Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Πωλ Γκογκέν (Paul Gauguin)


Σαν σήμερα... το 1903... πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Πολ Γκογκέν (Paul Gauguin) σε ηλικία 55 ετών στα νησιά Μαρκέζας της Γαλλικής Πολυνησίας.

Και επειδή είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους και επειδή το τελευταίο διάστημα κάνω χρωματοθεραπεία και μου έχει κάνει πολύ καλό και επειδή οι πίνακές του ξεχειλίζουν από χρώματα , είπα να κάνω ένα αφιέρωμα.


Κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος (7 Ιουνίου, 1848, Παρίσι - 8 Μαΐου, 1903, Ατουάνα, Ίβα Όα, νησιά Μαρκέσας, Γαλλική Πολυνησία). Από τους μεγαλύτερους αναμορφωτές της μοντέρνας ζωγραφικής με ευρύτατη επίδραση σε πολλά πρωτοποριακά ρεύματα του 20ου αιώνα.

Γιος Γάλλου δημοσιογράφου και Περουβιανής μητέρας, μεγάλωσε στην Λίμα του Περού, κατατάχθηκε στο εμπορικό ναυτικό το 1865 και το 1872 άρχισε επιτυχημένη σταδιοδρομία ως χρηματιστής στο Παρίσι.

Άρχισε κάπως αργά να ζωγραφίζει, μετά τα εικοσιπέντε του χρόνια. Την εποχή αυτή εργαζόταν στο χρηματιστηριακό γραφείο Μπερντέν, ενδιαφερόταν για την τέχνη, σύχναζε στις εκθέσεις, γνώρισε τον Σεζάν Sezan και

τον ΠισσαρόCamille_Pissarro και είχε αγοράσει μερικούς πίνακές τους. Ξόδεψε περίπου 17000 Φράνκα σε έργα των Μανέ, edouard_Manet Κλωντ Μονέ Klont Mone και Σισλέ.

Το 1873 παντρεύτηκε τη Μέττε Σοφίε Γκάντ, Δανέζα από καλή αστική οικογένεια, και απέκτησε πέντε παιδιά. Ήταν ευκατάστατος, ζούσε ομαλά - φαινομενικά τουλάχιστον - χωρίς προβλήματα και ιδιαίτερες εσωτερικές ανησυχίες.

Άρχισε να ζωγραφίζει από το 1874 και αργότερα να λαβαίνει μέρος στις εκθέσεις των ιμπρεσιονιστών. Αλλά τον Ιανουάριο του 1833, ξαφνικά και εντελώς ανειδοποίητα, εγκατέλειψε την εργασία του για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη ζωγραφική. Τις στερήσεις και τις απογοητεύσεις ακολούθησε το διαζύγιο από τη σύζυγο του.

Το 1886 συμμετέχει ξανά στην έκθεση των ιμπρεσιονιστών. Την ίδια χρονιά στο Πόντ Αβέν της Βρετάνης, συνδέθηκε με φιλία με τον Εμίλ Μπερνάρ, μέτριο ζωγράφο, αλλά καλλιεργημένο πνεύμα που με τις θεωρίες του για την τέχνη άσκησε σημαντική επίδραση στις ιδέες του Γκογκέν. Την ίδια εποχή συνδέθηκε με αδελφική φιλία με το Βαν Γκογκ.VanGong

www.notis-artglass.gr/forum/viewtopic.php?t=88

Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε τον Βαν Γκογκ στην Αρλ αλλά αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει μετά την εκδήλωση της τρέλας του.

Η λαχτάρα των μακρινών ταξιδιών και η πρωτόγονη φύση του τον έκαναν να πουλήσει σε δημοπρασία τριάντα απ' τα έργα του, να συγκεντρώσει ένα ποσό και να φύγει για την Ταϊτή το 1891. Εκεί τον γοητεύουν οι κάτοικοί της και τον εμπνέουν για τα ωραιότερα έργα του. Η φτώχεια όμως και η σύγκρουσή του με τις τοπικές αρχές τον κάνουν μετά από 2 χρόνια να ξαναγυρίσει στη Γαλλία. Το 1895 όμως ξαναφεύγει για τα νησιά του Ειρηνικού. Στην αρχή μένει στην Ταϊτή και ύστερα στην Ατουάνα, μια από τις Μαρκέζες, στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό, χωρίς να ξαναγυρίσει ποτέ στην πατρίδα του. Εκεί πέθανε πενηνταπέντε χρονών, μέσα σε μεγάλη φτώχεια και αθλιότητα, απελπισμένος και μόνος.

