Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Φάρος

(μια ανάρτηση για τους φάρους αφιερωμένη στο Δρομάκι)



ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ - Κώστας Ουράνης


Μοιάζω τους γέρους ναυτικούς με τις ρυτιδωμένες
και τις σφριγώδεις τις μορφές που είδα στν Ολλανδία
παράμερα στων λιμανιών τους φάρους καθισμένους
να βλέπουνε αμίλητοι να φεύγουνε τα πλοία .
Τα μάτια τους , που ανάμνησες κρατούσαν ναυαγίων
λαχταριστά , νοσταλγικά τα παρακολουθούσαν
καθώς σηκώναν τις βαριές , που τρίζαν , άγκυρές τους
κι' από τον φάρο ήρεμα , πελώρια περνούσαν .
Σε λίγο μεσ' στην άπειρη τη θάλασσα αλαργεύαν
και χάνονταν αφήνοντας στη ρόδινη τη δύση
έναν καπνό που αυλάκωνε τον ουρανό πριν σβήσει .
κι' όμως οι γέροι ναυτικοί , ακίνητοι στο φάρο ,
με τη μεγάλη πίπα τους σβησμένοι πιά στο στόμα
προς τα καράβια πούφυγαν εκύτταζαν ακόμα...

Πάντα με γοήτευαν οι Φάροι. Ενας απ αυτούς ήταν και ο φάρος 800px-Cascais_farol του Cascais.

Kαι ο γειτονικός μου στο Paco d Arcos (ήταν το ψαροχώρι που έμενα) που δεν κατάφερα ποτέ να τον φωτογραφήσω γιατί δεν μπορούσα να σταματήσω στη μέση του δρόμου.paco_farol Κάποιος Πορτογάλος όμως το έκανε και πολύ χάρηκα που τον βρήκα.

Φάρος (lighthouse) ονομάζεται ειδικής και τυποποιημένης κατασκευής κτίσμα που οικοδομείται σε διάφορα σημεία των ηπειρωτικών ή νησιωτικών ακτών ή και επί βραχονησίδων στο επάνω μέρος του οποίου φέρεται ειδικός μηχανισμός που φωτοβολεί, (εκπέμπει), συνήθως περιοδικό φως, χαρακτηριζόμενο εκ του σκοπού του ως ιδιαίτερο βοηθητικό μέσο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα.
Με το όνομα Φάρος χαρακτηρίζεται τόσο το κτίσμα όσο και η μηχανή φωτοβολίας που είναι εγκατεστημένη σ΄ αυτό.

Σημαντικότεροι Φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου, ενώ σήμερα αναμφίβολα θεωρείται το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ, έστω κι αν ουσιαστικά δεν φωτοδοτεί. Στην Ελλάδα σε κάποιες πόλεις οι υφιστάμενοι φάροι αποτελούν τα σύμβολά τους όπως ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης για την Αλεξανδρούπολη, ο Φάρος της Κρανάης για το Γύθειο, ο Φάρος της Πάτρας για την Πάτρα κ.λπ.

Σήμερα οι Φάροι διακρίνονται σε "επανδρωμένους", όπου υφίστανται Φαροφύλακες (lightsmen) και σε "μη επανδρωμένους" ή "αυτόματους". Πλοία ή σκάφη που εξυπηρετούν ανάγκες φάρων ονομάζονται "φαρικά" ή "συντήρησης φάρων" (light-house tenters).

Ταυτότητα Φάρων

Φαρικό οπτικό (μηχανή) τύπου Φρενέλ Φαρικό οπτικό (μηχανή)  τύπου Φρενέλ όπου διακρίνονται οι επάλληλοι οριζόντιοι (πάνω και κάτω) και κάθετοι ομόκεντροι δακτύλιοι (διοπτρικά στοιχεία) περιμετρικά.όπου διακρίνονται οι επάλληλοι οριζόντιοι (πάνω και κάτω) και κάθετοι ομόκεντροι δακτύλιοι (διοπτρικά στοιχεία) περιμετρικά.

