Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Καθαριότητα σε …dt.

clean_house01

Τώρα θα μου πείτε πώς μου ήρθε ξαφνικά, -που δεν το έχω κάνει ποτέ,γιατί δεν είναι μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά μου- να δώσω συμβουλές για καθαρό σπίτι... Σωστή η απορία.

Και θα έρθω να πω εγώ, ότι με αφορμή χθεσινή κουβέντα με τις φίλες μου, λέω εγώ μες στην τρελή χαρά: "Ωραία, Παρασκευή σήμερα τι θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο?" και μούρθε στη μούρη ααα εγώ θα καθαρίσω το σπίτι που είναι χάλια η μία, ααα εγώ θα πάω να ψωνίσω στη Λαϊκή η άλλη. Και φρικάρω. Μα αυτά ήταν τα όνειρά τους για το Σαββατοκύριακο? Αυτά?

Και θυμήθηκα ένα παλιό τραγουδάκι που έλεγε Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρααααααα, μια εργαζομένη γυναικά μια καλή νυκοκοιραααααααααα κουλουπου κουλουπου. Και μου σχηματίστηκε άμεσα αυτή η εικόνα .clip_image001 Και ξαναφρικάρισα.

Γι αυτό και γω σήμερα σκέφτηκα ότι μπορεί να βοηθήσω λίγο σ αυτόν τον εξαναγκασμό που λέγεται Καθάρισμα του Σπιτιού, με μικρές συμβουλές που είναι όλες κλεψιμαίικες και καμιά δικιά μου , με διάκοσμο χιουμοριστικά "τσιτάτα".

Δυσκολεύεστε να βρείτε μία γυναίκα να σας βοηθήσει;clip_image002

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, απλά ακολουθήστε τις συμβουλές μας και μην ξαναχάσετε το Σαββατοκύριακο σας χαμένη στη…φασίνα!


ΚΟΥΖΙΝΑ
Κάθε βράδυ ξοδέψτε 5 λεπτά και:
Σκουπίστε και καθαρίστε τον πάγκο, τα μάτια της κουζίνας και το φούρνο μικροκυμάτων. (Αν μαγειρεύετε φυσικά.)
Σκουπίστε και σφουγγαρίστε το πάτωμα. (Αν το πατάτε, γιατί μπορεί και να πετάτε.)
Προμηθευτείτε μία ηλεκτρική σκούπα χειρός ή μία σκούπα τύπου swiffer και ξεμπερδέψτε αμέσως με τα ψίχουλα και τα μικρά σκουπιδάκια. (Καλό ακούγεται...!Λέω να το δοκιμάσω)

ΜΠΑΝΙΟ
Κάθε φορά που κάνετε μπάνιο, χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο του ντους και πλύνετε πρόχειρα τα πλακάκια, και την κουρτίνα ή τη γυάλινη πόρτα του ντους. (Μα, κάθε φορά? Δηλαδή κάθε μέρα? Παρατραβηγμένο το βρίσκω...εκτός κι αν αναφέρεται στο τότε που ο κόσμος έκανε μπάνιο μια φορά τη βδομάδα, κάθε Σάββατο.)
Πάρτε λίγο ρολό χαρτιού και καθαρίστε το νιπτήρα από τυχόν υπολείμματα οδοντόκρεμας, πούδρας και τρίχες. (Εγώ πάντως δεν πουδράρομαι καθημερινά, οπότε ένα λιγότερο. Και χμμμ δεν πολυμαδάω θα έλεγα, οπότε δύο λιγότερα και την οδοντόκρεμα την βάζω στο βουρτσάκι και μετά πλένω τα δόντια μου. Οπότε 3 λιγότερα. Οπότε δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό.)
Χρησιμοποιήστε σε στεγνό πάτωμα την ηλεκτρική σας σκούπα και μετά σφουγγαρίστε βάζοντας λίγη χλωρίνη στον κουβά. Σε 3 λεπτά το πάτωμά σας θα είναι ελεύθερο...μικροβίωνclip_image003 (Μα δεν είναι χαριτωμένο αυτό το μικρόβιο? Πως να το αφανίσεις το καημένο? Σας πάει η ψυχή?)
Για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου σας, καθαρίστε την με baby oil που θα έχετε τοποθετήσει σε βαμβάκι. Θα εξαφανίσει τους ενοχλητικούς λεκέδες ως δια μαγείας! (Και ακουμπάει η κουρτίνα πάνω σου με το baby oil και ξαναμανα για μπάνιο γιατί λαδώνεσαι. Αυτό δεν παίρνω όρκο ότι λειτουργεί)