Η απόδραση του στα νησιά του Ειρηνικού αντιπροσώπευε την ανάγκη να αναζητήσει στην πρωτόγονη και στατική ζωή των ιθαγενών και στο μεγαλείο μιας φύσης σχεδόν παρθένας, την απελευθέρωση του από κάθε εφήμερο και συμβατικό δεσμό και την ολοκλήρωση του μέσα στις προαιώνιες αξίες της ψυχής και της τέχνης.

Η ιδιοσυγκρασία του είχε πολύ νωρίτερα εκδηλωθεί στην τέχνη του, από την εποχή της δεύτερης διαμονής του στο Ποντ Αβέν το 1888, όταν με την επίδραση και του Εμίλ Μπερνάρ, Emile Bernard (Solitude -λιθογραφια)Solitude-Bernard , άρχισε να αποσκιρτά από την ιμπρεσσιονιστική ζωγραφική και να κατευθύνεται προς νέες "συνθετικές" έρευνες. Στην εποχή αυτή ανήκουν

το "Όραμα μετά το κήρυγμα" Gauguin_vision_large (1888, Εθνική Πινακοθήκη Σκοτίας),

ο περίφημος "Κίτρινος Χριστός" Gauguin-01 (1889, Νέα Υόρκη Albright Art Gallery),

η "Αυτοπροσωπογραφία με τον κίτρινο Χριστό" GOGKEN (1890) κ.α.

Ο Γκογκέν απομακρύνθηκε απ' τους ιμπρεσιονιστές στη χρησιμοποίηση των χρωμάτων και στην εκλογή των θεμάτων του. Περιφρονούσε τις μικροσκοπικές χρωματικές κηλίδες τους και σκέπαζε μεγάλες επιφάνειες των πινάκων του με καθαρό και έντονο χρώμα. Παρόλο που δεχόταν το ιμπρεσιονιστικό "πιστεύω" ότι οι σκιές δεν είναι γκρίζες, αλλά ένας συνδυασμός χρωμάτων, τις ζωγραφίζει μ' ένα μπλε ή κόκκινο μονοκόμματο, σύμφωνα με τις παρορμήσεις της φαντασίας του αντί να επιδιώξει να δείξει την αντανάκλαση του χρώματος του αντικειμένου.

Στην ατμοσφαιρική αστάθεια της ιμπρεσσιονιστικής ζωγραφικής και στην προγραμματική φευγαλέα και αναλυτική τεχνική της, ο Γκογκέν αντιτάσσει τη σταθερή τάξη των καθαρών χρωματικών ζωνών οροθετημένων από μαύρα περιγράμματα που θυμίζουν την "περίκλειστη" κατασκευή των γοτθικών υαλογραφημάτων.

Τ' αφύσικα χρώματα των τοπίων του Γκογκέν προέρχονται κατά ένα μέρος από μια αυθαίρετη ερμηνεία της φύσης, που καταλήγει να παίζει έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Ζωγραφίζει τις φιγούρες με καθαρά περιγράμματα, σε μορφές πλατυσμένες και ελαφρά στρεβλωμένες, τετράγωνες και ποζάτες. Οι Ταϊτινοί του, άνδρες και γυναίκες, δίνονται με συμβολικό μάλλον παρά με ρεαλιστικό τρόπο. Είναι θαυμάσιος εκτελεστής, δυνατός και σταθερός που απλοποιεί τις μορφές και τις συλλαμβάνει στις μεγάλες γραμμές τους

Η ζωγραφική του Γκογκέν είναι σοβαρή και επιβλητική, δισδιάστατη και μετωπική σαν τις μνημειακές Αιγυπτιακές τοιχογραφίες, χωρίς προοπτικά τεχνάσματα και πλασμούς, γεμάτη σύμβολα και αφαιρέσεις, θεμελιωμένη στα καθαρά και επίπεδα χρώματα και στη συνθετική πλοκή των γραμμών. Αυτά τα στοιχεία, αλλά προ παντός οι πολυάριθμες ξυλογραφίες του Γκογκέν

(Auti Te Pape),Auti Te Pape είχαν βαθιά επίδραση και στους πρώτους εξπρεσιονιστές . Οι επιστολές και τα κείμενα του, κυρίως το "Νοά-Νοά" image και το "Πριν και Μετά (Avant et Apres)", αποκαλύπτουν τον μόχθο που κατέβαλε σε όλη του τη ζωή θέλοντας με τα εκφραστικά μέσα της εποχής του να δώσει στα έργα του ένα νόημα αιώνιο και συνάμα σύγχρονο.