Κάθε Φάρος φέρει ιδιαίτερο όνομα (συνήθως της περιοχής εγκατάστασης), και γεωγραφικό στίγμα. Επίσης ιδιαίτερα στοιχεία εκάστου είναι το ύψος του (της φωτιστικής εστίας του από της μέσης πλήμμης της στάθμης της Θάλασσας) και η περιοδικότητα διαδοχής φωτοβολίας και σκότους. Το τελευταίο αυτό γνώρισμα καλείται χαρακτηριστικό φάρου (characteristic). Η περίπτωση ύπαρξης δύο φάρων με ίδιο χαρακτηριστικό στην ίδια γεωγραφική περιοχή πρέπει να θεωρείται αποκλεισμένη. Ο απαιτούμενος χρόνος για μιά πλήρη επανάληψη του χαρακτηριστικού του Φάρου ονομάζεται περίοδος φάρου. Η περιοδικότητα φάρου μετριέται σε λεπτά ή δευτερόλεπτα της ώρας. Τα ύψη των Φάρων για λόγους ασφαλείας μετριώνται συνήθως σε πόδια ή μέτρα και αντιπροσωπεύουν το ύψος της εστίας και όχι όλου του κτίσματος από τη μέση πλήμη (MHV) της θάλασσας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία που προσδιορίζουν έκαστο Φάρο καθώς και των εγκατατάσεων αυτών περιλαμβάνονται στους Φαροδείκτες. Στους ναυτικούς χάρτες οι Φάροι συμβολίζονται με κόκκινο μικρό κύκλο ή με αστερίσκο συνοδευόμενο με κόκκινο λοβό στη γεωγραφική του θέση.

Είδη Φάρων

Ανάλογα του "χαρακτηριστικού" τους οι Φάροι διακρίνονται σε

  • Σταθερού φωτός (Fixed/F): Είναι οι Φάροι με συνεχές φως και σταθερής έντασης.
  • Αναλάμποντες (Flashing/Fl): Εκείνοι με περιοδικό ζωηρό φως διάρκειας μικρότερης του σκότους.
  • Διαλείποντες (Occulting/Occ): Παρουσιάζουν περιοδικό σταθερό φως διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης του σκότους.
  • Εκλάμποντες (Quick Flashing/Qk.Fl): ή τάχιστα αναλάμποντες, κοινώς "σπίθες". Ο αριθμός των αναλαμπών τους υπερβαίνει τις 60/λεπτό.
  • Με δέσμη αναλαμπών (Group Flashing/Gr.Fl.): Εκείνοι που εκπέμπουν περιοδικά ομάδα 2 ή περισσοτέρων αναλαμπών.
  • Με δέσμη διαλείψεων(Gr.Occ.): Εκπέμπουν περιοδικά ομάδα 2 ή περισοτέρων διαλείψεων.
  • Με δέσμη εκλάμψεων (Interrupted quick Flashing/I.Qk.Fl.): οι τάχιστα αναλάμποντες επί 4 sec και που διακόπτουν επί 4 sec.

Συνδιασμοί των παραπάνω χαρακτηριστικών είναι οι Φάροι:

  • Σταθεροί μετ΄ αναλαμπών (Fixed flashing/F.Fl)
  • Σταθεροί με δέσμη αναλαμπών (Fixed group flashing/F.Gr.Fl.).

Επίσης ανάλογα του χρώματος φωτός που εκπέμπουν οι Φάροι διακρίνονται σε: λευκούς (White/W), ερυθρούς (Red/R) και πράσινους (Green/G) και εναλλάσσοντες όταν κάποιοι εναλλάσσουν το χρώμα τους (Alternating/Alt), (το χρώμα των λευκών φάρων δεν σημειώνεται στους χάρτες). Τέλος υφίστανται και οι Φάροι που εκπέμπουν με βραχείες αναλαμπές μακράς διάρκειας καλούμενοι ως βραχειών και μακρών αναλαμπών (Short-long Flashing/S-L Fl).

Μέτρηση χαρακτηριστικού

Για την μέτρηση του "χαρακτηριστικού" ενός Φάρου προς αποφυγή λάθους χρησιμοποιείται ένα στιγμόμετρο. Ένας εμπειρικός επίσης τρόπος που ακολουθούν οι ΄ναύτες οπτήρες (παρατηρητές) είναι η ρυθμική μέτρηση: "μισό ένα", "μισό δύο", "μισό τρία" κ.ο.κ., ή "και ένα", "και δύο", "και τρία" κ.ο.κ. Η μέτρηση αρχίζει από την πρώτη αναλαμπή και σταματά στην πρώτη της περιοδικής επανάληψης.