ΣΑΛΟΝΙ
Κάθε βράδυ ξοδέψτε 5 λεπτά και:
Μαζέψτε περιοδικά, ρούχα, τηλεκοντρόλ και οτιδήποτε έχει μαζευτεί από την ημέρα, και μην αφήσετε την ακαταστασία να συσσωρευτεί!
Χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα χειρός και μαζέψτε χωρίς πολλή σχολαστικότητα τα ψίχουλα και τις σκόνες.
Καθαρίστε το τραπεζάκι του σαλονιού, αναλόγως από το τι είναι φτιαγμένο. Αν έχει γυάλινη επιφάνεια χρησιμοποιήστε ένα ανάλογο προϊόν, και καθαρίστε με χαρτί υγείας, έτσι ώστε να μην γεμίσει το γυαλί σκόνες ή υπολείμματα υφάσματος, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ειδικά πανιά.

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ
Ασχοληθείτε κάθε μέρα μόνο 2 λεπτά με την τακτοποίηση του υπνοδωματίου σας.
Στρώστε το κρεβάτι σας
Μαζέψτε τυχόν ρούχα ή/και αντικείμενα που έχουν μαζευτεί
Καθαρίστε το γραφείο σας (εφόσον βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο)
• Κάθε 2 εβδομάδες: αλλάξτε τα σεντόνια σας, τα οποία οφείλετε να τα πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες για να καθαρίζουν σωστά! (Κάθε 2 βδομάδες τα σεντόνια? Δεν είναι καλύτερα κάθε βδομάδα και το καλοκαίρι πιο συχνά? Λέω εγώ τώρα.)

clip_image004

Και άλλα κολπάκια για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη:

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

1. Ξοδέψτε κάθε μέρα ένα τέταρτο της ώρας για γενική καθαριότητα των δωματίων του σπιτιού. Αν το αφήσετε, τη μέρα που θα αποφασίσετε να καθαρίσετε σε βάθος, απλά θα πελαγώσετε! Αν το εφαρμόσετε, θα αρκεί μία 3ωρη καθαριότητα ανά 2 εβδομάδες!
2. Οργανώστε και φυλάξτε τα είδη καθαριότητας και τις σκούπες σε ένα σημείο που μπορείτε να τα έχετε εύκαιρα έτσι ώστε όταν θέλετε να ασχοληθείτε με τη φασίνα, να μην εκνευρίζεστε και να χάνετε το κίνητρό σας.
3. Να χρησιμοποιείτε τα ειδικά πανάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μικροίνες, τα οποία παγιδεύουν κυριολεκτικά τη σκόνη, αντί να τη μεταφέρουν από το ένα έπιπλο στο άλλο.
4. Όταν καθαρίζετε με πανί ή σφουγγαρίστρα, πάντα να βάζετε το καθαριστικό προϊόν πάνω στο πανί ή τη σφουγγαρίστρα, και μην καθαρίζετε κυκλικά, αλλά οριοθετώντας με το πανί ή τη σφουγγαρίστρα τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα.
5. Καθαρίστε το κάθε δωμάτιο ξεκινώντας από ψηλά. Αρχικά ξεσκονίστε τα έπιπλα που βρίσκονται πιο ψηλά, μετά σκουπίστε και μετά σφουγγαρίστε.

clip_image005

Και επειδή έχουμε και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:

Καθαρό σπίτι με απορρυπαντικά από τη φύση

KΑΘΙΣΤΙΚΟ

Ξύλινα έπιπλα
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.
Τζάκι
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.
Xαλί
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Ασημικά
Ανακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Μπρούντζινα
Τρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύνετε τα.