Στην εξωτική φύση της Πολυνησίας δημιούργησε μια ζωγραφική γεμάτη πληρότητα και πλαστικότητα, με ύφος ξεχωριστό και δυνατό. Οι προσωπογραφίες του μαζί με τις "Γυναίκες της Ταϊτής",Women-from-Tahiti (1891, Μουσείο Ορσέ, Παρίσι)

το "Χαίρε Μαρία",image (1891, Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο)

την "Ταϊτινή με φρούτο", Woman-with-Mango

"Nave Nave Moe",Nave-Nave-Moe-1894 "Το χρυσάφι του σώματός τους" And-the-Gold-of-Their-Bodies-1901 και το "Ποτέ πια",Nevermore (1897), θεωρούνται από τα καλύτερα έργα του.

Η μοναξιά και ο προβληματισμός του τον οδήγησαν στην κορυφαία σύνθεσή του

"Από πού ερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Που πάμε;" image (1897, Βοστόνη, Μουσείο Καλών Τεχνών).

Η ζωγραφική του Γκογκέν αποτελεί σταθμό στην ιστορία της τέχνης και δίνει τα πρώτα κίνητρα πειραματισμού πάνω στις μεταγενέστερες τεχνοτροπίες, όπως είναι ο φοβισμός και αργότερα η αφηρημένη τέχνη. Είναι καθαρή και σταθερή, με απαλές γραμμές και δυνατούς φωτισμούς, γεμάτη σύμβολα****** και μηνύματα.Στο έργο του "Νόα - Νόα" φαίνεται όλη η προσπάθεια που κατέβαλε για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Στα κυριότερα έργα του συγκαταλέγονται ακόμη: "Αυτοπροσωπογραφία"Self-Portrait-c-1893 (1893-94, Μουσείο Ορσέ, Παρίσι), "Αγορά",We-Shall-Not-Go-to-Market-Today-1892 (1892, Βασιλεία, Μουσείο Καλών Τεχνών) "Βαρβαρικά Ποιήματα" (1896, Κέιμπριτζ Μασαχουσέτης, The Fogg Art Museum). *****Bλ. κινήσεις των χεριών στον πίνακα. aigypt-anaglyf Δεν θυμίζει αιγυπτιακό ανάγλυφο?

ρίξτε μια ματιά εδω : http://www.abcgallery.com/G/gauguin/gauguin.html και εδω : www.paulvanrensburg.com/gauguin.html

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ελπίζω να δούμε και δικά σου έργα στο μπλόγκ! το αφιέρωμα έξοχο!

Alkmini είπε...

@ηλιογραφε
με τι μπηκες? με το mozilla?
εχω προβλημα στο blog.

Γωγώ Πακτίτη είπε...

καλησπέρα Αλίκη...:)

καταπληκτικός ζωγράφος
με ζωντανά χρώματα...

καλό σου βράδυ παραμυθένια...:)

Kaveiros είπε...

Πραγματικα τελειο!

Theogr ο κηπουρός είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα και έπεσα σε έκθεση ζωγραφικής. Καιρό έχουμε να τα πούμε μου φαίνεται. Πάντως όπως θα δεις έχω εξελίχθη. Καλό βράδυ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Υπέροχο αφιέρωμα κοριτσάκι μου , σου το λέω σαν ειδική.Καλά βρε δεν σου είπα να προσέχεις του ιούς;Το Μοζιλλα έχει σύστημα ανίχνευσης ιών απο ότι μου είπε ο μικρός που με βοηθά, μου έβγαλε τον εξπλορερ και μου έβαλε αυτόν.Εύχομαι να πάει καλά και να μην έχεις πρόβλημα, κάποτε το έπαθα στις αρχές

Alkmini είπε...

@ηλιογραφε οσονουπω.
καλο βραδυ και ευχαριστω για το χρονο σου και τις συμβουλες σου.

Alkmini είπε...

@γωγουλα
καλο σου βραδυ και σε σενα.

Alkmini είπε...

@καβειρε
ναι!
καλο βραδυ να εχεις και καλο σ/κ.

Alkmini είπε...

@theo παρα πολυ καιρο
που χαθηκες?

Alkmini είπε...

@αχτιδα μου
αν δεν φτιαξει θα το παω στον προμηθευτη του πι/σιου να το δει.
καλο σου βραδυ γλυκεια μου.
πολλα φιλακια και καλο σ/κ.

H.Constantinos είπε...