Τομείς Φάρων

Πολλοί Φάροι δεν είναι ορατοί απ΄ όλα τα σημεία του ορίζοντα, ή οπως λέμε δεν είναι "περίβλεπτοι" και τούτο διότι παρεμβάλλεται συνήθως τμήμα ξηράς. Έτσι αυτοί παρουσιάζουν σκοτενό (obscured) τομέα (sector). Άλλοι πάλι παρουσιάζουν τομείς διαφορετικών χρωμάτων προκειμένου να επιδείξουν ελεύθερη πλεύσιμη περιοχή, με πράσινο χρώμα, και τα αβαθή ή κάποια ξέρα η ναυάγιο με ερυθρό χρώμα. Τέλος υφίστανται και οι φανοί καλούμενοι direction lights που δεικνύουν λευκό φώς σε διαπλεύσιμο χώρο των στενών εισόδων λιμένων και ερυθρό ή πράσινο εκατέρωθεν της εισόδου. Τα όρια αυτών των τομέων αναφέρονται κατά διοπτεύσεις πάντα από την θάλασσα τόσο στους χάρτες όσο και στους Φαροδείκτες και στους Πλοηγούς (βοηθήματα).

Ισχύς Φάρων

Η ισχύς των Φάρων (power of lights) αποτελεί μια ένδειξη της λαμπρότητάς των, δηλαδή της φωτιστικής τους ικανότητας που εκφράζεται σε "κηρία" (candles) και αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς των. Τα φωτιστικά μηχανήματα των φάρων είναι είτε αυτόματα (ανεπιτήρητοι), είτε λειτουργούν δι΄ ηλεκτρισμού. Τελευταία άρχισαν να λειτουργούν και Φάροι με ατομική ενέργεια όπως εκείνος της εισόδου του Κ. Chesapeak των ΗΠΑ.

Εποπτεία Φάρων

Το σύνολο των εγκατεστημένων φάρων, η διάταξή τους και τα χαρακτηριστικά εκάστου αποτελούν το φαρικό σύστημα της Χώρας που περιλαμβάνεται σε ειδικά ναυτιλιακά βοηθήματα (βιβλία) τους Φαροδείκτες. Αρμόδια Υπηρεσία ελέγχου και γενικής εποπτείας του ελληνικού φαρικού συστήματος είναι η Υπηρεσία Φάρων, ανεξάρτητη Υπηρεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το 1955 οι φάροι που λειτουργούσαν στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 470 εκ των οποίων οι 93 ήταν επιτηρούμενοι και οι υπόλοιποι αυτόματοι. Νομοθετημένες τότε οργανικές θέσεις προσωπικού έφθαναν τις 320. Βασικός νόμος που διέπει τους Φάρους στην ελληνική επικράτεια είναι ο Νόμος 1629 του 1951 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα.

Φάροι της Ελλάδας : http://www.qsl.net/sv2ael/sv2ael.files/faroi/faroi_tumb.htm

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας θεωρείται ένα απο τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία εώς την πλήρη καταστροφή του απο δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και ήταν για εκείνη την εποχή το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου ή Χεφρένης. Κατασκευάστηκε απο κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα. Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το δεύτερο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο το ψηλότερο ένα κυκλικό κτίσμα επί της κορυφής του οποίου το άγαλμα του Ποσειδώνα ή Απόλλωνα. Στο τέταρτο επίπεδο υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φώς του ήλιου κατά την διάρκεια της μέρας ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλογα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων. Η λέξη φάρος υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο λατινογενές λεξιλόγιο και σε γλώσσες όπως τα Γαλλικά (phare), τα Ιταλικά (faro), Πορτογαλικά (farol) και Ισπανικά (faro).

Δικτυογραφία: Βικιπαίδεια.

34 σχόλια:

Kaveiros είπε...

Ολοι χρειαζομαστε ενα φαρο,
κι ολοι κρυβουμε ενα φαρο...

faraona είπε...

