζονταν τον ίδιο υλικό πολιτισμό, ούτε ήταν πάντοτε σύμμαχοι.)

pango pango

Σαμόα, Πάγκο Πάγκο

(Παραδοσιακά τα νησιά αποτελούσαν την κοιτίδα των Πολυνήσιων. Οι αυτόχθονες εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1000 π. Χ.

Ο Ολλανδός Γιάκομπ Ρόγκεβεεν έφθασε πρώτος στα νησιά, το 1722 και ακολούθησε ο Λουί Αντουάν ντε Πουκαινβίλ, ο οποίος έδωσε στα νησιά το όνομα "Νησιά των Θαλασσοπόρων".

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο ηγεμόνας Μαλιετόα κατάφερε να υποτάξει όλους τους υπολοίπους και οι χώρες της Ευρώπης ίδρυσαν εμπορικούς σταθμούς στα νησιά. Το 1878 προσαρτήθηκε το Πάγκο Πάγκο από τις ΗΠΑ και σήμερα είναι πρωτεύουσα των Αμερικανικών Σαμόα.

Το 1899 τα νησιά Σαμόα χωρίζονται στις Γερμανικές Δυτικές Σαμόα και στις Αμερικανικές Ανατολικές Σαμόα . Το 1914 οι Δυτικές Σαμόα καταλαμβάνονται από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1962 οπότε αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Το 1997 το όνομα της χώρας αλλάζει από Δυτικές Σαμόα σε Σαμόα)

philipines phillipines

Φιλλιπινες

(Η αρχαιολογική και η παλαιοντολογική θεωρία προτείνουν ότι ο homo sapiens εμφανίστηκε στην περιοχή το 50.000 π.Χ. Οι Aetas θεωρείται ότι έχουν φθάσει στην περιοχή που είναι τώρα οι Φιλιππίνες τουλάχιστον 30.000 έτη πριν, ίσως μέσω των γεφυρών εδάφους που σύνδεσαν την περιοχή με την ασιατική ήπειρο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πάγου.

Οι πρόγονοι της μεγάλης πλειοψηφίας των Φιλιππινέζων, οι Austronesians από την Ταϊβάν, εγκαταστάθηκαν στο βόρειο Luzon περίπου το 2500 Π.Χ. Επεκτάθηκαν στο υπόλοιπο των Φιλιππινών και αποίκισαν αργότερα το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας Νοτιοανατολικής Ασίας και των δυτικών νησιών του Ειρηνικού. Οι Άραβες, Κινέζοι και Ινδοί έμποροι ήρθαν σε επαφή με τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια των επόμενων χιλίων ετών μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων.

Πλέοντας για λογαριασμό της Ισπανίας, ο Πορτογάλος εξερευνητής Ferdinand Magellan και το πλήρωμά του ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφθασαν στο αρχιπέλαγος το 1521. Ο Magellan σκοτώθηκε από τους γηγενείς πολεμιστές στο νησί Mactan. Ο στρατηγός, Miguel López de Legazpi έφθασε από το Μεξικό το 1565 και διαμόρφωσε τις πρώτες ισπανικές κτήσεις στο Κεμπού και προετοίμασε το έδαφος για την αποίκιση. Το 1571 καθιέρωσε τη Μανίλα ως πρωτεύουσα της νέας ισπανικής αποικίας).

poland

Πολωνία

pondo tribe

Aφρική Ponto Tribe (φυλή Ponto)

(σχετικά εδω http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1465173 )

russia

Ρωσία

SA River Congo

Κονγκό

san blas islands

Παναμάς, San Blas Islands

thailand

Ταϋλάνδη

virgin islands

Παρθένοι Νήσοι

yugoslovia

Γιουγκοσλαβία

zulu boy zulu girl

Ζουλού αγόρι και κορίτσι

(Οι Ζουλού είναι το πιο πολυπληθές έθνος της Νότιας Αφρικής, αριθμώντας σχεδόν 11 από τα 33 εκατομμύρια μαύρων κατοίκων της χώρας. Μέλη των Ζουλού ζουν επίσης στη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη. Η γλώσσα τους, η ζουλού ή ισιζουλού, είναι γλώσσα προέλευσης Μπαντού.)

17 σχόλια:

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Επιτρέπεται το copy -paste;
Γιατί εδώ πρόκειται για τεύχος ολόκληρο...
Είσαι θηρίο, σε παραδέχομαι....
Καλό βράδυ, αδέρφι, υπέροχη ανάρτηση, και πολύ πολύ πρωτότυπη!
Βραβεία για πρωτότυπα μπλογκ δίνουνε;
Φιλάκι στο μουτρόνι!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

αλικάκι μου,

πέρασα να ανταποδώσω την τιμή και τι είδα;

ΝΑΥΠΛΙΟ!!!