Πατώματα
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Ειδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
• Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.

Καθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Αυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι.

1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.

MΠΑΝΙΟ
Νιπτήρας, βρύσες
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
• Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
• Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.

Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.

Παράθυρα
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.

Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.
Πλακάκια
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
• Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.
Mπανιέρα
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Ακούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
• Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
• Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.
Φυσικό απορρυπαντικό
Αυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
• Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ρίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.

Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
• 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.
Λεκάνη
• Χρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
• Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Ρίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.
Οσμές
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.

KΟΥΖΙΝΑ
Ψυγείο

Αδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
• 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.
Πλακάκια
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
• Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
• Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Τρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.
Ράφια
Αδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.
Πάγκοι
Χρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
• 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
• 2 κουταλάκια βόρακα
• 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Ανακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Ρίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.
Πλύσιμο πιάτων
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
• Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.
Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων)
• Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.
• Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Ανάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.
Νεροχύτης, βρύση
• Όπως και στο μπάνιο.

KΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ
Οσμές

• Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.
Kρεβάτι
• Αερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
• Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. clip_image006Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.

(Αγάπη μου θα πάω με τους φίλους μου να παίξω τέννις. Μήπως ξέρεις πού είναι τα μπαλάκια???)

Τοίχοι
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
• Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη, n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

(Καλά έκανες και έφτιαξες φακές σήμερα. Φέρε το ξύδι και λίγο ψωμί. Σκέτες θα τις φάμε?)

Xρήσιμες συμβουλές


H οικολογική σας μπουγάδα θα είναι έτοιμη, αν λάβετε υπόψη σας και τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:
• Αντί για συμβατικό μαλακτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κολλάει στο ρούχο δημιουργώντας ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες, μπορείτε να διαλύσετε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι και να ξεβγάλετε με αυτό τα ρούχα. Mε αυτό τον τρόπο, τα θωρακίζετε περισσότερο ενάντια στις δυσάρεστες οσμές!
• Αντί για λευκαντικό, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού αραιωμένο σε νερό. Δοκιμάστε το μείγμα και για να καθαρίσετε τους λεκέδες από ιδρώτα.
• Aν επιμένετε σε έτοιμο λευκαντικό, προτιμήστε αυτά που βασίζονται σε οξυγονούχες ενώσεις (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία). Θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
• Αποφύγετε όσα προϊόντα περιέχουν χλώριο ή, πιο απλά, χλωρίνη.
• Αφαιρέστε τους λεκέδες αίματος με οξυζενέ.
• Oι λεκέδες από μελάνι φεύγουν αν τους τρίψετε με ζεστό γάλα.
• Tα σημάδια του λίπους στα ρούχα θα φύγουν αν τους ρίξετε ταλκ και το αφήσετε να το απορροφήσει (παλιότερα, στο «τρικ» αυτό συμπεριλαμβανόταν και η βενζίνη, αλλά και το ταλκ από μόνο του κάνει θαύματα αν παραμείνει στο λεκέ για αρκετή ώρα, π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας).
• Mην πλένετε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες. Φθείρονται πιο γρήγορα και καταναλώνετε πολύ περισσότερη ενέργεια.
• Αερίζετε τα ρούχα συχνά. Συνήθως, οι δυσάρεστες μυρωδιές από τσιγάρο, τσίκνα κλπ. φεύγουν με αυτό τον τρόπο και έτσι μειώνεται η
συχνότητα του πλυσίματος.
• Mη χρησιμοποιείτε περισσότερο απορρυπαντικό από όσο υποδεικνύεται στη συσκευασία. Tο μόνο που καταφέρνετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά τα ρούχα και να παραμείνουν υπολείμματα στις ίνες τους.

Σας χάλασα τη διάθεση? Η δικιά μου να δείτε...L473141011-200

Μπορεί όμως και κάτι απ΄ολα αυτά να σας ταιριάζει και να το υιοθετήσετε. Ποτέ δεν ξέρεις.

