Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Η ιστορία της βεντάλιας. Mέρος 1ο.

Η ιστορία της βεντάλιας μας πηγαίνει πίσω χιλιάδες έτη. clip_image002

Από την αρχαιότητα, οι βεντάλιες κατέχουν μια διπλή λειτουργία - ένα σύμβολο θέσης και μια χρήσιμη διακόσμηση. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους, οι βεντάλιες έχουν φτιαχτεί από ποικίλα υλικά και έχουν εξελιχθεί σαν διακοσμητικό έργο τέχνης. Οι απλούστερες βεντάλιες είναι φύλλα ή επίπεδα αντικείμενα, που κυματίζουνclip_image006 για να παραγάγουν μια πιο δροσερή ατμόσφαιρα. Αυτά τα άκαμπτα clip_image004ή διπλωμένα φορητά μέσα Chinese_Hand_Fan_With_Antique_like_Box_Gift έχουν χρησιμοποιηθεί για την ψύξη, για την κυκλοφορία αέρα, ως εθιμοτυπική συσκευή, και ως sartorial εξάρτημα σε όλο τον κόσμο από τους αρχαίους χρόνους. Και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ευρέως.

Οι πιό πρόωρες γνωστές βεντάλιες καλούνται «βεντάλιες οθόνης» ή «σταθερές βεντάλιες φύλλων». Αυτές χρησιμοποιούνταν με το χέρι για να δροσίσουν το σώμα, για να παραγάγουν ένα αεράκι, και για να διώχνουν τα έντομα. Τέτοιες πρόσφατες βεντάλιες ήταν συνήθως από φύλλων φοινικών.

Μερικες από τις πιο πρόσφατες βεντάλιες έχουν προέλθει από τους αιγυπτιακούς τάφους.

clip_image008

Στην αρχή οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τους σκλάβους και τους υπαλλήλους για να χειριστούν την βεντάλια. Στις αιγυπτιακές απεικονίσεις, οι βεντάλιες ήταν του άκαμπτου τύπου. Στον τάφο του Tutankhamen βρήκαν τις χρυσές βεντάλιες με τα φτερά στρουθοκαμήλων.

Στην αρχαία Αμερική, Αζτέκοι, Μάγια , και το νότο - οι αμερικανικοί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τα φτερά πουλιών στις βεντάλιες τους.clip_image010 Μεταξύ των Αζτεκων οι βεντάλιες χρησιμοποιήθηκαν για να απεικονίσουν τους εμπόρους στις απεικονίσεις των εμπορίων. Η χρήση των διάφορων τύπων φτερών είχε μια θρησκευτική υποδήλωση. Οι άνθρωποι Paracas της Νότιας Αμερικής (σύγχρονο Περού) έχουν αφήσει τα πολυάριθμα παραδείγματα από βεντάλιες φτερών μεταξύ των μουμιών τους.

Στην Ινδία, ο όρος Hindi για μια βεντάλια είναι «pankha» (ένα παράγωγο «ενός φτερού» ή «του φτερού ενός πουλιού»). Εχουν βρεθεί εικόνες που βλέπουμε ότι οι Έλληνες, οι Ετρούσκοι, και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τις βεντάλιες ως ψύξη και ως εθιμοτυπικές συσκευές.

Στην Ελλάδα, οι πρώτες βεντάλιες ήταν από τεντωμένο λινό ύφασμα ενώ στη Ρώμη, βρέθηκαν επιχρυσωμένες και χρωματισμένες ξύλινες βεντάλιες. Οι κυρίες της Ρώμης σε όλη την αυτοκρατορία χρησιμοποίησαν τις κυκλικές βεντάλιες. Οι κινεζικές πηγές συνδέουν την βεντάλια με τους μυθικούς και ιστορικούς χαρακτήρες.

Στην Κίνα, η διπλωμένη βεντάλια ήταν σ τη μόδα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Ming μεταξύ των ετών των 1368 και των 1644, και Hangzhou ήταν κέντρο του διπλώματος της παραγωγής βεντάλιας.

