Τώρα θα μου πείτε πώς μου ήρθε ξαφνικά, -που δεν το έχω κάνει ποτέ,γιατί δεν είναι μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά μου- να δώσω συμβουλές για καθαρό σπίτι... Σωστή η απορία.
Και θα έρθω να πω εγώ, ότι με αφορμή χθεσινή κουβέντα με τις φίλες μου, λέω εγώ μες στην τρελή χαρά: "Ωραία, Παρασκευή σήμερα τι θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο?" και μούρθε στη μούρη ααα εγώ θα καθαρίσω το σπίτι που είναι χάλια η μία, ααα εγώ θα πάω να ψωνίσω στη Λαϊκή η άλλη. Και φρικάρω. Μα αυτά ήταν τα όνειρά τους για το Σαββατοκύριακο? Αυτά?
Και θυμήθηκα ένα παλιό τραγουδάκι που έλεγε Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρααααααα, μια εργαζομένη γυναικά μια καλή νυκοκοιραααααααααα κουλουπου κουλουπου. Και μου σχηματίστηκε άμεσα αυτή η εικόνα .
Και ξαναφρικάρισα.
Γι αυτό και γω σήμερα σκέφτηκα ότι μπορεί να βοηθήσω λίγο σ αυτόν τον εξαναγκασμό που λέγεται Καθάρισμα του Σπιτιού, με μικρές συμβουλές που είναι όλες κλεψιμαίικες και καμιά δικιά μου , με διάκοσμο χιουμοριστικά "τσιτάτα".
Δυσκολεύεστε να βρείτε μία γυναίκα να σας βοηθήσει;
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, απλά ακολουθήστε τις συμβουλές μας και μην ξαναχάσετε το Σαββατοκύριακο σας χαμένη στη…φασίνα!
ΚΟΥΖΙΝΑ
Κάθε βράδυ ξοδέψτε 5 λεπτά και:
• Σκουπίστε και καθαρίστε τον πάγκο, τα μάτια της κουζίνας και το φούρνο μικροκυμάτων. (Αν μαγειρεύετε φυσικά.)
• Σκουπίστε και σφουγγαρίστε το πάτωμα. (Αν το πατάτε, γιατί μπορεί και να πετάτε.)
• Προμηθευτείτε μία ηλεκτρική σκούπα χειρός ή μία σκούπα τύπου swiffer και ξεμπερδέψτε αμέσως με τα ψίχουλα και τα μικρά σκουπιδάκια. (Καλό ακούγεται...!Λέω να το δοκιμάσω)
ΜΠΑΝΙΟ
• Κάθε φορά που κάνετε μπάνιο, χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο του ντους και πλύνετε πρόχειρα τα πλακάκια, και την κουρτίνα ή τη γυάλινη πόρτα του ντους. (Μα, κάθε φορά? Δηλαδή κάθε μέρα? Παρατραβηγμένο το βρίσκω...εκτός κι αν αναφέρεται στο τότε που ο κόσμος έκανε μπάνιο μια φορά τη βδομάδα, κάθε Σάββατο.)
• Πάρτε λίγο ρολό χαρτιού και καθαρίστε το νιπτήρα από τυχόν υπολείμματα οδοντόκρεμας, πούδρας και τρίχες. (Εγώ πάντως δεν πουδράρομαι καθημερινά, οπότε ένα λιγότερο. Και χμμμ δεν πολυμαδάω θα έλεγα, οπότε δύο λιγότερα και την οδοντόκρεμα την βάζω στο βουρτσάκι και μετά πλένω τα δόντια μου. Οπότε 3 λιγότερα. Οπότε δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό.)
• Χρησιμοποιήστε σε στεγνό πάτωμα την ηλεκτρική σας σκούπα και μετά σφουγγαρίστε βάζοντας λίγη χλωρίνη στον κουβά. Σε 3 λεπτά το πάτωμά σας θα είναι ελεύθερο...μικροβίων
(Μα δεν είναι χαριτωμένο αυτό το μικρόβιο? Πως να το αφανίσεις το καημένο? Σας πάει η ψυχή?)