Κειμενα κλεμενα από : www.vita.gr, prevention.gr

39 σχόλια:

faraona είπε...

Δεν μου χαλασες την διάθεση ...μ έστειλες αδιάβαστη πρωι πρωι παπα!!!Νομιζω οτι μόνο μιά Ροδαλένια θα το ευχαριστηθει ιδιαιτερως το ποστάκιον σου σημερα!
Ονοματα δεν λεω....
φιλια φιλεναδα

venceremos είπε...

καλημερααααα
η καλη νοικοκυρα ειναι δουλα και κυρα..
η καθαριοτητα ειναι μιση αρχοντια
τωρα αυτα με τα ξυδια και τα λεμονια λειτουργει??
θα δοκιμασω παντως..
φιλια καρυστινα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Kαλημέρα Αλικάκι !!
Αν τα χρειαστώ , έχε τα κάπου εύκαιρα να τα βρω !!
Καλά ποιά είπε ότι σε 5+5+2 = 12 λεπτά καθαρίζεις όλο το σπίτι , για να ρθει να μου το καθαρίσει , να το δω στην πράξη , γιατί εμένα μου χρειάζονται πολλές Σαββατιάτικες ώρες για να καθαρίσω (μιλάμε για τα βασικά) Αν θέλω το κάτι παραπάνω θα φάω Κυριακάτικες ώρες !!
Καταναγκαστικά έργα , προτιμώ να ζωγραφίζω , αλλά ....

Εφευρία είπε...

Γεια σου θεια Αλικη!

πω, πω, πως τα εγραψες ολα αυτα;
εμενα μου φανηκαν πολυ αστεια αυτα που λες.
Απο τις δουλειες μου αρεσει μονο το σφουγγαρισμα.
Αντε καλο κουραγιο!

Σε φιλω!

Ανώνυμος είπε...

Μας έφτιαξες το κέφι. ηθελα κι άλλα σχόλια σου. Πέρασα υπέροχα. Ισως τελικά δοκιμάσω και 203 οικολογικά γιατροσόφια καθαριότητας. Αντε βρε, την έκανες πάλι την καλή σου πράξη. Καλά οι φώτο δεν παίζονται, όλα τα λεφτά λέμε!

Καλή χρονιά μας!

Ανώνυμος είπε...

α! να σε ρωτήσω μήπως ξέρεις, οι λεκέδες από χυμό λεμονιού πως φεύγουν από μαύρο γρανιτένιο πάγκο;

φεύγουν μετά από δυο τρεις μέρες από μόνοι τους αλλά αν ήξερες κάτι για να τους καθαρίζω αμέσως

Alkmini είπε...

@Φαραονα μου
τι να κανω η γυναικα, ερχεται η περιοδος των ισχνων αγελαδων, μη πω ψοφιων και μαλλον θα παρει ποδι η Luda οποτε θα πρεπει σιγα σιγα να μπω στην ψυχολογια "καθαρισμος σπιτιου".
Και ψαχνω μηπως βρω ευκολες λυσεις και οχι να τρωνε ολο το σ/κ.
Αλλα δεν νομιζω. Ψεματα πρεπει να ειναι ολα αυτα.
Αν δεν σου βγει η πιστη δεν καθαριζει το σπιτι. Αυτο σαν ηθικο διδαγμα.
φιλια και απο μενα στα μουτρακια.

Alkmini είπε...

@venceremos
αυτο ποιος το εβγαλε να του βγαλω τα ματια και να του ξεριζωσω τη γλωσσα?
γιατι ειμαι σιγουρη οτι αντρικο μυαλο το σκεφτηκε αυτο το πραμα.
δεν ξερω αν τα ξυδια και τα λεμονια κανουν δουλεια, αλλα στις σαλατουλες σιγουρα τις νοστιμιζουν. Αυτο εχω εγω να πω.
φιλια.

Alkmini είπε...

@Αθηνουλα
copy paste στο word, μετα print και μετα κολησε το στο ψυγειο.
Και αν σε 12 λεπτα, που λενε, καθαρισεις το σπιτι, να μας το πεις και εμας να στειλουμε τα καναλια για "αποκλειστικο".
Τατιανα, Λαμπιρη, Δρουζα θα σφαχτουνε.
Για δοκιμασε τα 12 λεπτα.
φιλια.