Mai Ogi (ή κινέζικα βεντάλια που χορεύει) έχει δέκα ραβδιά και ένα παχύ χαρτί που τοποθετούσαν όλο το οικογενειακού δέντρο. Οι κινεζικοί ζωγράφοι επεξεργάστηκαν πολλά σχέδια διακοσμήσεων βεντάλιας . Ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, μαργαριτάρι, σανταλόξυλο ή το κοχύλι, ήταν χαραγμένα και καλυμμένα με το χαρτί ή το ύφασμα. clip_image012

Στην Κίνα, οι βεντάλιες οθόνης χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την κοινωνία. Οι πιό πρόσφατες γνωστές κινεζικές βεντάλιες είναι ένα ζευγάρι από μπαμπού βεντάλιες από το 2ο Π.Χ. αιώνα. Ο κινεζικός χαρακτήρας για την βεντάλια (扇) προέρχεται ετυμολογικά από μια εικόνα των φτερών κάτω από μια στέγη και σημαίνει «να ταράξει τον αέρα».

Οι βεντάλιες ήταν μέρος της κοινωνικής θέσης για το Κινεζικό λαό. Μια ιδιαίτερα θέση και ένα γένος θα χορηγούσαν έναν συγκεκριμένο τύπο βεντάλιας σε ένα άτομο. Η διπλωμένη βεντάλια εφευρέθηκε στην Ιαπωνία στο 8ο αιώνα και εμφανίζεται στην Κίνα τον 9ο αιώνα.

Το Akomeogi (ή ιαπωνική διπλωμένη βεντάλια 衵扇 Hiôgi) δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα. Αυτές ήταν βεντάλιες που κατέχουν οι αριστοκράτες της περιόδου Heian όταν ντύνονται τυπικά. Έγιναν με τη σύνδεση των λεπτών λωρίδων του hinoki (ή του ιαπωνικού κυπαρισσιού) μαζί με νήμα. Ο αριθμός λουρίδων του ξύλου διέφερε σύμφωνα με την τάξη του προσώπου.

Χρησιμοποιούνται σήμερα από Shinto τους ιερείς στο επίσημο κοστούμι του ιαπωνικού δικαστηρίου (χρησιμοποιούνται και από τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα κατά τη διάρκεια του γάμου) και είναι λαμπρά χρωματισμένες με τους μακριούς θυσάνους. Η κινέζικη βεντάλια παρουσιάζεται στο 7ο αιώνα. Η κινεζική μορφή της βεντάλιας χεριών ήταν μια σειρά των φτερών που τοποθετήθηκαν στο τέλος μιας λαβής. Τα τυπωμένα φύλλα στις βεντάλιες και οι χρωματισμένες βεντάλιες γίνονται σε ένα είδος χαρτιού. Το χαρτί ήταν αρχικά χέρι - που έγινε και που επιδείχθηκε το χαρακτηριστικό υδατόσημα.

Δίπλωμα της βεντάλιας (扇子 ιαπωνικό «sensu», κινέζικα: «shān zi») συνεχίζει να είναι σημαντικό σαν πολιτιστικά σύμβολα και δημοφιλή αναμνηστικά τουριστών στην ανατολική Ασία. clip_image014

Στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των Μεσαιώνων, η βεντάλι ήταν απούσα. Ο πιό πρόσφατη βεντάλια της χριστιανικής Ευρώπης ήταν flabellum (ή εθιμοτυπική βεντάλια), η οποία χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών για να οδηγήσουν τα έντομα μακρυά από το ψωμί και το κρασί. Η χρήση τους τελείωσε στη δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Μεσαιώνων, αλλά συνεχίζεται στις ανατολικές ορθόδοξες και αιθιοπικές εκκλησίες.

Στο 16ο αιώνα η διπλωμένη βεντάλια, που εισήχθη από την Κίνα, έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη. Αυτές οι βεντάλιες ιδιαίτερα καλά επιδεικνύονται στα πορτρέτα των ευγενών γυναικών της εποχής.8736 Η βασίλισσα Elizabeth της Αγγλίας χρησιμοποιούσε και τους δύο τύπους βεντάλιας που διακοσμούνται με το pom poms καθώς επίσης και την παλαιότερη άκαμπτη βεντάλια, που διακοσμείται συνήθως με τα φτερά και τα κοσμήματα. Αυτές οι άκαμπτες βεντάλιες κρέμονταν συχνά από τις φούστες των κυριών.