• Για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου σας, καθαρίστε την με baby oil που θα έχετε τοποθετήσει σε βαμβάκι. Θα εξαφανίσει τους ενοχλητικούς λεκέδες ως δια μαγείας! (Και ακουμπάει η κουρτίνα πάνω σου με το baby oil και ξαναμανα για μπάνιο γιατί λαδώνεσαι. Αυτό δεν παίρνω όρκο ότι λειτουργεί)
ΣΑΛΟΝΙ
Κάθε βράδυ ξοδέψτε 5 λεπτά και:
• Μαζέψτε περιοδικά, ρούχα, τηλεκοντρόλ και οτιδήποτε έχει μαζευτεί από την ημέρα, και μην αφήσετε την ακαταστασία να συσσωρευτεί!
• Χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα χειρός και μαζέψτε χωρίς πολλή σχολαστικότητα τα ψίχουλα και τις σκόνες.
• Καθαρίστε το τραπεζάκι του σαλονιού, αναλόγως από το τι είναι φτιαγμένο. Αν έχει γυάλινη επιφάνεια χρησιμοποιήστε ένα ανάλογο προϊόν, και καθαρίστε με χαρτί υγείας, έτσι ώστε να μην γεμίσει το γυαλί σκόνες ή υπολείμματα υφάσματος, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ειδικά πανιά.
ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ
• Ασχοληθείτε κάθε μέρα μόνο 2 λεπτά με την τακτοποίηση του υπνοδωματίου σας.
• Στρώστε το κρεβάτι σας
• Μαζέψτε τυχόν ρούχα ή/και αντικείμενα που έχουν μαζευτεί
• Καθαρίστε το γραφείο σας (εφόσον βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο)
• Κάθε 2 εβδομάδες: αλλάξτε τα σεντόνια σας, τα οποία οφείλετε να τα πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες για να καθαρίζουν σωστά! (Κάθε 2 βδομάδες τα σεντόνια? Δεν είναι καλύτερα κάθε βδομάδα και το καλοκαίρι πιο συχνά? Λέω εγώ τώρα.)

Και άλλα κολπάκια για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη:
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
1. Ξοδέψτε κάθε μέρα ένα τέταρτο της ώρας για γενική καθαριότητα των δωματίων του σπιτιού. Αν το αφήσετε, τη μέρα που θα αποφασίσετε να καθαρίσετε σε βάθος, απλά θα πελαγώσετε! Αν το εφαρμόσετε, θα αρκεί μία 3ωρη καθαριότητα ανά 2 εβδομάδες!
2. Οργανώστε και φυλάξτε τα είδη καθαριότητας και τις σκούπες σε ένα σημείο που μπορείτε να τα έχετε εύκαιρα έτσι ώστε όταν θέλετε να ασχοληθείτε με τη φασίνα, να μην εκνευρίζεστε και να χάνετε το κίνητρό σας.
3. Να χρησιμοποιείτε τα ειδικά πανάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μικροίνες, τα οποία παγιδεύουν κυριολεκτικά τη σκόνη, αντί να τη μεταφέρουν από το ένα έπιπλο στο άλλο.
4. Όταν καθαρίζετε με πανί ή σφουγγαρίστρα, πάντα να βάζετε το καθαριστικό προϊόν πάνω στο πανί ή τη σφουγγαρίστρα, και μην καθαρίζετε κυκλικά, αλλά οριοθετώντας με το πανί ή τη σφουγγαρίστρα τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα.
5. Καθαρίστε το κάθε δωμάτιο ξεκινώντας από ψηλά. Αρχικά ξεσκονίστε τα έπιπλα που βρίσκονται πιο ψηλά, μετά σκουπίστε και μετά σφουγγαρίστε.

Και επειδή έχουμε και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:
Καθαρό σπίτι με απορρυπαντικά από τη φύση
KΑΘΙΣΤΙΚΟ
Ξύλινα έπιπλα
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.
Τζάκι
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.