Alkmini είπε...

@Εφευρια μου μικρη
αστεια και μενα μου φανηκαν.
Και δεν μπορω με τιποτα να κανω δουλειες στο σπιτι.
Και οποια πει οτι της αρεσει, πρεπει να την δει γιατρος, στα σιγουρα.
Ακου και τη θεια Αλικη που κατι παραπανω ξερει απ τη ζωη.
Καλε τι καλο κουραγιο, ποιος σου ειπε οτι αυτα που γραφω τα κανω και πραξη? Η μαμα σου μηπως?
ιιιιιιιι ψεματααααααααααααααα

φιλακια μικρο μου Εφευρακι στο γλυκο σου το μουτρακι. σμουτςςς

Alkmini είπε...

@Φριντουλα
τνκς γλυκεια μου
για δοκιμασε τα γιατροσοφια και θελω εντυπωσεις. λειτουργουν η πλακα μας κανουν?
Καλη χρονια Φριντουλινα
και φιλια πολλα.

Alkmini είπε...

@ηλιογραφε
χμμμ θα σε γελασω και δεν θελω.
αλλα ξερω στα σιγουρα οτι το λεμονι το μαρμαρο το διαβρωνει γιατι ειναι οξυ. τωρα για τον γρανιτη, αν θελεις μπορω να ρωτησω τον αδελφο μου που σπουδαζει Γεωλογος και να σου πω.
ε?

πουαντερι είπε...

Εγω καποια απο αυτα που γραφεις πιο πανω τα κανω καθε μερα αλλά δεν μπορω να πω πως με βοηθουν και πολυ στην ακαταστασια που γινεται μοοολις πατησουν το ποδι τους τα παιδια στο σπιτι....
ασε που και μετα απο ολα αυτα παλι ρε γμτ Παναγιωταρα αισθανομαι τι να σου πω;;;;

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αν πω πως το διάβασα ολόκληρο, ψέματα θα είναι.
Μετά την τρίτη παράγραφο..... ψυχοπλακώθηκα...
Μα καλά βαλτή είσαι;

Και κάτι άλλο...πολλά πεντάλεπτα έχεις ρίξει. Εμένα γιατί μου παίρνει κάτι ώρες;
Και από σιδέρωμα, άλλο τίποτε...
Ευτυχώς τώρα που μεγάλωσαν αγόρια και κορίτσια, ο καθένας τα δικά του ρούχα, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Maria Tzirita είπε...

Ο Χριστός κι η Παναγία, κουράστηκα μόνο που το διάβασα! Εσένα πουλάκι μου σου έμεινε χρόνος να κάνεις καμιά δουλειά, μετά παό τις ώρες που ξόδεψες για να κάνεις αυτή την ανάρτηση; Αμφιβάλλω! Προσωπικά αφήνω το σπίτι και βρωμίζει εντελώς και μετά πλακώνομαι και το καθαρίζω. Αυτά τα λίγο λίγο να το διατηρούμε καθαρό, τ'απεχθάνομαι! Φιλάκια πολλά και καλή Κυριακή - χωρίς φασίνα ελπίζω!

KOSTAS είπε...

Aliki δεν … παλεύεσαι!!!
Καλή Χρονιά να έχουμε!
Σου εύχομαι το Νέο Έτος 2009 να είναι ΚΑΘΑΡΟ γεμάτο Υγεία, Τύχη, Αγάπη γλυκιά σαν Μέλι, και Ευτυχία!

Unknown είπε...

Γκαμήλες καθαρίζετε;

eirini είπε...

Αυτή την ανάρτηση δεν την περίμενα από σένα... ομολογώ! Μ'έστειλες!!!
Εγώ κάνω κάτι απλό... φροντίζω καθημερινά να μην κάνω τσαπατσουλιές! Δεν αφήνω ποτέ ένα δωμάτιο ασυμμάζευτο. Σηκώνομαι καθημερινά 6.30, τακτοποιώ κρεββάτια κ.λ.π. και μετά πάω στην δουλειά.
Ξίδια και τέτοια... δεν τα πιστεύω! Χλωρίνη για μπάνιο, οικολογικό απορρυπαντικό για τα υπόλοιπα!