Η αγαπημένη μου πόλη, ναι το Ναύπλιο!!!

Α...πα...πα... να μου αγκαλιάσεις και να μου φιλήσεις όλα τα μέρη του!

Με κατασυγκίνησες για την πρόσκληση που μου έκανες για τις κοχυλένιες και γίνεται να μην την δεχτώ;

Σε φιλώ γλυκά-γλυκά!!!

Alkmini είπε...

αδελφουλα εγραψες. με κατασυγκινησες πρωι πρωι. u make my day που λενε και οι ξενερωτοι.
Καλα τη ομορφη εκπληξη ηταν αυτη!!!
Τι ομορφες εικονες που ξετυλιξες!!!
Και παλι μπραβο ομπρελιτσα μου.
Εχεις σκεφτει να αρχισεις να γραφεις???
Γιααααααααα σκεψου τοοοοοοοοο
φιλακια στα μουτρακια

Alkmini είπε...

Τουιτουλα κοχυλενια
καλως μας ηρθες στα Ασπρα Κοχυλια.
Τετοιες παρουσιες θελουμε.
Θα δεις τι ομορφα περναμε ολες οι κοχυλενιες στο εξοχικο μας.
Ασε που αν ειδες τωρα φτιαχνουμε και την Κοχυλουπολη να μεταφερθουμε ολες μαζι.
σμουτς στα μουτρα.

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα πατριωτάκι μου! Το Σάββατο θα τα πίνουμε από κοντά, δε βλέπω την ώρα! Κι άλλη λάτρης της πατρίδας βλέπω,ε; Πολύ χαίρομαι! Όσο για την ανάρτησή σου, τι να σου πω; Πραγματικά αν υπήρχε βραβείο θα στο έδινα αβλεπί! Μα τόσο ελεύθερο χρόνο έχεις βρε κορίτσι μου; Σε ζηλεύω....(με την καλή έννοια!)
Α! Κι αφού τελειώσεις με τις κούκλες σου, σε περιμένουμε να παίξεις το 10+1! Φιλάκια πολλά!

Mariela είπε...

Καλημέρα ξαδέλφη.... πάντα το λέω ότι εόσαι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!!
Καλορίζικο και το flickr...!!
Ευχομαι τα καλύτερα!

H.Constantinos είπε...

Υπερπαραγωγή...
Απίστευτο υλικό!!

Γωγώ Πακτίτη είπε...

είσαι όπως πάντα υπέροχη...:)

καλησπέρα με χαμόγελο...:)

Alkmini είπε...

@κοκινη ομπρελα και καναρινενια

σας εγραφα εδω νομιζοντας οτι απανταω στα ΑΣΠΡΑ ΚΟΧΥΛΙΑ. δεν παμε καθολου καλαααααααααααααααααα. ηταν και πρωι...

Alkmini είπε...

@τζιριτακι θενκς
και για τα καλα σου λογια
και για το βραβειο. χμ... θελω βραβειοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο
οσον αφορα τον ελευθερο χρονο, κλεβω απο την ξεκουραση, γιατι αυτο που κανω με ξεκουραζει.
φιλακια
σε περιμενω

Alkmini είπε...

@ξαδελφουλα σ ευχαριστω . η γνωμη σου εχει ιδιαιτερη βαρυτητα!
ειπα να παιξω και στο flicr με τις αηδιουλες που κανω.
φιλακια γλυκεια μου μαριελα.

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε σ ευχαριστω μικρε μου.
βρηκα πολυ υλικο οταν αρχισα να ψαχνω για τις κουκλες και ηταν κριμα να μην το αναρτησω.
φιλακια πολλα

Alkmini είπε...

@γωγουλα εχουμε χαθει και φταιω εγω
πολλα φιλακια και
σε παρακαλω κυττα το mail σου.
σ ευχαριστω γλυκεια γωγω

faraona είπε...

A Ψ Ο Γ Η!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Φιλια

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Eντελώς τυχαία είχα την ίδια ιδέα!!!!
Όντως είναι υπέροχες!
Μπράβο!

Alkmini είπε...

Φαραονα θενκ γιου
φιλακια πολλα

Alkmini είπε...

twinkle
λες και ειχαμε συνεννοηθει , πραγματι.
φιλια