Xαλί
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
Ασημικά
Ανακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Μπρούντζινα
Τρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύνετε τα.
Πατώματα
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Ειδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
• Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Καθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Αυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι.
1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.
MΠΑΝΙΟ
Νιπτήρας, βρύσες
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
• Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
• Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.
Παράθυρα
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.
Πλακάκια
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
• Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.
Mπανιέρα
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Ακούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
• Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
• Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.
Φυσικό απορρυπαντικό
Αυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
• Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ρίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.
Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
• 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.
Λεκάνη
• Χρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
• Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Ρίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.
Οσμές
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.
KΟΥΖΙΝΑ
Ψυγείο
Αδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
• 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.
Πλακάκια
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
• Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
• Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Τρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.
Ράφια
Αδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.
Πάγκοι
Χρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
• 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
• 2 κουταλάκια βόρακα
• 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Ανακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Ρίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.
Πλύσιμο πιάτων
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
• Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.
Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων)
• Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.
• Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Ανάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.
Νεροχύτης, βρύση
• Όπως και στο μπάνιο.
KΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ
Οσμές
• Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.
Kρεβάτι
• Αερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
• Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα.
Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.
(Αγάπη μου θα πάω με τους φίλους μου να παίξω τέννις. Μήπως ξέρεις πού είναι τα μπαλάκια???)
Τοίχοι
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
• Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη, n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.
(Καλά έκανες και έφτιαξες φακές σήμερα. Φέρε το ξύδι και λίγο ψωμί. Σκέτες θα τις φάμε?)
Xρήσιμες συμβουλές
H οικολογική σας μπουγάδα θα είναι έτοιμη, αν λάβετε υπόψη σας και τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:
• Αντί για συμβατικό μαλακτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κολλάει στο ρούχο δημιουργώντας ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες, μπορείτε να διαλύσετε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι και να ξεβγάλετε με αυτό τα ρούχα. Mε αυτό τον τρόπο, τα θωρακίζετε περισσότερο ενάντια στις δυσάρεστες οσμές!
• Αντί για λευκαντικό, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού αραιωμένο σε νερό. Δοκιμάστε το μείγμα και για να καθαρίσετε τους λεκέδες από ιδρώτα.
• Aν επιμένετε σε έτοιμο λευκαντικό, προτιμήστε αυτά που βασίζονται σε οξυγονούχες ενώσεις (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία). Θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
• Αποφύγετε όσα προϊόντα περιέχουν χλώριο ή, πιο απλά, χλωρίνη.
• Αφαιρέστε τους λεκέδες αίματος με οξυζενέ.
• Oι λεκέδες από μελάνι φεύγουν αν τους τρίψετε με ζεστό γάλα.
• Tα σημάδια του λίπους στα ρούχα θα φύγουν αν τους ρίξετε ταλκ και το αφήσετε να το απορροφήσει (παλιότερα, στο «τρικ» αυτό συμπεριλαμβανόταν και η βενζίνη, αλλά και το ταλκ από μόνο του κάνει θαύματα αν παραμείνει στο λεκέ για αρκετή ώρα, π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας).
• Mην πλένετε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες. Φθείρονται πιο γρήγορα και καταναλώνετε πολύ περισσότερη ενέργεια.
• Αερίζετε τα ρούχα συχνά. Συνήθως, οι δυσάρεστες μυρωδιές από τσιγάρο, τσίκνα κλπ. φεύγουν με αυτό τον τρόπο και έτσι μειώνεται η
συχνότητα του πλυσίματος.
• Mη χρησιμοποιείτε περισσότερο απορρυπαντικό από όσο υποδεικνύεται στη συσκευασία. Tο μόνο που καταφέρνετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά τα ρούχα και να παραμείνουν υπολείμματα στις ίνες τους.
Σας χάλασα τη διάθεση? Η δικιά μου να δείτε...
Μπορεί όμως και κάτι απ΄ολα αυτά να σας ταιριάζει και να το υιοθετήσετε. Ποτέ δεν ξέρεις.
Κειμενα κλεμενα από : www.vita.gr, prevention.gr