Που ειναι το δρομακι να δει?
Χαθηκε πολυ τωρα τελευταια!
Μηπως κι οι φαροι σου φωτισουν το δρομακι κι ερθει κατα δω ε?
Ωραια αναρτηση Αλικη μου οπως παντα!

Αννα είπε...

Γεια σου κοριτσι ομορφο!!!

Alkmini είπε...

@καβειρε τον φαρο της ψυχης μας.
καλη σου μερα.

Alkmini είπε...

@φαρονα μου
θα δει το φως των φαρων και θαρθει.
σ ευχαριστω γλυκεια μου.
να εχεις ομορφη μερα.

Alkmini είπε...

@αννουλα καλως την.

eirini είπε...

Καλημέρα! Πολύ όμορφη ανάρτηση, δικαίως πιστεύω αφιερωμένη σ'έναν φάρο οικογένειας που λέγεται "δρομάκι". Φιλιά Αλίκη μου!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

αλικάκι μου, "φαροσύρθηκα"! αντί για παρασύρθηκα στα σινιάλα των φάρων σου...

να πω;

Τώρα που χειμωνιάζει... να παμε οι κοχυλένιες σε έναν φάρο; Πες ναι - πες ναι!!

Φιλουρινάκια φαροφωτισμένα!

Mariela είπε...

Γειά σου ξαδέλφη...
Καλό φθινόπωρο σου εύχομαι!
Έχω μια μαθήτρια που τρελαίνεται να ζωγραφίζει φάρους...
Θα της στείλω το μπλογκ σου...
Φιλάκια!

Alkmini είπε...

Ρηνιω μου φαρος οικογενειας ναι και οχι μονον γι αυτο, αφιερωθηκε η αναρτηση...
φιλακια μικρη μου.

Alkmini είπε...

@καναρινενια μου χαχαχα
εγω δεν μπορω ν αποφασισω μονη μου που θα παμε οι Κοχυλενιες, γλυκεια μου.
θα ερωτηθουν ολες κι αν θελουν παμε σε Φαρο και δεν παμε? καλη η ιδεα σου.
εγω ηδη ψαχνω για την αγορα του χειμερινου μας.
φιλακια μικρη κοχυλενια.

Alkmini είπε...

Ξαδελφουλα καλως την :)))
εγω δεν ευχομαι τιποτα για αλλαγες εποχων και τα τοιαυτα.
σου ευχομαι μια δημιουργικη χρονια με φοβερους πινακες ,οπως παντα, και οτι να κανεις οτι σ ευχαριστει.
φιλακια πολλα.

Aθηνά Π.Κ. είπε...

... κι ένας φάρος οδηγός
να φωτίζει μέρα νύχτα τα όνειρά μας
να μπορούμε ν αρμενίζουμε .....
με την βαρκούλα της καρδιάς μας.
Έτσι μου ρθε !!!
Με τέτοιο θέμα γίνεσαι ποιητής εκ του προχείρου !!!
Πάντα ονειρικά & φευγάτα αφιερώματα !!!!

Alkmini είπε...

@αθηνουλα
τι ομορφοι στιχοι!!!
καλη σου μερα.

H.Constantinos είπε...

Αυτό θα πεί εμπεριστατωμένη ανάρτηση! -ως συνήθως

Πολύ θα ήθελα να κάνω διάφορα ποστ με φάρους, αλλά δεν είναι εύκολο...

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε σ ευχαριστω
και γιατι ειναι δυσκολο να κανεις ποστ με φαρους? τελ μι πλσ
σμουτσ

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Εχω ανέβει σε έναν φάρο κάποτε
και θα μου μείνει αξέχαστη η
εμπειρία αυτή
Καλό φθινόπωρο Alikaki μου
και καλές εμπνεύσεις

τσίου!!!!!

KOSTAS είπε...

Ας παραμείνει φάρος το δικό σου blog για όλους μας!
Πάντα μας εκπλήσσεις ευχάριστα με τα περιγραφικά και γεμάτα πληροφορίες γνώσεις post!
Σ' ευχαριστούμε Aliki!

Aνεμος είπε...