Στο 17ο αιώνας που η άκαμπτη βεντάλια που βλέπουμε στα πορτρέτα του προηγούμενου αιώνα είχε πέσει από την εύνοια δεδομένου ότι οι διπλωμένες βεντάλιες κέρδισαν την κυριαρχία στην Ευρώπη. Οι βεντάλιες άρχισαν να επιδεικνύουν τα καλά χρωματισμένα φύλλα, z_fan_lovebound συχνά με ένα θρησκευτικό ή κλασσικό θέμα. Η αντίστροφη πλευρά αυτής της βεντάλιας άρχισε επίσης να επιδεικνύει τα επιμελημένα σχέδια λουλουδιών. DSCrr00042 Τα ραβδιά είναι συχνά από ελεφαντόδοντο ή ταρταρούγα, που ενθέτεται μερικές φορές με τη χρυσή ή ασημένια εργασία πικαρισμάτων.

Στο 18ο αιώνα, οι βεντάλιες έφθασαν σε έναν υψηλό βαθμό της καλλιτεχνίας και γίνονταν σε όλη την Ευρώπη συχνά από τους ειδικευμένους βιοτέχνες, είτε στα φύλλα είτε τα ραβδιά. Οι διπλωμένες βεντάλιες από δαντέλλα, μετάξι, ή περγαμηνή ήταν διακοσμημένες και χρωματισμένες από τους καλλιτέχνες.clip_image016 Θαυμαστές βεντάλιες εισήχθησαν επίσης από την Κίνα από τις επιχειρήσεις της ανατολικής Ινδίας εκείνη την περίοδο.

Στο 19$ο αιώνα στη δύση, έχει ειπωθεί ότι στα δικαστήρια της Αγγλίας, της Ισπανίας και αλλού οι βεντάλιες χρησιμοποιήθηκαν λίγο πολύ σε έναν μυστικό, ο κώδικας των μηνυμάτων. Αυτές οι γλώσσες της βεντάλιας ήταν ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί ο περιορισμός της κοινωνικής εθιμοτυπίας.

25 σχόλια:

eirini είπε...

Ειλικρινά ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ένα τόσο όμορφο και χρήσιμο αντικείμενο όπως η βεντάλια είχαι τέτοια μακρά ιστορία ανα τους αιώνες! Όχι μόνο έμαθα αλλά θαύμασα και τις περίτεχνες βεντάλιες που έχεις στις φωτογραφίες. Τέτοια απίθανα πράγματα θα μαθαίνουμε με τις επισκέψεις μας εδώ;

dromaki είπε...

EΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Οτι και να πω είναι λίγο.Εψαχνα καιρό να βρω κάτι για την ιστορία τους και δεν τα κατάφερνα.Για μένα είναι έργα τέχνης και σκέφτομαι πολύ σοβαρά ναρχίσω μια τέτοια συλλογή.
Μια κουβέντα είπα κι αμέσως έτρεξες να μευχαριστήσεις.Πως να μην σε αγαπώ μετά ε?
Φιλάκια πολλά Αλικάκι μου.

Fegia είπε...

Μας έχεις τρελάνει Αλίκη μου με τις απίθανες πληροφορίες σου...
Ενας πραγματικός θησαυρός γνώσεων!
Φιλάκια για καλό βράδυ

Elias είπε...

Δε συνηθίζω να γράφω σε γυναικεία blogs, όμως πραγματικά εντυπωσιάστηκα κι εγώ με τις βεντάλιες.

Alkmini είπε...

@Ειρήνη
καλως το μου :))
αυτο το αφιερωμα ηταν για την βενταλια και για το δρομακι.
ειναι η μαννουλα και δεν μπορω να της χαλασω χατηρι.
οσον αφορα την κοκινη κλωστη με παραμυθια και ταξιδια αρχισε σε ζωγραφους και αφιερωματα πηγε. στην πορεια δεν ξερω τι αλλο θα μας πει..
φιλακια και καλη σου μερα.

Alkmini είπε...

@δρομακι μου
δεν μπορουσα να μην σου βρω για την αγαπημενη σου βενταλια πληροφοριες.
σου την ειχα ταξει την αναρτηση αυτη.
εγω ξερεις οτι εχω μανια με τις συλλογες. οχι? ναι καλε αν μπορουσα να συλλεγω διαφορα πραγματα θα το εκανα. προς το παρον εχω τις κουκλες και κατι γυαλινες μπαλες.
ομορφη συλλογη θα ειναι οι βενταλιες.
ξεκινα την.
φιλακια δρομακι μου.

Alkmini είπε...

@φεγκια
γλυκε μου καλως τον.
χεχε
σ ευχαριστω για τα σχολια σου.
φιλακια πολλα κι απο μενα.

