Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Το δηλητήριο της μέλισσας.

Το ερέθισμα μου δόθηκε στον εργασιακό μου χώρο, πριν λίγες ημέρες.
Σπάνια αλλά μερικές φορές υπάρχουν ερεθίσματα και εκεί, αρκεί να τα αντιληφθεί κανείς. Και εγώ επειδή και μου αρέσει να ψάχνω και να μαθαίνω και γιατί ειδικά γύρω από τα ζώα , έντομα, φυτά μου αρέσει να παίρνω πληροφορίες, έκανα μια έρευνα για τις μέλισσες.
Θα σας καταθέσω μερικά πράγματα που έμαθα, αρχίζοντας από το πολύτιμο δηλητήριο.

Οι μέλισσες. Που ακόμα και το τσίμπημα τους είναι πολύτιμο….

Και πράγματι έτσι είναι γιατί …το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που εξασκεί φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Κύρια συστατικά είναι:
Ø Η Μελιτίνη, ένα πεπτίδιο, το οποίο όταν ενωθεί ελευθερώνει ισταμίνη, αιμολύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, με συνέπεια να προκαλείται πόνος και οίδημα.
Ø Υαλουρονιδάση
Ø Φωσφολιπάση
Ø Ντοπαμίνη

Xρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας. Περιορίζει τους ισχιακούς πόνους, την νευραλγία, τη μεσοπλεύριο και βρογχική νευραλγία. Επίσης έχει εφαρμοστεί σε θεραπεία ασθενών που υπέφεραν από αρθρίτιδα, μυαλγία, μυίτιδα, ριζίτιδα, γαστρικό έλκος, θρομβοφλεβίτιδα στις υποδόριες φλέβες και καρκίνο. Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά ασθενείς που δέχονται δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, το δηλητήριο της μέλισσας βοηθά στη γενική αθηροσκλήρωση, στην αθηροσκλήρωση των περιφερειακών αγγείων αίματος, στις παραμορφώσεις σπονδυλαρθρίτιδας και σε τομείς που γίνονται από επεμβάσεις στον κοιλιακό χώρο.
Η ουσία Μελιτίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή. Η Μελιτίνη ενεργεί άμεσα στην επιφάνεια των καρκινογόνων κυττάρων προκαλώντας την αυτόματη νέκρωσή τους.

Παράγεται στον αδένα και αποθηκεύεται στην κύστη. Αρχίζει να παράγεται λίγο πριν από την εκκόλαψη της εργάτριας και φθάνει στη μέγιστη ποσότητα (0,3mg) όταν η εργάτρια έχει ηλικία περίπου 15 ημερών και σταματάει να παράγεται όταν γίνει 25 ημερών. Κατά συνέπεια η ηλικιωμένη μέλισσα δεν μπορεί να ανανεώσει το δηλητήριο.

Πώς το παίρνουμε.
Με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος προκαλείται στις εργάτριες-μέλισσες η διάθεση να κεντρίσουν. Τοποθετούμε ένα συρμάτινο πλέγμα, που καλύπτεται με νάιλον και οι ερεθισμένες εργάτριες κεντρίζουν το νάιλον, αφήνουν το δηλητήριο τους, χωρίς να χάσουν το κεντρί τους, και έτσι συλλέγεται το δηλητήριο σε γυάλινα πλάκα, που βρίσκεται κάτω από το νάιλον.
Κατά αυτό τον τρόπο μπορεί να συλλεχθεί 1gr δηλητηρίου από 20 περίπου μελίσσια.

9 σχόλια:

faraona είπε...

Ωραια!
Εμαθα και για το δηλητηριο της μελισσας.Μπραβο Αλικη.Πολυ καλο το ποστ!

φιλια

H.Constantinos είπε...

Την επόμενη φορά που θα μπεί μέλισσα από το ανοιχτό παράθυρο εκεί που οδηγώ αμέριμνος, θα φροντίσω να το δώ διαφορετικά το θέμα!

Alkmini είπε...

φαραονα ειδες τι μαθαινεις εδω?
κανω ενιοτε και σοβαρες αναρτησεις και χρησιμες και επιμορφωτικες. εκανα δηλαδη.

φιλια

Alkmini είπε...

εγω θα ελεγα κωνσταντινε μικρε μου εκει στα λασπονερα και στα χωραφια να τις ψαξεις να σε τσιμπισουν, οχι να περιμενεις αν και εφοσον θα μπει να το δεις αλλοιως

φιλια

Maria Tzirita είπε...

Αλικάκι μου, πολύ ωραίο το μπλογκ που το ξανάφτιαξες, μπράβο! Πάω να βάλω (ξανά) το λινκ σου στα φιλαράκια μου!
Όσο για το θέμα σου, άψογο! Η ντοπαμίνη ξέρεις είναι πολύ καλή ουσία, τη δίνουν ενάντια στην κατάθλιψη. Παρ'όλα αυτά βέβαια, δε θα κάτσω να με τσιμπήσει μέλισσα επουδενί! Είμαι και αλλεργική και καταλαβαίνεις... Μακριά κι αγαπημένοι με τις μελισσούλες!
Φιλάκια σε σένα και στην πατρίδα μας - μου λείπετε κι οι δυο!

Mariela είπε...

Πολύ ενδοιαφέρον!

Alkmini είπε...

κοχυλοτζιριτακι σ ευχαριστω
και μενα μ αρεσει τωρα. το εκανα σε αγκρικολαρε στυλ.

αλλα θα ρωτησω και την καλλιτεχνιδα μας το μαριελακι να μου πει τη γνωμη μου για το μπλογκ μου.

μαριελακιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
για πες.

:))) φιλακια και στις δυο σας.

Theogr ο κηπουρός είπε...

Μαθαίνουμε βλέπω, καινούργιο blog, καινούργιες αναρτήσεις, ενδιαφέροντα θέματα. Αυτή είναι η Aλίκη που δεν ήξερε τι να κάνει με τα σχόλια η μπήκα αλλού; Μπράβο πάντα τέτοια.

Alkmini είπε...

teo
ειχε προβλημα στον ΗTML η κοκινη κλωστη και γι αυτο εφτιαξα αλλο μπλογκ. τωρα το ελυσα το προβλημα και πηρα και ενα ανακαινιστικο blogoδανειο και νατο ανανεωμενο το μπλογκακι μου.
:)