Συμβουλή για κουρτίνα μπάνιου:
Βάζουμε 2 κουρτίνες, μια υφασμάτινη διακοσμητική απ'έξω και μια πλαστική φθηνή (3 ευρώ) από μέσα! Κάθε 3 μήνες την πετάμε και βάζουμε άλλη. Όταν κάνουμε μπάνιο κλείνουμε μετά την κουρτίνα και τίποτα δεν μουχλιάζει! Αυτά!!!

Το έκανα το σεντόνι αλλά είναι το θέμα μου!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!

H.Constantinos είπε...

Ε, δεν παίζεστε Θεία Αλίκη...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αγάπη μου αυτή η ανάρτηση είναι για την ..Ειρήνη! Κουράστηκα μόνο που την διάβασα, τα ψιλοκάνω δεν λέω..είμαι φαν των σπρέυ κάθε είδους και κάθε λεκέδων, έχω και μια Κα Ελένη που με βοηθά ( νάναι καλά η γυναίκα)και δόξα το Θεό!Όχι θα κάτσω να σκάσω!

George είπε...

Ξέρεις κάτι,
είναι οι στιγμές χωρίς μάσκα όπως λες που περιέχουν μέσα τους τόσα πολλά.
Προσωπικά μου ακούγετε σαν ένας μεγάλος αναστεναγμός όλο αυτό. και δεν αναστενάζουμε πάντα από πόνο, ούτε σε κρεβάτια μόνο.
Οι εργένηδες του πλανήτη και εγώ προσωπικά σε ευχαριστούμε.
Το κείμενο τυπώθηκε και αναρτήθηκε στο ψυγείο ήδη.
Να σκάσει μύτη καμιά μέρα η μητέρα να το διαβάσει και να πει την τρομερή και πολυαγαπημένη μου ατάκα : ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΑΣΕΣ?

Άστρια είπε...

Μου έκανε εντύπωση η χρήση σάλτσας Worchestershire (για τα μπρούτζινα) και η ευρεία χρήση του baby oil.
Ήταν μία ενδιαφέρουσα, χρήσιμη ανάρτηση, που σίγουρα δεν πήρε χρόνο dt.
Καλή εβδομάδα:)

Alkmini είπε...

@πουαντερι μου
το ακαταστατο σπιτι ειναι σπιτι με ζωη, αυτο ξερω γω να πω.
τα ατσαλακωτα σε ολες τους τις εκφρασεις δεν τα μπορω με τιποτα.
ειτε σπιτια ειναι ειτε ανθρωποι...
καλο σου βραδυ.

Alkmini είπε...

@Γλαρενια μου
ποιος σου ειπε οτι τα πενταλεπτα δεν κανουν τις ωρες? ε??
εδω ψυχοπλακωθηκες με τα 5λεπτα που θα εβαζα και ωρες...
αν την εμαθες την γλαρο-οικογενεια να αυτοεξυπηρετειται αυτο ειναι καλο για σενα.
φιλια πολλα απ την πατριδα σου.
σμουτς.

Alkmini είπε...

@Τζιριτακι
η το σπιτι θα εκανα - που μεταξυ δεν εχει τιποτα- η αναρτηση. ε προτιμησα αναρτηση να σας το κανω πιο ευκολο με 5λεπτα. ειπαμε...
σιγα μην κανω κυριακατικα το σπιτι. κυριακη=γιορτη , θα πεσει φωτια να με καψει καλε ;)
σμουτς Μαρακι μου.

Kaveiros είπε...

Πλάκα πλάκα κι εγώ χρειάζομαι τέτοιες συμβουλές..

Alkmini είπε...