υπέροχο αφιέρωμα μπράβο ..και μπήκα και στα αδέσποτα του Ναυπλίου δεν την ήξερα τη σελίδα

Γωγώ Πακτίτη είπε...

εκεί που οι φάροι
καλμάρουν την τρικυμία...
εκεί ξαποσταίνω την ανάσα μου...

καλημέρα με χαμόγελο...:)

Alkmini είπε...

@Κοτσιφακο μου
νασε καλα :)

Alkmini είπε...

@κωστα
εγω σε(σας) ευχαριστω για τα καλα σου(σας) λογια.

τελικα τι ακριδα ειναι αυτη??

Alkmini είπε...

@ανεμε γειτονα
καλως τον κ σ ευχαριστω :)
τα Αδεσποτα του Ναυπλιου ... πονεμενη ιστορια...
καλη σου μερα εκει στο Αργος.

Alkmini είπε...

@γωγουλα μου
κεντησες με τις λεξεις σου το σχολιο
σ ευχαριστω
καλημερα καλη μου.

Maria Tzirita είπε...

Αλικάκι μου να'μαι κι εγώ! Δεν καταφέραμε να βρεθούμε αν και είμασταν τόσο κοντά, μη με παρεξηγείς, όταν έχω τον Γιάννο μου ξεμυαλίζομαι εντελώς! Δεν ήρθαμε ούτε μια φορά στο Ναύπλιο, δεν κουνήσαμε καθόλου από τη γλυκιά καθημερινότητά μας στο Τολό! Αχ πέρασα ένα υπέροχο καλοκαίρι, καταλαβαίνεις πώς είμαι τώρα... Έριξα μια ματιά στις αναρτήσεις σου και σε θαύμασα γι άλλη μια φορά. Το μπλογκ σου είναι εγκυκλοπαίδεια φιλενάδα μου, είμαι πολύ περήφανη για σένα. Κι αυτή σου η ανάρτηση εδώ μοναδική, με τον Ουράνη που λατρεύω για εισαγωγή... Καλώς σε βρίσκω και πάλι καλή μου φίλη!

dromaki είπε...

Τι να πω εγώ τώρα ε?
Σήμερα γύρισα από το χωριό μου και βρίσκω αυτό εδώ.Κάποιο πουλάκι σου κελάηδισε.Να υποθέσω ποιο?

O φάρος...τα λόγια πρέπει να αναζητήσουν το παρελθόν...
Οχι όμως τούτη την στιγμή.
Ευχαριστώ Αλίκη μου για μία ακόμη φορά,θα τα πούμε:))

fish eye είπε...

μ αρεσουν κι εμενα ιδιαιτερα οταν τους βλεπω σε ζωγραφιες..

καλησπερα

Alkmini είπε...

@Τζιριτακι
καλως ηρθες
σου ευχομαι να περνας ετσι ομορφα ολες τις εποχες του χρονου.
σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
φιλια πολλα.

Alkmini είπε...

@δρομακι μου
τα πουλακια για να κελαηδουν ειναι ;)
να υποθεσεις. ναι..
χαιρομαι που σου αρεσε
φιλακια πολλα

Alkmini είπε...

@φεγγαρενια καλως την :)
εχουν κατι οι φαροι...
καλο σου βραδυ

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Παρούσα!
Κάτι για πουλάκια άκουσα... και έφτασα, κρυμένη πίσω από τον κόκκινο τον φάρο ήμουν, δε με είδατε...
Πόσο μακριά μπορεί να σε πάει ένας φάρος, μα πόσο...
Αχ, αλίκη,
για μια ακόμη φορά ένα αχ από καρδιάς!
Φιλιά αδέρφι!

Flora είπε...

Καλά, τι ωραία ανάρτηση αυτή με τους φάρους! Τέλεια!
Ξέρεις, έχω πάει κι εγώ στο Κασκάις... Τι μου θύμισες τώρα...
Αλικάκι μου, ήρθα να σου ευχηθώ καλό χειμώνα, με κέφι και χαρά!!!
Με όλη μου την αγάπη!

Alkmini είπε...

@Sis μου
πολυ μακρυα...
φιλακια πουλι μου ;)

Alkmini είπε...

@Φλωρα
δεν ειναι μια μαγεια το Cascais?
Sintra πηγες??