Μπήκα κι εγώ με Firefox, γιά να συνεχίσω την εγκυκλοπαιδική μου μόρφωση!

Ανώνυμος είπε...

κόκκινη ομπρέλα:
(δεν το παίρνει το σχόλιο, το γράφω λοιπόν έτσι:)

aliki μου,
κι εμένα σήμερα με ζορίζει.
Και η dee dee είχε πρόβλημα το πρωί. Τι γίνεται;

Υπέροχη η ανάρτηση, ο Γκωγκέν και δικός μου αγαπημένος.

Ελπίζω να είσαι καλύτερα.
Πολλά πολλά φιλιά, μάκια!

Ανώνυμος είπε...

Hello
http://www.royalpalmcafeandinn.com/ - ativan price
? Lorazepam may cause depression or worsen preexisting depression so inform your doctor if you are depressed or have a history of depression.
[url=http://www.royalpalmcafeandinn.com/]order ativan[/url]
There are rules and regulations for prescribing and dispensing Ativan.
ativan without prescription
Among other conditions that you should tell your doctor prior to taking Ativan are glaucoma, depression, and liver disease.

Ανώνυμος είπε...

Hello
buy klonopin
For this you can take all such information from the nearest health center or something like that.
[url=http://www.tffhgddenizli.org/]klonopin medication[/url]

Klonopin is originated from Clonazepam or you can say that Clonazepam is marketed by the name of Klonopin (whatever you may like to say).
http://www.tffhgddenizli.org/ - klonopin pharmacy
Klonopin drugs comes in different packaging in different places, hence you should pay attention towards it also.

Ανώνυμος είπε...

Medicine Quinine
http://ultimateweddingblog.com/ - viagra sildenafil
Sildenafil citrate ensures three factors for sexual satisfaction – intercourse time, hardness, and maintainability of an erection.
[url=http://ultimateweddingblog.com/]cheap viagra online[/url]
And the bizarre scenario where one gets a normal erection but loses it abruptly also falls under this category.
cheap viagra

If you have this problem, please visit your physician and tell him/her you problem.

Ανώνυμος είπε...

used car melbourne fl
used car bozeman
used car kooskia mt
ricart used car factory
car hire online
pimp your car online
custom your car online
custom bluid your car online

Ανώνυμος είπε...

used car thomson
used car specifications
hotwire car rental
picture of race car
hotwire car rentl
fleas in car
iphone car dock
cars in hawii

Ανώνυμος είπε...

free car facts vin
winter emergency kit for the car
advantage car hire
car maxford mustangs
lambskin car coat
amman car rental
vigilance for driver in car
three wheel car auto

Ανώνυμος είπε...

http://markonzo.edu screenplays overseership http://aviary.com/artists/Singulair-side http://blog.bakililar.az/prilosecs/ souls http://blog.bakililar.az/zoviraxer/ http://blog.bakililar.az/flagyl/ loughside stumbling

Ανώνυμος είπε...

best male escorts gt first online dating site [url=http://loveepicentre.com/]christian singles[/url] singles nightlife trips http://loveepicentre.com/ friends reunited dating

Ανώνυμος είπε...

Who Has The Cheapest paphos car hireStep 2: Begin the
search for a discount in the car and buy a ticket from the window before you are reaching
South Africa.

Feel free to surf to my web-site; jpkc.Shlzhj.Net:90

Ανώνυμος είπε...

paphos car hire rates fluctuate as per demand.
These licences are valid for a year with David Brower the.

Apparently, the Russian Conference Hall at Alamanos and so many beautiful beaches
to explore.

my page ... www.sims3cheatsanddownloads.com

Ανώνυμος είπε...

Your own rеport features еstablishеԁ
benеfіcial to me personally. Іt’ѕ really helpful and you
rеally are obѵiοusly νerу well-informed іn this region.
You get poppeԁ my eуes to varying thoughts about thіs partіculаr subject
mаtter alοng ωith intriguіng and solid articleѕ.


Αlso visit mу page buy Xenical
Also visit my site ; Xenical

Ανώνυμος είπε...

Thanks for sharing your thoughts about chanel bags.
Regards

Also visit my web-site: tao system for getting women

Ανώνυμος είπε...

My partner and I absolutely love your blog and find many of your post's to be what precisely I'm looking
for. Do you offer guest writers to write content for yourself?
I wouldn't mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write about here. Again, awesome web site!

Look at my homepage: buy a used car in melbourne []

Ανώνυμος είπε...

This information is invaluable. When can I find out more?


my site: buy a Used car in melbourne (http://Psomizo.com/)