@Κωστα
καλως τον και καλη και γλυκια σαν το μελι σου Χρονια σου ευχομαι.
δεν μου λες -μου φαινεται σ εχω ξαναρωτησει- αν θελω μελι μπορω να στο παραγγειλω?
γιατι με την αγαπη που εχεις στο μελισσι και στις μελισσες , πιστευω οτι ειναι ανοθευτο και χωρις Μαβρικ ε?

Alkmini είπε...

@Νταρθ και καμηλες εχουμε μεθοδο να καθαριζουμε με οικολογικα προιοντα.
στηλτην στηλτην
την χριστουγεννιατικη που σου εστειλα την πηρες?

Alkmini είπε...

@Ρηνιω μου
κανονικα σε σενα ανηκει αυτη η αναρτηση και οχι σε μενα, που ειναι η ειδικοτητα σου, το ειπε εμμεσως πλην σαφως και η Φαραονα πρωτη και καλυτερη ;)
Εμ περιμενα περιμενα τιποτα εσυ και αναγκαστηκα να την κανω εγω.
σμουτς στα μουτρα.

Alkmini είπε...

@κωνσταντινε μικρε μου γιατι παρακαλω?
ε?

Alkmini είπε...

@Αχτιδουλα
τοπαμε , στην Ειρηνη ανηκει, λαθος την εκανα εγω. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
εσυ κα Ελενη, εγω Luda απο Ρωσια να ειναι και οι δυο τους καλα. οχι θα κατσω να σκασω.
σμουτς και καλη βδομαδα να εχεις.

Alkmini είπε...

@George
χαχαχαχαχαχα
τετοια σου λεει η μαννουλα ε? εμ
πως μ εχασες??
αν στο πει παντως πες της το κοριτσακι δεν τα κανει στην πραξη , μονο αναρτηση τα κανει μαννουλα.
δεν εχασα και τιποτα. ;)
Αν σου λειτουργησουν τα 5λεπτα στο ψυγειο θελω να μας το πεις ομως. οκ?
φιλια για καλη βδομαδα
και ενα στη μαννουλα που σου λεει απ εξω απ εξω ποτε θα παντρευτεις βρε Γιωργο μου και συ σφυρας και περα βρεχει.
αντε ντε και γω κουμπαρα.

Alkmini είπε...

@Καβειρε
και συ εργενης? Για πριντ και στο ψυγειο και συ οπως ο Γιωργος.
και ευχομαι να σε βολεψουν.
φιλια πολλα.

Alkmini είπε...

@Αστρια
αυτο για τη σαλτσα καπου τοχε παρει τ αυτι αλλα δεν θυμομουν εκτος των σαλατικων που αλλου χρησιμευουν οι σαλτσες.
τωρα θυμηθηκα...
χρονο dt πηρε η αναρτηση γιατι ηταν copy paste εκτος καποιων σχολιων μου που κανω σε σημεια που με εντυπωσιασαν.
φιλια.

Unknown είπε...

Μα φυσικά, τί ερώτηση; Αφού σε απάντησα κι όλας...
(Η φασίνα θα κάνει κακό στη μνήμη, δεν εξηγείται αλλιώς...)

Δημιουργία είπε...

Οποια καθαρισει σε χρονο dt παρακαλω οπως ερθει και σε μας .Γιατι εμενα με παιρνει κατι τις παραπανω.

Fegia είπε...

Kαλή καθαρή εβδομάδα Αλίκη μου!
Και για να μην ξεχνιόμαστε...μπορεί η καθαριότητα να είναι μισή αρχοντια, αλλά η υπόλοιπη μισή;;;

(Τι περιμένεις από ένα αρσενικό....);
:)))

Dorothy είπε...

Εγώ ,πάντως, συμφωνώ απόλυτα με την κυριούλα στην τελευταία φωτογραφία. Παίζουμε με αυτά τα πράγματα? :p
Φιλιά!

Mariela είπε...

Δεν παίζεσαι!
Ομολογώ πως δεν κατάφερα νατο διαβάσω όλο!
Κι όπως λέι και η Αθηνά, βάλτα κάπου πρόχειρα να τα βρίσκουμε σε ώρα ανάγκης.....
Για το χιούμορ σου δε θα σχολιάσω!
Είναι μοναδικό!