Alkmini είπε...

@ελιας καλωσορισες στο blogoσπιτό μου
σ ευχαριστω που εγραψες στο γυναικειο blog μου, αλλα αν ριξεις μια ματια δεν κανω αναρτησεις για νυχακια και περμαναντ.
τωρα το θεμα γυναικεια Vs αντρικα που θιγεις ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και θελει πολυ συζητηση.
ενα θα σου πω (σαν μεγαλυτερη): εχω μαθει να μην βαζω τους ανθρωπους σε τσουβαλι.
αυτα.
περασα απο τα blogs σου. με τον τροπο τους ενδιαφεροντα.
και παλι καλωσορισες.

faraona είπε...

Aλικακιους?
Τελεια αναρτηση ε?
Ελπιζω νανα ευχαριστημενο τωρα το δρομακι!

τα φιλια μου κουκλα μου

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Διάλεξα κι εγώ μια κινέζικη βεντάλια και αερίζομαι!

Καλά-καλά δεν ζητάω καμιά παραγγελιά, μη με μαλώνεις...

Φιλί καναρινένιο!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Είσαι ο Ρομπέν των κοχυλιών....
Μόνο αυτό σου λέω!
Και να ένα φιλί στα μούτρα...
Μέρος 1ο;
Ωχ, τι έγινε βρε παιδιά;

H.Constantinos είπε...

Αυτό το τελευταίο, με τους κώδικες κίνησης της βεντάλιας που προφανώς υπήρχαν, είναι πολύ ενδιαφέρον...
Θα το αναπτύξετε στο επόμενο;

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Έξοχο το αφιέρωμα στην βεντάγια
καλό μου Alikaki και εποικοδομητικό
και δροσεροοοοοοοοοοο!!!
κοτσυφοφιλώ σε

τσίου!!!!

Alkmini είπε...

@faraonius
θενκς.
το δρομακι και χωρις την αναρτηση ευχαριστημενο ηταν γιατι ειναι ενα μοναδικο δρομακι.
φιλια πολλα και απο μενα.

Alkmini είπε...

@καναρινενια μου
ετσι μπραβο.
φιλι αλικενιο :χ

Alkmini είπε...

Sis ??!!!!
Ρομπεν των Κοχυλιων??? χαχαχαχαχαχα
πως σουρθε τωρα παλι τουτο? ε???
φιλι στα μουτρα κι απο μενα.

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε
μικρε μου ναι και θα στειλω και βιντεο να δειχνω κιολας τις κινησεις?
βρεεεεεεεεεεε
πατε καλαααααααααα???????
σμουτςςς

Alkmini είπε...

@κοτσιφακο
θενκ γιου
σμουτς και απο μενα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Καλά υπέροχη ανάρτηση όπως πάντα ,την κράτησα γιατί είμαι σίγουρη οτι δεν θα μπορούσα ποτέ να τη βρώ.Προπάντων η τελευταία ήταν υπέροχη.Καλή μου ,γλυκιά Αλίκη, δεν μπόρεσα να σε πάρω τηλέφωνο ,απο αύριο που φεύγουν τα εγγόνια μου θα ησυχάσω να βρω χρόνο για μένα και τις φίλες μου.

Alkmini είπε...

αχτιδουλα τα μαθαινω τα νεα σας απο το βικακι
παιρνω φωτο σας απο το δρομακι
ειναι σαν να ειμαι κι γω εκει πανω.
να περασετε ομορφα
φιλια πολλα

xaos είπε...

Υπέροχες όλες!Η μητέρα μου είχε παλιά μία βεντάλια από φίλντισι με περασμένη σατέν κορδελίτσα.

kiki είπε...

Φιλιά καλοκαιρινά Αλίκη!
Χρήσιμα και όμορφα!

eirini είπε...

Αλίκη μου καλό μήνα!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Αλίκη μου καλό μήνα
Πριν φύγω για διακοπές
πέρασα να σου αφήσω
θετική ενέργεια και
είχες για να περάσεις
όμορφα όπου κι αν είσαι

κοτσυφοφιλώ σε

τσίου!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει βιβλίο που να εξηγει την
'γλωσσα της βενταλιας'?
καθε της κινηση ειχε και μια σημασια
στην εποχη του τοτε. (δον Ζουαν)
ΑΛΕΚΟΣ
choalex@otenet.gr